Könnyű, gyümölcsös és télen is finom: meggyes-mandulalikőrös clafoutis

Nálunk zabpehelyliszttel és egészséges édesítőkkel készült ez a nyáridéző finomság, ami most éppen meggyes, de akár almás-rumos, epres-vaníliás, banános-citromos változatban is elkészítheted. Csak dobd bele a kedvenceid, öntsd rá a tésztát, és mondd ki minél gyakrabban a nevét, hogy mások legalább azt gondolják, egy nagyon bonyolult, francia desszertet készítettél.

Egy tartalmas leves után is tökéletes ez a fogás, ami ha jó sok gyümölccsel és lassan felszívódó szénhidrátokkal készül, akkor a diétádba is simán beilleszthető. Az eredeti, francia recept szerint tilos kimagozni a meggyet, ami ráadásul hivatalosan cseresznye kell hogy legyen, de nálunk a lehető legkényelmesebb verzió készült egy kis extra mandulalikőrrel és tejszínnel. Jó kis savanykás, krémes tejpite lesz belőle, ami nem túl nehéz desszertként, de egy-egy jó raguleves után is simán bevethető. 

Ezt egyszerűen összedobhatod.
Ezt egyszerűen összedobhatod.martiapunts

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy, kissé megcukrozva (édesítőt is használhatsz)
  • 2 evőkanál mandulalikőr
  • 13 dkg zabpehelyliszt
  • 3 tojás tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 12 dkg cukor, xilit vagy édesítő
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Az egésszel csak annyi munka van, hogy a tészta hozzávalóit (vagyis mindent, ami nem a meggy) jól eldolgozod egymással, majd ráöntöd a kivajazott formában elhelyezett gyümölcsökre. Süsd 170 fokon úgy 40 percen át, és már el is készült ez az egyszerű desszert.

kapcsolódó Tejespite normál és paleo változatban
Tejespite normál és paleo változatban

A clafoutis a franciák egyik alapsüteménye, olcsó, gyors és bármilyen gyümölccsel jól passzol. A hagyományos helyett ráadásul van mentes változata is, diétázóknak, allergiásoknak.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

október24., 10:24

Gyors vacsoratipp: spenótos-füstölt sajtos melegszendvics baconkockákkal

A sajtos, baconös alap remek minden zöldség mellett, így bátran pakold meg a szendvics tetejét, uborkával, csírákkal, zellerrel, vagy bármelyik más kedvenceddel. Egyedül arra kell figyelned, hogy a zöldségekkel már ne melegítsd, épp az olvadt sajt, forró bacon és a ropogós, hideg falatok kontrasztja a legfinomabb benne.

október21., 09:24

Ezt az őszi clafoutis-t kardamommal, szilvával és dióval készítettük

Nem kell megállnod a meggyes változatnál, ezt a sűrű palacsintatésztában sült, egyszerű desszertet akár a hűtőben várakozó, jobb sorsra érdemes szilvákból is összedobhatod. Ha kihűlt, szeleteld fel, mint egy tortát, és citromhéjjal elkevert porcukorral tálald.

október3., 10:44

Ezt az őszi zabkását a mézeskalács aromáival és kandírozott naranccsal dobtuk fel

Ahogy van a zabkásáknak hideg, nyári, hűtőben készült változata, úgy akad néhány téli hangulatú is közöttük. Ezek egyikét mutatjuk most be, nagyon kiemelve, hogy cukor helyett akár mézet, vagy agávét is használhatsz, mert egyik édesítőalternatíva sem rontja majd el remek, sűrű állagát.

október22., 12:52

A tökéletes hétvégi desszert: marcipános-körtés süti

Miért nem használjuk többször a marcipánt a házi desszertekhez? Ez a remek alapanyag leginkább a téli édességekhez illik: isteni lesz gesztenyével, meggyel és almával, de nyári hangulatban, egy citromos kevert sütiben is érdemes kipróbálnod.

október23., 11:24

Heti tunkolós: tejszínes marharagu jó sok fűszerrel és olvadt sajttal

Pofonegyszerű és isteni ragu készült a boszorkánykonyhánkban, amit frissen kifőtt tészta tetején, tortillalapokba töltve, de még egy remek sloppy joe burgerben is bevethetsz. Ha marad belőle, kisebb, jól zárható zsacskókban vagy dobozokban akár le is fagyaszthatod, mert kiolvadás után sem lesz semmi baja. Ha pedig csak egy nagy kalácsszelettel tunkolod ki a tányérból, úgy is remek fogás lesz belőle.

október20., 09:24

Mustra