Nyaralj itthon: töltött szőlőlevelek kaporral és citrommal

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes a tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Ezt az ételt már csak a hamisítatlan görög hangulata miatt is érdemes elkészítened, és ha az íze is számít, akkor sem fogsz csalódni. Még egy klassz kerti fröccsözést is feldob egy vagon kapros-citromos töltelék.

Friss citrommal meglocsolva tálald.
Friss citrommal meglocsolva tálald.ac_bnphotos

Hozzávalók

  • 4 darab vöröshagyma apróra felkockázva
  • olívaolaj
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 darab paradicsom meghámozva (elhagyható)
  • 1 darab citrom leve
  • 1 bögre rizs
  • só ízlés szerint
  • 2 nagy csokor szőlőlevél
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a rizst, a paradicsomokat, a citromlevet, a kaprot és egy adag sót. Öntsd fel egy pohár vízzel és főzd negyedórán át, majd hagyd pihenni még fél órán keresztül. 

Ha ezzel megvagy, forrázd le a leveleket, és kezdd el tölteni egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva. Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha elkészültél, takard le az egészet egy sor levéllel, és öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35 percen át. Friss citrommal meglocsolva tálald. 

kapcsolódó Miért kell megpirítani a rizst? Van ennek értelme?
Miért kell megpirítani a rizst? Van ennek értelme?

Az egyik állandóan felmerülő konyhai kérdésre most megadjuk a választ.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

február12., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

február14., 07:32

Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevelek – mintha a tengerparton lennél

A kertben grillezni még ezekben a napokban sem tilos, és ha már kint vagytok, tarthattok tematikus görög, török, horvát vagy olasz esteket. Előbbi kettő menüjébe tökéletesen illik majd ez a húsos szőlőlevél, na és persze egy-egy adag füstös szuvlaki.

2020. május13., 06:00

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

február17., 10:36

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

február8., 07:24

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

február11., 06:32

Mustra