Betáraztál élesztőből? Így készíts belőle egyszerű kelt tésztákat

Ha azok közé a szerencsések közé tartozol, akiknek nem gond mostanában élesztőt beszerezni, már csak annyi dolgod van, hogy a lehető legtöbb finomságot elkészítsd belőle. Ebben segít e heti receptválogatásunk.

Ha kelt tésztát készítesz, arra kell figyelned, hogy a felhasznált alapanyagok legalább szoba-hőmérsékletűek legyenek. Az ideális kelesztési hőmérséklet úgy 27-30 fok körül van, a lisztet pedig mindig szitáld át sütés előtt. Az első kelesztés hossza legyen legalább 45 perc, a sütés hőfoka pedig 180-200 fok között attól függően, hogy mit sütünk, és többnyire előmelegített sütőbe kell tenned ezeket a tésztákat. Ha ezt megjegyezted, akkor az alapok már meg is vannak egy jó kis kenyérhez, kalácshoz vagy buktához.  

Egy nagy adag friss, langyos, tisztességesen megtöltött lekváros buktával és egy klassz bablevessel ellesz a család egy napig, és még arra sem lehet panasz, hogy nem idézted meg a klasszikus menzahangulatot.

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok. 

Imádjuk a kényelmesen összedobható recepteket. Ha te is, csinálj gyorsan egy képernyőfotót, mert ezzel a pizzatésztaalappal két közepes vagy egy hatalmas pizzát is megsüthetsz, a lehető legegyszerűbben. Ha szereted a kenyérlángost, akkor annak az ízét is felidézheted, ha paradicsomos alap helyett tejföllel, baconkockákkal és lila hagymával készíted.

A pogácsa örök jolly joker – nem kell ahhoz alkalom, hogy összedobjunk egy adagot, elég, ha van időnk rá. Egy is májpástétommal, puha vajjal és zöldségekkel vacsorára is remek – már ha marad belőle.

Oszd meg másokkal is!
Mustra