Az ideális hétvégi brunch: póréhagymás-kéksajtos frittata

Az olasz tojáslepény klassz variáció a reggeli tojásra. Hagyományosan sajttal és zöldségekkel készül, ezért nálunk a póréhagyma mellé egy kevés kéksajtot is kapott.

Ha sajtot adsz hozzá, akkor a tökéletes eredményért jó, ha ismered annak jellemzőit is. Ha jól olvad, akkor bátran keverd bele, ha szépen pirul, akkor a tetejére is reszelheted, ha pedig inkább az aromája miatt szeretjük, mint a parmezánt, akkor elég, ha a legvégén szórod rá, mintha csak fűszereznéd.

Sokféle zöldséggel gazdagíthatod.
Sokféle zöldséggel gazdagíthatod.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 7 darab tojás
  • 1 közepes darab póréhagyma
  • 1 tesákanál puha vaj
  • 2 evőkanál étolaj
  • 6 deka kékpenészes sajt
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 deci tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a póréhagymakarikákat a forró vaj és olaj keverékére, majd adj neki 5-6 percet. A tojásokat fűszerezd és verd fel egy kissé a tejszínnel, majd add hozzá a felkockázott sajtot is. Egy jénaiban (vagy a serpenyőben), a sütőben süsd készre a zöldség és tojás keverékét. 

Ezt már csak megérdemeljük reggelente: omlett erdei gombákkal és parmezánnal
Ezt már csak megérdemeljük reggelente: omlett erdei gombákkal és parmezánnal

Egy menő változata következik a klasszikus omlettnek, amihez néhány fontos tanácsot is adunk.

Tovább »

Még több recept

Kolbászos-paprikás frittata – tökéletes hétvégi reggeli

Persze hogy magyaros hangulatban a legjobb a frittata, amihez nálunk őrölt kömény, egy kevés fokhagyma és aprított, kovásszal készült kenyér is kötelező. Medvehagymaszezonban azt sem érdemes kihagynod belőle.

március13., 10:44

Csirkemáj almás salátával és fekete ribizlis öntettel – egy különlegesség a hagyományos alapanyagból

Ha te is imádod a májat, de a resztelt változatnál valami izgalmasabbat is készítenél, ezt a salátát dobd össze!

június14., 10:24

Zero waste okosan: készíts frittatát a karácsonyi maradékokból

Vagdosd le a hatalmas pulykán maradt falatokat, vágd apróra a sütőben sült krumpli maradékát és készíts belőlük másnap egy klassz brunchot egy nagy adag quiche-sel vagy frittatával. A legfinomabb néhány szelet koktélparadicsommal és csak egy kicsit megpirított vajas kalácsszeletekkel.

2020. december9., 06:04

Mandulás karfiolleves

Te is karfiolrajongó vagy? Akkor nincs más hátra, csak a rántott és párolt változat után elkészíteni vele néhány finom levest. Például ezt.

június13., 12:52

Karfiolos fasírtgolyók

Akár egy különleges, vega gyrost is összedobhatsz vele jó sok fokhagymás joghurttal, Srirachával és kedvenc zöldségeiddel.

június12., 10:24

Mexikói vegán saláta

Ha ezt a gazdag salátát elkészíted, nem is kell sokat gondolkodnod azon, milyen húst tálalj mellette, mert egy natúr vagy fokhagymás csirkecomb is bőven elég lesz az ízkavalkád mellett.

június12., 10:24

Mustra