Idézd meg a nyarat egy tányér grillezett csirkekebabbal!

Már csak egy adag friss petrezselyemmel és citrommal elkevert fűszeres kuszkusz kell ahhoz, hogy egy klassz, arab hangulatú, mégis nagyon könnyű fogást tálalj ebédre vagy vacsorára. E heti nyáridéző fogásunk egy percek alatt összedobható csirkekebab.

A nyársakra felhúzott húsfélék és zöldségek szinte minden ország konyhájában megtalálhatók. A kebab arab eredetű, jellegzetes balkáni, török húsétel, ami főleg darált birka- vagy bárányhúsból készül, és erősen fűszerezett. Jellemzően a török adana kebab nevű étel az, amit a világon kebab alatt értenek, ám mostanában az Iskender-kebab alapján készülő „döner kebab”-ot is ezen a néven emlegetjük, sőt, akár a krími tatár eredtű saslikot, vagy magyar testvérét, a rablóhúst is is hívhatánk kebabnak. Vagy a kebabot rablóhúsnak. 

Ennek egyik változata készült el most nálunk, ami egy klassz tavaszi napon a szabadban, borús téli estéken pedig egy egyszerű elektromos grillen, a konyhában is elkészülhet.

Akár ananásszal is színesítheted a nyársakat.
Akár ananásszal is színesítheted a nyársakat.Fotó: Brian Macdonald

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka csirkecombfilé
  • ízlés szerint gyömbér, kardamom, római kömény, só és bors
  • 1 nagyobb darab kaliforniai paprika
  • 2 darab lila hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb csésze szójaszósz
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 0.5 darab citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Aprítsd fel a zöldségeket és a húst, és szúrd fel nyársakra. A szójaszószt sűrítsd be egy serpenyőben úgy, hogy összefőzöd a cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Néhány perc után adj hozzá 2 evőkanál olajat, és ezzel kend be a zöldséges nyársakat, majd néhány perc alatt kontaktrillben, a szabadban vagy egy kis olajon süsd készre a falatokat. Ananászos-sáfrányos barna rizzsel vagy friss zöldségekből készült salátával tálald!

A Nagy Gyrosteszt: tényleg belebetegszünk?
A Nagy Gyrosteszt: tényleg belebetegszünk?

Miért baj ha foszfát kerül a gyroshúsba? Mennyi van benne? Kiderül-e az ízéből? Megkóstoltuk, laborban is bevizsgáltattuk a legnépszerűbb gyrosokat.

Tovább »

Még több recept

Egy rakás ételhez jól illik a besamel – mutatjuk az alapreceptet!

A bezártságban több idő marad új dolgokat tanulni, így ezen a héten az öt alapmártás receptjét hoztuk el. Mindegyiket többféle ételhez felhasználhatod, legtöbbjükből pedig egy-két extra alapanyaggal más, ismert szószokat is összedobhatsz.

április8., 06:04

Rapid vacsi: olívás-háromsajtos tészta csirkemellel

A bezártságban jó barátaink a száraztészták, amikkel néhány perc alatt dobhatunk össze vacsorát és ebédet, nagyjából végtelen variációban. Ezen héten olyan tésztaételeket hoztunk, amik nem unalmasak, miközben alapanyagaikból mindig van otthon legalább egy kis adag.

április3., 06:04

Ismered a veloutémártást? Így készítheted el a legegyszerűbben

A velouté pontos receptje attól függ, milyen ételhez használod: halakhoz hal-, szárnyashoz szárnyas-, sertéshez sertésalaplé illik. Az elkészült mártást csőben sült ételekhez és más mártások alapjaként is tökéletes.

április8., 06:04

Szezonja van: medvehagyma-krémleves füstöltsajt-csipsszel

Egyelőre nem tilos a szabadban kirándulni, és azoknak, akik megteszik, feltűnhet, hogy a sok nehézség mellett egy kis örömmel is számolhatunk: a medvehagyma ugyanúgy terem, mintha mi sem történt volna. Ennek örömére néhány medvehagymás receptet hoztunk, ez a gazdag fokhagymás aroma sokkal több ételbe illik, mint gondolnád.

április4., 07:52

Olasz vega tészta articsókával, parmezánnal és friss paradicsommal

Ha valami húsmenteset ennétek, ezt a jó kis articsókás receptet próbáljátok ki vacsorára. Ha articsókát nehezen szereztek be, nyugodtan helyettesítsétek gombával vagy fűszeres, grillezett padlizsánnal.

április4., 07:52

Valami új, valami régi, valami kék: medvehagyma-saláta camembert-rel és szilvás öntettel

A medvehagyma friss, pikáns aromája mellett nincs is jobb, mint néhány falat camembert sajt, körte és egy kis szilvás öntet. Ha hedonista módban vagy, sült baconkockákkal hintsd meg a tetejét, a kiolvadt szalonnazsírt pedig az öntethez használd fel!

április7., 06:00

Mustra