18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nem kívánod a szexet? Egyél jobban!

Az életmód, a mozgás és az étkezéssel kapcsolatos mindennapos döntéseink is hatással vannak a szexuális vágyra. Bár a szakember hangsúlyozza, hogy általában a párkapcsolati nehézségek, esetleg a szorongás vezetnek ahhoz, hogy nem kívánjuk a szexet, de akár az étkezésünk, sőt még az edzéseink mennyisége is okozhat problémákat.

Korábban már írtunk arról, hogy akad néhány olyan hozzávaló, amiknek a vágyfokozó hatása már bebizonyosodott: ilyenek például a maca, a Ginko biloba, a sáfrány vagy a vörös ginszeng. Felmerül a kérdés, hogy ha egyes élelmiszerek jótékonyan hatnak a libidónkra, talán akadnak olyanok is, amik hátráltatják a szexuális vágy kialakulását. Ennek járt utána a BBC Food.

Dr. Leila Frodsham nőgyógyász, a szexuális rendellenességek témakörének szakértője a lapnak elmondta: tapasztalatai szerint sokan jóval kevesebbet szexelnek, mint amennyi saját maguk szerint ideális lenne. A tavaly a British Medical Journal oldalán közzétett kutatás szerint általánosságban elmondható, hogy csökkent a rendszeres szex a kapcsolatainkban: a nők fele és a megkérdezett férfiak csaknem kétharmada szeretne többet szexelni.

„A munkám során azt tapasztalom, hogy leggyakrabban a párkapcsolati problémák és a munka és a magánélet egyensúlyának nyomásai vannak hatással a szexuális életre – mondja dr. Frodsham. – Nőknél ezt fokozhatja a menopauza időszaka, az ehhez kapcsolódó hüvelyszárazság és a szexuális aktus közben jelentkező fájdalom” – teszi hozzá. 

Befolyásolhatja-e az étrend a libidót?

Miközben dr. Frodsham kiemeli, hogy semmiképp nem a rossz étrend az alacsony libidó fő oka, azért áttételesen hozzájárulhat a problémához. A szorongás és a stressz ugyanis befolyásolja azt, hogy milyen ételeket választunk, de ugyanígy a sok munka és a túlterheltség is. Ezek a tényezők növelik annak valószínűségét, hogy egészségtelen ételeket választunk, ráadásul ilyen helyzetekben az emberek kevésbé terveznek előre, és a kényelmes opciók gyakran jelentenek magas a zsír-, só-, cukortartalmat és finomított szénhidrátokat. 

Lehet, hogy az étrended az oka.
Lehet, hogy az étrended az oka.vasiliki / Getty Images Hungary

Hozzáteszi: a stressz hozzájárul a magnézium gyorsabb kiürüléséhez is, pedig ez az ásványi anyag segíthetne a magas libidó fenntartásában. A magas cukortartalmú étrend ösztönzi a zsír raktározását, ami cserébe befolyásolja az endokrin rendszert azáltal, hogy ösztrogént termel a zsírkészletből. Ez csökkenti a libidót, mivel növeli a nemi hormonokat megkötő globulint, ami felszívja a libidót fokozó androgéneket (egy hormoncsoport).

Míg egyesek a stresszt túlevéssel igyekeznek kezelni, mások épp az ételeik kontrollálását használják eszközként, amikor úgy érzik, hogy nincs hatásuk a dolgaik kézben tartására. Ez sem veszélytelen azonban: a fogyással, a clean eatinggel és az edzés mennyiségével is lehet egészségtelen túlzásokba esni – figyelmeztet a szakember, és hozzáteszi még, hogy a túledzéssel gyakran csökken a hormonszint, mivel a nemi hormonok zsírok segítségével keletkeznek. 

„A jó libidó és a termékenység biztosítása érdekében fontos a testmozgás és az étrend egészséges egyensúlyának megtalálása. Sok olyan beteget is látok, aki életmódja miatt rosszul érzi magát a testében, és nem akar levetkőzni partnere előtt” – magyarázza dr. Frodsham.

A szakember szerint érdemes megtervezni az együttléteket.
A szakember szerint érdemes megtervezni az együttléteket.Rick Gayle / Getty Images Hungary

Milyen ételek járulhatnak hozzá a jó libidóhoz?

Dr. Frodsham szerint számos élelmiszer alkalmas lehet erre, például amelyek ösztönzik a dopamin termelődését. Idetartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, különösen a fekete áfonya, az avokádó és a spárga. Azt is javasolja, hogy magnéziumban gazdag ételeket válasszunk, amelyek elengedhetetlenek a hormontermelés szabályozásához. Pótlásához olajos magvakat és leveles zöldségeket ajánl.

Mit tehetnénk még a libidó javítása érdekében?

Fontos a mentális egészség elősegítése, és ezt úgy érhetjük el, ha csökkentjük a szorongást, gyakoroljuk a mindfulnesst, jól alszunk, de akár a jóga is segíthet – állítja a szakember. Mindezeken túl az a nem túl romantikus, de annál hasznosabb trükk is segít, ha előre megszervezzük az együttléteket, így ugyanis könnyebben szakítunk időt egymásra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek