Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Ha rövidebb időt töltenél a konyhában, akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet. Ha felnőtteknek készül, a töltelékben egy adag konyak vagy brandy is elfér.

Nem lesz rövid az elkészítési ideje ennek a desszertnek, de nagyon is megéri. Ha már sütsz egy adagot, tervezd úgy a hetet, hogy több birs süljön egyszerre, így lehet belőle köret egy-egy adag hús mellett, vagy akár szegfűszeges csicseriborsóval tálalt krémleves is.

Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.
Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.peredniankina

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab félbevágott birs
  • 1 közepes csésze durvára tört dió, mandula
  • 4 darab apróra vágott aszalt barack
  • 4 evőkanál méz vagy agávészirup
  • 1 mokkáskanál
  • 2 cl konyak
  • ízlés szerint fahéj, vaníliakivonat, kardamom
Recept idők

Elkészítés:

Süsd mérettől függően 1-1,5 órán át alufóliában vagy jénaiban a kicsumázott gyümölcsöket, majd kanalazd rá a tölteléket, és azzal is adj neki legalább 20 percet. A sütési idő a gyümölcsök fajtájától és méretétől is függ, akkor kezdd tölteni, amikor már puhának érzed a gyümölcshúst. Amíg a birs sül, keverd el egymással az összes többi hozzávalót, és egy óra után halmozd a gyümölcsök tetejére, majd süsd készre. 

kapcsolódó A szív fűszere: kardamom
A szív fűszere: kardamom

A szív fűszere, a fűszerek királynője. Számos egészségügyi hatása mellett még a fogakat is védi, a leheletet frissíti. Az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle. Termesztése bonyolult és kézzel szüretelik, ezért nem olcsó, de kis adagban megéri beruházni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Őszi burrito fűszeres babraguval és olvadt sajttal

Akár darált hússal készíted, akár egy fokkal könnyebb változatban, húsmentesen, a fahéj, a gyömbér és a szerecsendió egy kis adagban nagyon finom lesz ebben a fogásban. Az édesburgonyával és a mézeskalács klasszikus fűszereivel igazán téli hangulata lesz a tekercseknek.

október22., 09:24

Készítsd a rántott húst olaszosan, nem fogod megbánni!

Nem is kell mellé más, csak egy nagy adag tésztasaláta majonézzel, aszalt paradicsommal, parmezánnal és friss rukkolával. Az olasz fűszerekkel az egész sokkal finomabb, főleg, ha mindegyik darab hús kap egy kis paradicsomot és néhány olvadd sajtszeletet.

október24., 11:24

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

október20., 15:52

A tökéletes hétvégi desszert: marcipános-körtés süti

Miért nem használjuk többször a marcipánt a házi desszertekhez? Ez a remek alapanyag leginkább a téli édességekhez illik: isteni lesz gesztenyével, meggyel és almával, de nyári hangulatban, egy citromos kevert sütiben is érdemes kipróbálnod.

október23., 11:24

Ezt a remek, húsos ragulevest dobd össze a hétvégén!

Citrommal és tárkonnyal ízesítettük ezt a remek ragulevest, amit ha még gazdagabbá tennél, egy kis házi csipetkét is főzz bele.

október24., 07:32

Ezt az őszi zabkását a mézeskalács aromáival és kandírozott naranccsal dobtuk fel

Ahogy van a zabkásáknak hideg, nyári, hűtőben készült változata, úgy akad néhány téli hangulatú is közöttük. Ezek egyikét mutatjuk most be, nagyon kiemelve, hogy cukor helyett akár mézet, vagy agávét is használhatsz, mert egyik édesítőalternatíva sem rontja majd el remek, sűrű állagát.

október22., 12:52

Mustra