Maradt húsvétról egy kis tojáslikőr? Egy adag barackos-túrós rétes tetején a helye!

Nincs is jobb egy-egy adag házi túrós, meggyes vagy almás rétesnél, de ha most valami újjal lepnéd meg a családot, válassz egy-egy különleges változatot gombával, juhtúróval vagy barackkal. Ezen a héten 5 különleges rétes receptjét mutatjuk meg.

Egy kis adag tojáslikőrös sodóval dobtuk fel ezt a barackos rétest, aminek az ízét az sem rontja el, hogy egyelőre nincs itt a szezon, és friss barackkal nehezen próbálkozhatnánk. Ha a konzervváltozatból sincs otthon, akár baracklekvárral is helyettesítheted. Nálunk teljes kiőrlésű réteslappal készült.  

Hozzávalók

  • 1 csomag réteslap
  • 40 deka túró
  • 1 nagyobb tojás (és egy a tetejére)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 mokkáskanál
  • 5 darab felkockázott őszibarack (vagy egy közepes konzerv)
  • 4 deka olvasztott vaj (a tésztalapok lekenéséhez)
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
Recept idők

A sodó hozzávalóinak listája könnyen megjegyezhető: 4 deci tejből, 3 tojássárgájával, 2 evőkanál cukorral, ugyanennyi liszttel és 1 evőkanál vajjal főzz sűrű krémet, amit egy deci tojáslikőrrel dobj fel. Dolgod csak annyi lesz vele, hogy a tejet felmelegíted, közben a vaj kivételével a többi hozzávalót jól eldolgozod egymással, és végül kis lángon besűríted a krémet. A legvégén keverd hozzá a vajat, és már el is készültél. 

Elkészítés:

A túróhoz add a tojásokat, a cukrot, a citromhéjat, sót, vaníliát, és jól keverd el. Az első tésztalapot tedd nedves konyharuhára, majd kend meg a vajjal, szórj rá egy adag zsemlemorzsát, majd arra mehet a túró és a barackok.

A tészta széleit hajtsd be egy kicsit, majd a konyharuha segítségével tekerd fel. Kend meg a rétes tetejét tojással (vagy egy kevés olajjal), és 180 fokos sütőben süsd úgy negyedórán át.

Mit tud az a híres gönci barack? Mit tud az a híres gönci barack?

Helyszíni riport a lekvárnak és pálinkának egyaránt kiváló hungarikumról. Még a magja is értékes!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

2022. február10., 06:24

Tökkel is készíthetsz édességet: pumpkin spice rétes narancsosan

Ha valami különlegeset készítenél, ezt a tökös rétest próbáld ki. Egy kevés téli fűszerkeverék és narancs dobja fel a tölteléket, amit tovább turbózhatsz aszalt barackkal és akár mákkal is.

2020. április24., 06:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Sósan is készülhet izgalmas rétes – juhtúróval, kaporral és baconnel tartalmas fogás lesz belőle

Könnyebb változatban sonkaszeletekkel és sovány túróval készítsd ezt a klassz rétest, amit leginkább barna szósszal, hollandi mártással vagy vörösboros-erdei gombás öntettel érdemes kipróbálnod.

2020. április23., 06:00

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek