Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten. Ez a kis adag kenyér úgy 4 főre lesz elég a vacsorához.

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.
Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.Lindsay Upson

Hozzávalók

  • 2 bögre átszitált kenyérliszt (hagyományos liszttel is készítheted)
  • 1 teáskanál
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 0.5 bögre langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál friss élesztő (3 deka, ha mérni szeretnéd)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a langyos, cukorral elkevert vízben úgy 10 perc alatt. 

Ha ezzel megvagy, dolgozd el alaposan a tészta összes többi hozzávalójával. (Ha szükséges, egy kicsit több vizet is adhatsz hozzá.) Gyúrj belőle rugalmas tésztát kézzel vagy géppel, majd tedd kelni langyos helyre egy órára. 

Ezek után tedd abba a formába, amiben sütni fogod, majd vagdosd be a tetejét és keleszd még 20-30 percen át. 

A legegyszerűbb módszer szerint tedd előmelegített, legalább 180-190 fokos sütőbe, aminek az aljába egy vízzel teli tepsit is tettél. Süsd úgy 50 percen keresztükl, majd kend meg egy kis vízzel, és letakarva hagyd kihűlni. 

kapcsolódó Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló
Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló

Két terméknél magasabb penésztartalmat mutattak ki, egy “vitaminnal dúsított” lisztről pedig kiderült, hogy a kimutatási határértéket sem éri el.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez az angol kenyérpuding egyszerűbben összedobható, mint gondolnád

A zero waste jegyében szedd össze a száraz kenyeret, zsemlét vagy kalácsot otthon, és készíts belőle valami olyasmit, amivel méltó módon lehelheti ki a lelkét minden péksütemény.

2020. október10., 06:16

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ha valami izgalmasat próbálnál ki, ízesítsd a házi kenyered sült fokhagymával és majoránnával

Egy gyors házi kenyér még a nem túl gyakorlott szakácsoknak sem adja fel a leckét. Ebbe nálunk édeskés sült fokhagyma került, amit zöld borssal és egy kevés rozmaringgal szeretünk a legjobban.

2021. február20., 06:00

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Reggelizz desszertet! Kakaós édesburgonya-kenyér

Egy jó reggelihez nem is kell más, csak egy kevés sós vaj és egy nagy adag banánturmix és persze egy szelet ebből az édesburgonya-kenyérből, amiről mindannyian tudjuk, hogy süti, de így kevésbé hangzik bűnös fogásnak. Édesítővel, mandulaliszttel is készítheted, így a vércukorszinted miatt sem kell aggódnod.

2020. március27., 06:00

Próbáltad már a házi kenyeret egy adag friss medvehagymával?

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

2020. április4., 07:53

Mustra