Tényleg nem vegán a narancslé. Legalábbis nem mindegyik

Ha valamiben nincsenek állati összetevők, azok a gyümölcslevek – gondolhatnánk, de sajnos el kell keserítenünk olvasóinkat: ha dobozos, akkor éppenséggel a narancslé is lehet nem vegán. És nincsenek jó híreink a sör- és borfogyasztók számára sem.

Tényleg nem egyszerű a vegánok élete, egyre több alapanyagról derül ki, hogy akár állati eredetű összetevőket is tartalmazhat. A narancslevek közül néhány például szintén tiltólistás.

Nem vegán a margarin, mert írót tartalmazhat, nem vegán a bor sem, mivel készítése közben a borászok tojásfehérjét, tejfehérjét vagy állati csontokból, porcokból és bőrből készített zselatint használhatnak. 

Akkor majd iszunk sört – mondanák az amatőr vegánok, akik nem tudják, hogy sajnos azok készítése során is becsúszhat összetevőként némi zselatin. 

Igyunk egy kis ananászt a nagy ijedtségre.
Igyunk egy kis ananászt a nagy ijedtségre.Fotó: Sb / Getty Images Hungary

Hát sebaj, majd iszunk narancslevet – mondanák újra a kezdők, de csak azért, mert nem tudják, hogy abból is baj lehet. Az üzletekben kapható gyümölcslevek között, ha az ital ómega-3-mal dúsított, akkor felmerül a gyanúja annak, hogy halszármazékot tartalmaz. És ez még nem minden: az extra D-vitamin gyakran lanolinból származik, amit előfordulhat, hogy a bárányok gyapjából nyernek ki.

Probléma csak a vitaminokkal dúsított italokkal van.

„A D3-vitamin állati eredetű, így fontos, hogy ez az információ fel legyen tüntetve a csomagoláson a vegánok számára”– írja erről szóló cikkében a thehealthy.com. 

Mustra