Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Ha rövidebb időt töltenél a konyhában, akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet. Ha felnőtteknek készül, a töltelékben egy adag konyak vagy brandy is elfér.

Nem lesz rövid az elkészítési ideje ennek a desszertnek, de nagyon is megéri. Ha már sütsz egy adagot, tervezd úgy a hetet, hogy több birs süljön egyszerre, így lehet belőle köret egy-egy adag hús mellett, vagy akár szegfűszeges csicseriborsóval tálalt krémleves is.

Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.
Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.Fotó: peredniankina

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab félbevágott birs
  • 1 közepes csésze durvára tört dió, mandula
  • 4 darab apróra vágott aszalt barack
  • 4 evőkanál méz vagy agávészirup
  • 1 mokkáskanál
  • 2 cl konyak
  • ízlés szerint fahéj, vaníliakivonat, kardamom
Recept idők

Elkészítés:

Süsd mérettől függően 1-1,5 órán át alufóliában vagy jénaiban a kicsumázott gyümölcsöket, majd kanalazd rá a tölteléket, és azzal is adj neki legalább 20 percet. A sütési idő a gyümölcsök fajtájától és méretétől is függ, akkor kezdd tölteni, amikor már puhának érzed a gyümölcshúst. Amíg a birs sül, keverd el egymással az összes többi hozzávalót, és egy óra után halmozd a gyümölcsök tetejére, majd süsd készre. 

A szív fűszere: kardamom
A szív fűszere: kardamom

A szív fűszere, a fűszerek királynője. Számos egészségügyi hatása mellett még a fogakat is védi, a leheletet frissíti. Az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle. Termesztése bonyolult és kézzel szüretelik, ezért nem olcsó, de kis adagban megéri beruházni.

Tovább »

Még több recept

Melegszendvics csirkével és fokhagymás tejföllel – egy kevés füstös csilit is szórj a tetejére!

Ha gyors és finom csirkés fogást keresel, dobd össze ezt a gazdag melegszendvicset, ami szerintünk egy nagy adag rápirult sajttal és fokhagymás tejföllel az igazi. Ha szereted a csípőset, füstölt csiliporral a tetején tálald.

január24., 06:04

Halloumival és nektarinnal is készíthetsz melegszendvicset, nem is akármilyet!

Az édes gyümölcs a sós, grillezett sajt mellett nagyon izgalmas végeredményt ad, hát még akkor, ha egy adag házi majonéz a szendvicsed alapja, a tetején pedig egy nagy marék friss rukkola is helyet kap.

január23., 06:04

Melegszendvics sajttal és tonhallal – laktató fogás, ami segít, hogy gyorsan készíts valami különlegeset

Egy jó kis meleg tonhalkrém, olvadt sajt és néhány szem savanykás kapribogyó teszi még izgalmasabbá ezt a fogást, amit akár barna kenyér, akár egy nagy szelet kalács tetején is tálalhatsz.

január24., 06:04

Banános-zabos palacsintákkal jól indul a nap

Egy kevés levendulás vagy vaníliás tejszínhabbal lesz igazán tökéletes ez a fogás, aminek a tésztáját akár előző nap is elkészítheted, ha spórolnál a reggelivel töltött idővel.

január20., 06:04

Csirkés-gombás rizottóval nem lesz unalmas a csirkemell

Azért azt kár lenne tagadni, hogy az életmódváltás napjait nem könnyíti meg, ha a harmadik héten is ugyanaz a csirkemell kerül az asztalra rizzsel és zöldségekkel. Lehet ez az alapanyag is izgalmas, csak kell mellé egy kevés fehérbor és erdei gombák.

január21., 06:04

Indiai melegszendvics – egy kanál hideg joghurttal a tetején a legfinomabb

Jó fűszeresen és csípősen lesz a legjobb ez a különleges melegszendvics, amihez nem kell sokat főznöd, csak egy gyors indiai ragut összedobni és néhány percet adni neki a sütőben. Vega változatban hús helyett főtt lencsével készítsd.

január24., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.