Így lesz tökéletes az otthon élezett kés

Annyi biztos, hogy az életlen kés balesetveszélyes, talán még rosszabb, mint az éles. Könnyebben leugrik a felületekről, így hirtelen, ám nagyon hatékonyan tudja elvágni az óvatlan szakácsok ujját.

A bútoráruházakban kapható kézi élezők mellett profi gépeket és akár golyóstoll méretű diszkrét darabokat is kapni, na és persze ott a vízzel vagy olajosan használatos fenőkő, ami több módszerrel is hozhat jó eredményt. A hozzáértők szerint azonban a használata, vagyis a helyes kézmozdulat és a megfelelő szög tartása is gyakorlást igényel.

Az újabb darabok már többféle szemcsemérettel, csúszásmentes szilikontalppal rendelkeznek. A forgalmazók általában azt javasolják velük kapcsolatban, hogy az élezés megkezdése előtt 8-10 percre feltétlenül áztassuk be a fenőkövet. Ez javítja az élezés hatékonyságát, ráadásul mérsékli a fenőkő felületének kopását is.

A profik szerint az a titok, hogy élezés közben figyeljünk a megfelelő élszög folyamatos tartására, ami késenként eltérően úgy 15 és 30 fok között van. Az egyenletes kopás érdekében használjuk a fenőkő teljes felületét, majd ha befejeztük a munkát, öblítsük le a fenőkövet, és hagyjuk alaposan kiszáradni.

A fenőkővel való élezéshez a legegyszerűbb, ha ezeket a mozdulatokat veted be:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek