Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Ha rövidebb időt töltenél a konyhában, akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet. Ha felnőtteknek készül, a töltelékben egy adag konyak vagy brandy is elfér.

Nem lesz rövid az elkészítési ideje ennek a desszertnek, de nagyon is megéri. Ha már sütsz egy adagot, tervezd úgy a hetet, hogy több birs süljön egyszerre, így lehet belőle köret egy-egy adag hús mellett, vagy akár szegfűszeges csicseriborsóval tálalt krémleves is.

Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.
Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.Fotó: peredniankina

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab félbevágott birs
  • 1 közepes csésze durvára tört dió, mandula
  • 4 darab apróra vágott aszalt barack
  • 4 evőkanál méz vagy agávészirup
  • 1 mokkáskanál
  • 2 cl konyak
  • ízlés szerint fahéj, vaníliakivonat, kardamom
Recept idők

Elkészítés:

Süsd mérettől függően 1-1,5 órán át alufóliában vagy jénaiban a kicsumázott gyümölcsöket, majd kanalazd rá a tölteléket, és azzal is adj neki legalább 20 percet. A sütési idő a gyümölcsök fajtájától és méretétől is függ, akkor kezdd tölteni, amikor már puhának érzed a gyümölcshúst. Amíg a birs sül, keverd el egymással az összes többi hozzávalót, és egy óra után halmozd a gyümölcsök tetejére, majd süsd készre. 

A szív fűszere: kardamom
A szív fűszere: kardamom

A szív fűszere, a fűszerek királynője. Számos egészségügyi hatása mellett még a fogakat is védi, a leheletet frissíti. Az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle. Termesztése bonyolult és kézzel szüretelik, ezért nem olcsó, de kis adagban megéri beruházni.

Tovább »

Még több recept

Medvehagymás nokedli – egy adag sajttal és juhtúróval kóstold meg

Még egy könnyű fogás, amiből nem hiányzik a hús! Medvehagymaszezonban nem érdemes kihagynod, és ha neked a juhtúró túl aromás akkor túróval, vagy ricottával érdemes helyettesítened.

április8., 10:24

Kakaós-meggyes kevert süti – belga csokival és egy kis rummal dobtuk fel

Nem kell a kevert sütiknek mindenképpen unalmasnak lenniük – ez a meggyes-csokis változat rummal vagy mandulalikőrrel lesz a legfinomabb. Ha dupla adagban készíted, csokikrémmel klassz torta lehet belőle.

április11., 12:52

Medvehagymás karalábéleves – könnyű, diétás tavaszi fogás, amit gyorsan összedobsz

Ha te is szereted a könnyű, tavaszi leveseket, ezt az édeskés-fokhagymás medvehagymásat mindenképpen kóstold meg. Egy nagy adag csipetkével önálló fogásként is megállja a helyét.

április7., 12:52

Rakott krumpli medvehagymával és karfiollal – így még egészségesebb lett az egyik kedvencünk

Ha te is szereted a rakott krumplit, medvehagymával és egy kevés extra zöldséggel is érdemes megkóstolnod. Így nemcsak egészségesebb, de sokkal finomabb is lesz.

április8., 10:44

Medvehagymás pogácsa – túróval és vajjal lesz igazán puha és gazdag

A jó pogácsa titka a megfelelő mennyiségű zsiradék, és az, hogy nem sütöd túl sokáig a darabokat, és amint elkészültek, kiveszed a sütőből őket. Medvehagymával még finomabb lesz, és ha tovább pimpelnéd, egy kis apróra vágott aszalt paradicsomot is keverj a tésztájába.

április8., 12:52

A tojásos nokedlit csalánnal és olvadt sajtokkal is érdemes kipróbálnod

A csalán szuperegészséges, remek smoothie-k alapanyagaként és pestókban is elrejthető, de még jobb, ha bazsalikommal elkeverve a nokedli tésztájába forgatod.

április13., 10:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.