Idézd meg a nyarat egy tányér grillezett csirkekebabbal!

Már csak egy adag friss petrezselyemmel és citrommal elkevert fűszeres kuszkusz kell ahhoz, hogy egy klassz, arab hangulatú, mégis nagyon könnyű fogást tálalj ebédre vagy vacsorára. E heti nyáridéző fogásunk egy percek alatt összedobható csirkekebab.

A nyársakra felhúzott húsfélék és zöldségek szinte minden ország konyhájában megtalálhatók. A kebab arab eredetű, jellegzetes balkáni, török húsétel, ami főleg darált birka- vagy bárányhúsból készül, és erősen fűszerezett. Jellemzően a török adana kebab nevű étel az, amit a világon kebab alatt értenek, ám mostanában az Iskender-kebab alapján készülő „döner kebab”-ot is ezen a néven emlegetjük, sőt, akár a krími tatár eredtű saslikot, vagy magyar testvérét, a rablóhúst is is hívhatánk kebabnak. Vagy a kebabot rablóhúsnak. 

Ennek egyik változata készült el most nálunk, ami egy klassz tavaszi napon a szabadban, borús téli estéken pedig egy egyszerű elektromos grillen, a konyhában is elkészülhet.

Akár ananásszal is színesítheted a nyársakat.
Akár ananásszal is színesítheted a nyársakat.Fotó: Brian Macdonald

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka csirkecombfilé
  • ízlés szerint gyömbér, kardamom, római kömény, só és bors
  • 1 nagyobb darab kaliforniai paprika
  • 2 darab lila hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb csésze szójaszósz
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 0.5 darab citrom leve
Recept idők

Elkészítés:

Aprítsd fel a zöldségeket és a húst, és szúrd fel nyársakra. A szójaszószt sűrítsd be egy serpenyőben úgy, hogy összefőzöd a cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Néhány perc után adj hozzá 2 evőkanál olajat, és ezzel kend be a zöldséges nyársakat, majd néhány perc alatt kontaktrillben, a szabadban vagy egy kis olajon süsd készre a falatokat. Ananászos-sáfrányos barna rizzsel vagy friss zöldségekből készült salátával tálald!

A Nagy Gyrosteszt: tényleg belebetegszünk?
A Nagy Gyrosteszt: tényleg belebetegszünk?

Miért baj ha foszfát kerül a gyroshúsba? Mennyi van benne? Kiderül-e az ízéből? Megkóstoltuk, laborban is bevizsgáltattuk a legnépszerűbb gyrosokat.

Tovább »

Még több recept

Melegszenya-előkelőség: rózsaborsos melegszendvics camembert sajttal, fügével és mézzel

Ha már unod a megszokott melegszendvicseket, ezzel jaszkarizz a család és a vendégek előtt! A camembert – ahogy átalában a többi sajtféle is – tök jól bírja a gyümölcsöket és akár a mézet is.

február23., 11:20

Pimp my krumplis tészta: grenadírmars kolbászkarikákkal, füstölt paprikával és snidlinggel

Ugye milyen régen ettél utoljára krumplis tésztát? Pedig hatalmas retróság, amihez nagy konyhai szakértelem sem kell.

február20., 11:24

Fél óra alatt összedobod: túrós-étcsokis brownie egyszerűen

Minden brownie esetében fontos szabály, hogy ne spórolj az étcsokin, kerüljön bele a legjobb minőségű, mert ez adja majd meg az alapízét a sütinek. Ahhoz, hogy még finomabb legyen, egy kis kanál só és egy adag ristretto fog segíteni – ahogy nagyjából minden csokis sütin. Így lesz az „oké, még egy csokis süti”-ből, „mit tettél ebbe, Marikám” – féle klasszikus.

február22., 11:22

Még egy pulykás menőség: Pulykakebab vörösáfonyás rizzsel és citrusos-fokhagymás majonézzel

Ez a szuper fogás egy kis nyári hangulatot hoz a téli hétköznapokba, ráadásul ünnepi ételként is megállja a helyét.

2019. december3., 11:24

Sajtos rudak – így készítheted el legegyszerűbben nagymama kedvenc vendégváróját

Szinte bármelyik kedvenc sajtod felhasználható ehhez a gyors, sós sütihez, ami mellett akár paprikát, színesbors-keveréket vagy parmezánt is adhatsz a tésztához.

február22., 12:01

Így készül a nagymama almás lepénye

Ha van otthon egy adag alma, semmi akadálya annak, hogy elkészüljön ez a jó puha, fahéjas-almás lepény, amit egy-egy gazdagabb leves után főételként is bevethetsz.

február20., 12:04

Mustra