Miért van a bikák orrában karika?

A bikákat karikával az orrukban ábrázoljuk és láthatjuk leggyakrabban. De vajon miért kerül az orrukba egyáltalán karika, és miért éppen ezeket az állatokat tiszteljük meg a nem mindennapi piercinggel? Utánajártunk.

Hivatalosan a tenyészbikát egyéves korától kell orrkarikával ellátni, vezetni pedig kizárólag vezetőrúddal és kötéllel lehet. Kiállításokon így orrkarika, más helyszíneken esetleg egy erre szolgáló csipesz van a bikák orrában. 

Akkor tehát mire is jó a karika a bikák orrában?

Klassz esztétikai extra, vagy netán apró azonosító van rajta közelebbről nézve, esetleg egyszerűen csak így szokás? Netán a támadások elkerülésében van szerepe? 

Abban is. 

Mi senkit sem szeretnénk az orránál fogva vezetni, ám a bikák már nem ilyen szerencsések. Náluk ugyanis éppen erre szolgál a karika: ezzel vezethetők a legkönnyebben. A karikába kerül a kötél, és a bika máris könnyen megy abba az irányba ahová szeretnénk.

És hogy miért pont az orrán karikázzuk az állatot, miközben akár pórázon is sétáltathatnánk? 

Egyrészt mert a pórázon ő sétáltatna minket, másrészt pedig az orra érzékeny terület, így azon keresztül irányítható a legkönnyebben. A fiatal bikát biztonságos helyre vezetik, majd érzéstelenítik az orrát. Megkapja a karikát, amit a következő napokban forgatni kell, a gyógyuláshoz pedig nagyjából 2 hét szükséges. 

És hogy ma is tanuljunk valamit: a bika a szarvasmarha hímivarú egyede, a tinó az ivartalanított növendékbika, míg az ökör a 4 évesnél idősebb, ivartalanított bika elnevezése. 

kapcsolódó Tudod, melyik a legfélelmetesebb állat? Most kiderült!
Tudod, melyik a legfélelmetesebb állat? Most kiderült!

Kutatók jártak utána. Az is számított, mennyire visszataszító.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra