A legérdekesebb koktéltörténetek: így találták fel a gin-tonikot és a mojitót

Amikor kényelmesen elindulunk a bárpulthoz, hogy megrendeljük valamelyik kedvencünket, vajon áldozunk-e néhány percet arra, hogy elgondolkodjunk azon, ki lehetett a zseni, aki a legfinomabb italok mögött áll? Most bemutatunk néhányat a legismertebb koktélok feltalálói közül, akik sokszor nem is valami finomat akartak összedobni, hanem egy olyan italt, ami például hatékonynak tűnt az éppen terjedő megbetegedések ellen.

Egyes italok esetében feltalálásuk pontos körülményei kérdésesek, mások eredete meglepően rövidre szabott – írja a The Daily Meal cikke, amelyben több ismert koktél eredetének jártak utána. 

A koktélok eredete úgy általánosságban nem tisztázott, és a szó jelentéséről is számos elmélet született. A legismertebb szerint a cocktail szó eredetileg a kurta farkú, nem telivér lovakat jelölte. A legenda azt mondja, később kezdték el használni az olyan egyszerű, faragatlan emberekre, akik úriembernek akartak látszani, majd így lett a hígított, szirupokkal, kávéval elkevert alkoholos italok neve is ugyanez. 

Gin-tonik

A klasszikus gin-tonikot akkoriban találták fel, amikor a brit korona átvette India felett az uralmat. Ebben az időszakban a malária hatalmas veszélyt jelentett a térségben, ám észrevették, hogy a tonik kinintartalma megoldást jelent a betegség ellen. A helyiek szerint a keserű tonik nem volt valami nagy szám, ám ginnel és lime-mal keverve már jobban csúszott az orvosi javallatra rendelt ital. 

A maláriagyógyszer
A maláriagyógyszerbrazzo / Getty Images Hungary

Hurrikán

A Hurrikán egy édes és nagyon erős koktél, ami kétféle rumból, keserűlikőrből, citromléből és maracujaszirupból készül. Az italt Pat O’Brien klubtulajdonosnak köszönhetjük, aki az 1940-es években, New Orleansban álmodta meg az ütős mixet. Mivel a második világháborúban elég nagy hiány volt a legnépszerűbb égetett szeszekből, a New Orleans-i bároknak be kellett vásárolniuk bizonyos mennyiségű karibi eredetű rumot a forgalmazóktól, mielőtt megkaphatták volna a kért termékeket. O’Brien ezt a különleges koktélt kísérletezte ki a rumfogyasztás felpörgetésére. 

Margarita

Több ember állítja, hogy az első Margaritát ő álmodta meg. A legkorábbi és legszélesebb körben elfogadott beszámoló Carlos „Danny” Herrerától származik. A szállodatulajdonos állítólag 1938-ban találta fel a koktélt, amikor éttermébe betért Marjorie King, a színésznő, és közölte, hogy nem bírja a töményet. Annak érdekében, hogy egy kicsit különlegesebb legyen, Herrera a tequilához adott egy kis Cointreau-t, megsózta a pohár peremét, és egy kevés citromlével is feldobta az italt. 

Mojito

A mojito – ami állítólag Ernest Hemingway egyik legnagyobb kedvence volt – Kubában született, bár a pontos szülőhelyén még vitatkoznak a koktéltörténészek és a mojitoszakértők. Az egyik történet 1586-ig nyúlik vissza, amikor Francis Drake brit rablóhajó-kapitány partra küldte az embereit, hogy gyógyszereket szerezzenek a vérhas és a skorbut orvoslására. Állítólag egy rumhoz hasonló, alkoholos itallal, lime-mal, cukornádlével és mentával jöttek vissza, amelyek a koktél elsődleges összetevői.

Ír kávé

Az ír kávé 1943-ban Írországban, a Shannon repülőtér utasellátójában született. Története szerint mivel a hírességek és a politikusok rendszeresen repültek az onnan induló járatokkal, hamar éttermet is nyitottak a helyszínen. Az időjárás gyakran hideg és esős volt, ezért Joe Sheridan főszakács az ír whiskyt belekeverte a kávéba, hogy a vendégek egy kicsit jobb hangulatban töltsék a várakozás perceit, óráit.

A reptér már megszűnt, de a régi kantin helyén ott áll a Joe Sheridan bár, ahol minden év augusztusában megtartják az Ír Kávéfesztivált, koncertekkel, programokkal és rengeteg ír kávéval. 

Egy adag ír kávé
Egy adag ír kávébhofack2 / Getty Images Hungary

Daiquiri 

Úgy tűnik, a daiquirinak csak egy szülőatyja, ám mindjárt két története is van. Az egyik szerint az italt 1898-ban Jennings Cox, egy amerikai bányamérnök találta ki. A rumos-citrusos ital megalkotásának célja egyesek szerint a sárgaláz elleni védelem volt. 

A másik legenda szerint Cox, az amerikai rézbányák igazgatója épp főnökeit várta, ám az utolsó pillanatban derült ki, hogy kedvencük, a gin éppen elfogyott. Nem maradt más, mint a helyi rum, ami nem volt valami népszerű, hiszen akkoriban ez az ital még inkább intenzív mellékízéről volt ismert, és nem kiváló aromáiról. Előbbieket igyekezett semlegesíteni a koktél megalkotója, aki a rumhoz lime levét, cukrot és sok jeget kevert.

Bloody Mary

Egy Fernand Petiot nevű férfi állítja, hogy 1921-ben ő találta fel ezt a koktélt, amikor a párizsi New York nevű bárban (a mai Harry’s New York Barban) dolgozott. Az eredeti recept csak paradicsomlé és vodka volt, de Petiot évekkel később a New York-i St. Regis Hotelbe ment át, és attól kezdve sót, borsot, Cayenne-borsot, Worcestershire-szószt és citromot is adott hozzá. Nevét minden valószínűség szerint I. Mária angol királynőről (Véres Máriáról) kapta, de van, aki szerint a név ihletője Mary Pickford színésznő, sőt egyesek szerint egy pincérnő volt.

Screwdriver

Számos történet szól a vodka-narancs feltalálásáról, de a legnépszerűbb szerint egy amerikai cég által működtetett olajfúró torony munkásai találták fel a Perzsa-öbölben. Ezek a férfiak narancslevet kaptak reggelire, ami elég C-vitamint biztosított a számukra ahhoz, hogy ne kapjanak skorbutot, mint korábban a tengerészek. Innen már csak egy lépés volt, hogy sunyiban egy kis vodkát is keverjenek bele, és kanál híján névadójával, egy csavarhúzóval keverjék el. 

kapcsolódó Ez az idei év 10 legnépszerűbb koktélja
Ez az idei év 10 legnépszerűbb koktélja

38 ország 127 bárja szerint. A te kedvenced szerepel a listán?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra