Könnyű, gyümölcsös és télen is finom: meggyes-mandulalikőrös clafoutis

Nálunk zabpehelyliszttel és egészséges édesítőkkel készült ez a nyáridéző finomság, ami most éppen meggyes, de akár almás-rumos, epres-vaníliás, banános-citromos változatban is elkészítheted. Csak dobd bele a kedvenceid, öntsd rá a tésztát, és mondd ki minél gyakrabban a nevét, hogy mások legalább azt gondolják, egy nagyon bonyolult, francia desszertet készítettél.

Egy tartalmas leves után is tökéletes ez a fogás, ami ha jó sok gyümölccsel és lassan felszívódó szénhidrátokkal készül, akkor a diétádba is simán beilleszthető. Az eredeti, francia recept szerint tilos kimagozni a meggyet, ami ráadásul hivatalosan cseresznye kell hogy legyen, de nálunk a lehető legkényelmesebb verzió készült egy kis extra mandulalikőrrel és tejszínnel. Jó kis savanykás, krémes tejpite lesz belőle, ami nem túl nehéz desszertként, de egy-egy jó raguleves után is simán bevethető. 

Ezt egyszerűen összedobhatod.
Ezt egyszerűen összedobhatod.Fotó: martiapunts

Hozzávalók:

  • 50 dkg meggy, kissé megcukrozva (édesítőt is használhatsz)
  • 2 evőkanál mandulalikőr
  • 13 dkg zabpehelyliszt
  • 3 tojás tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 12 dkg cukor, xilit vagy édesítő
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Az egésszel csak annyi munka van, hogy a tészta hozzávalóit (vagyis mindent, ami nem a meggy) jól eldolgozod egymással, majd ráöntöd a kivajazott formában elhelyezett gyümölcsökre. Süsd 170 fokon úgy 40 percen át, és már el is készült ez az egyszerű desszert.

Tejespite normál és paleo változatban
Tejespite normál és paleo változatban

A clafoutis a franciák egyik alapsüteménye, olcsó, gyors és bármilyen gyümölccsel jól passzol. A hagyományos helyett ráadásul van mentes változata is, diétázóknak, allergiásoknak.

Tovább »

Még több recept

Sült tészta tökkel és spenóttal – kétféle sajtot olvasztottunk a tetejére

Egy adag sült fokhagyma és egy kevés pecorino sajt teszi tökéletessé ezt az egyszerű vega fogást. Talán már mondanunk sem kell, hogy húsevőknek köretként is tökéletes.

március4., 10:59

Mai fura, de finom: mézes-pasztinákos kókuszssüti

Nem lesz pasztinákízű, nem lesz mézeskalácsízű, csak egy klassz, kókuszos finomság lesz, amit reggelire, de akár tea és kávé mellé is falatozhatsz.

március8., 12:52

Fűszeres, tonhalas tészta – friss paradicsommal lesz az igazi

Mediterrán hangulatban, jó sok rozmaringgal és oregánóval készítettük el ezt a fogást, amihez negyedóra sem kellett. Durumtésztával tálalva és sós lében eltett tonhallal készítve még egészségesebb változatát dobhatod össze.

március7., 10:44

A csirkesült még izgalmasabb ezzel a tejszínes-kapribogyós szósszal

A sós csirkefalatok mellett remek ez a sűrű, gazdag, tejszínes szósz, amit a kapribogyó tesz izgalmassá. Köretnek frissen kifőtt, gyúrt tésztát és paradicsomsalátát tálalj mellé.

március5., 11:20

Spenótos csicseriborsó-saláta sült fokhagymával

Ha te is szereted a csicseriborsót, akárcsak a spenótot és minden olyan ételt, amik napközben nem nehezítenek el, jó hírünk van. Ez a fogás remekül laktat, mégsem tör majd rád utána a kajakóma.

március4., 08:53

Ez a gombás-tonhalas quiche tökéletes hétvégi reggeli lesz

Végre egy olyan fogás, amiben nemcsak az olajos tonhal finom, hanem kalóriaszegény változata is. Kapros szósszal lelocsolt, friss zöldségek mellett tálald.

március7., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.