Könnyű, gyümölcsös és télen is finom: meggyes-mandulalikőrös clafoutis

Nálunk zabpehelyliszttel és egészséges édesítőkkel készült ez a nyáridéző finomság, ami most éppen meggyes, de akár almás-rumos, epres-vaníliás, banános-citromos változatban is elkészítheted. Csak dobd bele a kedvenceid, öntsd rá a tésztát, és mondd ki minél gyakrabban a nevét, hogy mások legalább azt gondolják, egy nagyon bonyolult, francia desszertet készítettél.

Egy tartalmas leves után is tökéletes ez a fogás, ami ha jó sok gyümölccsel és lassan felszívódó szénhidrátokkal készül, akkor a diétádba is simán beilleszthető. Az eredeti, francia recept szerint tilos kimagozni a meggyet, ami ráadásul hivatalosan cseresznye kell hogy legyen, de nálunk a lehető legkényelmesebb verzió készült egy kis extra mandulalikőrrel és tejszínnel. Jó kis savanykás, krémes tejpite lesz belőle, ami nem túl nehéz desszertként, de egy-egy jó raguleves után is simán bevethető. 

Ezt egyszerűen összedobhatod.
Ezt egyszerűen összedobhatod.Fotó: martiapunts

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy, kissé megcukrozva (édesítőt is használhatsz)
  • 2 evőkanál mandulalikőr
  • 13 dkg zabpehelyliszt
  • 3 tojás tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 12 dkg cukor, xilit vagy édesítő
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Az egésszel csak annyi munka van, hogy a tészta hozzávalóit (vagyis mindent, ami nem a meggy) jól eldolgozod egymással, majd ráöntöd a kivajazott formában elhelyezett gyümölcsökre. Süsd 170 fokon úgy 40 percen át, és már el is készült ez az egyszerű desszert.

Tejespite normál és paleo változatban
Tejespite normál és paleo változatban

A clafoutis a franciák egyik alapsüteménye, olcsó, gyors és bármilyen gyümölccsel jól passzol. A hagyományos helyett ráadásul van mentes változata is, diétázóknak, allergiásoknak.

Tovább »

Még több recept

Ünnepek a világ körül: készítsd el az izlandiak báránycombját

Ünnepek körül megszaporodnak az üzletekben a máskor ritkán látott húsok, és ha látsz köztük bárányt, most már azt is tudod, mit érdemes elkészítened belőle. Izlandon imádják ünnepekkor a bárányt, miért ne dobhatnánk össze egyik kedvencüket?

november22., 06:04

Ezt a fahéjas sült almát egy kis borssal és kurkumával pimpeltük

A sült alma diós töltelékének nagyon jó állnak a fűszerek, így ha van otthon, egy kevés kardamomot és csillagánizst sem érdemes kihagynod belőle.

november20., 06:24

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Ez az angol karácsonyi puding lesz az ünnepi menü koronája

Nem egy nehezen elkészíthető desszert, inkább gazdag és izgalmas, tökéletes pedig akkor lesz, ha a mellé kínált tejszínhabot egy kevés konyakkal és narancshéjjal is ízesíted.

november25., 06:24

Idén a tojáslikőrt mézeskalácsfűszerekkel dobd fel!

Naná, hogy nem telhet el a december néhány adag tojáslikőr elpusztítása nélkül. Előbb kell egy teszt a tökéletes receptért, aztán egy próbaüzem, utána még egy, hogy biztosra menjünk, aztán jönnek az ünnepek, amiken kötelező. Ha a megszokott változatot idén feldobnád, egy kis kanál mézeskalácsfűszer-keverékkel ízesítsd!

november22., 06:04

Ez a kacsa nálunk narancsos édesburgonyapürével lett igazán ünnepi

Ha még izgalmasabb fogást varázsolnál belőle, tálald egy kevés forró, vajas mézben átforgatott főtt gesztenyével és rumos mazsolával.

november22., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.