Sonkás-zöldséges csirketerrine - egészséges hozzávalók egy kicsit másképp

Az egészséges életmódba, diétába is simán belefér ez az alacsony kalóriás fogás, ami talán a saláta új szintre emelt változata lehetne egy őszinte világban. Ebben viszont csirketerrine-nek hívják, ami azért klassz, mert a jól ismert, egészséges összetevőket egyesíti egy olyan új változatban, amivel ráadásul nem is kell sok időt töltened a konyhában.

A csirke a leggyakoribb baromfitípus a világon, a sült csirkének pedig saját napja is van: július 6-a. Habár a legismertebb terrine-ek libamájból készülnek, elméletileg bármiből összedobhatjuk, a lényeg a vízfürdőben puhulás, a megfelelő formába helyezés, és még egy rakás apróság, ami megkülönbözteti a patétól vagy a rillettes-től. A terrine elnevezés egyszerre vonatkozik magára az ételre és az edényre, amelyben az étel készül. Míg a terrine eredetileg egy hosszúkás agyagedény volt, manapság inkább fémből készül.

Ha azt szeretnéd, hogy a legfinomabb legyen, előre pácold be a húsokat, ha pedig a húsféle nem kifejezetten zsíros, a szabályok szerint egy adag szalonna is kerüljön mellé. Jól áll neki az alkohol, és fontos eleme a préselés is. Ennyi volt a hivatalos rész, mi most egy nagyon egyszerű és finom változattal készültünk, ami a hivatalos szabályok szerint ugyan nem terrine, de attól még nagyon finom, és jóval egészségesebb lesz a végeredmény a tradicionális változathoz képest. 

Sonka nélkül is készülhet.
Sonka nélkül is készülhet.Azurita

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 kg csirkemell
  • 15 dkg prosciutto (vagy pancetta)
  • 0.5 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 2 marék pisztácia
  • 1 marék felkockázott aszalt barack
  • 15 dkg felkockázott csirkecomb
  • 0.5 deci konyak
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a húst a hagymákkal és a tojással egy aprítógépbe, sózd, borsozd és fűszerezd, majd keverd pépesre. Már gép nélkül keverd el benne a csirkecombot, a barackot, a konyakot és a pisztáciát. Egy alaposan kivajazott formába helyezd a sonkaszeleteket, és ebbe öntsd a húsos masszát, majd borítsd be a sonkaszeletekkel, és adj neki letakarva, 160 fokon legalább egy órát a sütőben. Addig süsd, amíg beleszúrva már tiszta lé folyik ki belőle. Ha nem számítanak a kalóriák, adj a húspéphez egy jó adag bacont is. 

kapcsolódó Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine
Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine

Lájkold a libamáj recepteket! A negyedik nevező egy jó kis terrine.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Különleges csirkeegytál datolyával és karamellizált citrommal

Ha imádod az izgalmas fogásokat, ezt a datolyás, keleti hangulatú csirkét próbáld ki. Nem is kell mellé bonyolult köret, egy bögre párolt rizs tökéletesen megteszi.

szeptember1., 10:40

Egyszerű nyári, vajas-póréhagymás csirkecurry

Gyors és finom ragu, ami tökéletes egy adag vajas pirítóssal éppen úgy, mint egy sűrű, édesburgonya-püré mellett.

augusztus11., 10:44

És a sajtos-csirkés pitét próbáltad már?

Sós változatban is finomak a piték, ebben ráadásul annyi hagyományos, ismert íz találkozik, hogy a legválogatósabbak is szeretni fogják. Ha így megunod, legközelebb bolognai raguval készítsd.

szeptember3., 10:24

Kacsa stir-fry gyömbérrel és rengeteg zöldséggel

Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.

szeptember15., 10:24

Olasz finomság egészségesen: egyszerű csirkecacciatore

Egy gyors és isteni mediterrán fogás, ami szinte megfőzi saját magát. Te csak válogass jó minőségű alapanyagokat, más dolgod nem is nagyon lesz vele.

augusztus13., 10:44

Mangó-kacsa saláta – ezt egy hosszú nap után is könnyen összedobod

Főleg akkor remek ez a recept, ha épp van otthon a tegnapi kacsasültből egy kis maradék, ami egy-két tejes fogást már nem ad ki. Ezekkel a remek hozzávalókkal felturbózva hamar menő ebéd vagy vacsora kerekedik belőle.

szeptember13., 12:52

Mustra