Sonkás-zöldséges csirketerrine - egészséges hozzávalók egy kicsit másképp

Az egészséges életmódba, diétába is simán belefér ez az alacsony kalóriás fogás, ami talán a saláta új szintre emelt változata lehetne egy őszinte világban. Ebben viszont csirketerrine-nek hívják, ami azért klassz, mert a jól ismert, egészséges összetevőket egyesíti egy olyan új változatban, amivel ráadásul nem is kell sok időt töltened a konyhában.

A csirke a leggyakoribb baromfitípus a világon, a sült csirkének pedig saját napja is van: július 6-a. Habár a legismertebb terrine-ek libamájból készülnek, elméletileg bármiből összedobhatjuk, a lényeg a vízfürdőben puhulás, a megfelelő formába helyezés, és még egy rakás apróság, ami megkülönbözteti a patétól vagy a rillettes-től. A terrine elnevezés egyszerre vonatkozik magára az ételre és az edényre, amelyben az étel készül. Míg a terrine eredetileg egy hosszúkás agyagedény volt, manapság inkább fémből készül.

Ha azt szeretnéd, hogy a legfinomabb legyen, előre pácold be a húsokat, ha pedig a húsféle nem kifejezetten zsíros, a szabályok szerint egy adag szalonna is kerüljön mellé. Jól áll neki az alkohol, és fontos eleme a préselés is. Ennyi volt a hivatalos rész, mi most egy nagyon egyszerű és finom változattal készültünk, ami a hivatalos szabályok szerint ugyan nem terrine, de attól még nagyon finom, és jóval egészségesebb lesz a végeredmény a tradicionális változathoz képest. 

Sonka nélkül is készülhet.
Sonka nélkül is készülhet.Fotó: Azurita

Hozzávalók 2 személyre:

  • 0.5 kg csirkemell
  • 15 dkg prosciutto (vagy pancetta)
  • 0.5 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 2 marék pisztácia
  • 1 marék felkockázott aszalt barack
  • 15 dkg felkockázott csirkecomb
  • 0.5 deci konyak
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a húst a hagymákkal és a tojással egy aprítógépbe, sózd, borsozd és fűszerezd, majd keverd pépesre. Már gép nélkül keverd el benne a csirkecombot, a barackot, a konyakot és a pisztáciát. Egy alaposan kivajazott formába helyezd a sonkaszeleteket, és ebbe öntsd a húsos masszát, majd borítsd be a sonkaszeletekkel, és adj neki letakarva, 160 fokon legalább egy órát a sütőben. Addig süsd, amíg beleszúrva már tiszta lé folyik ki belőle. Ha nem számítanak a kalóriák, adj a húspéphez egy jó adag bacont is. 

Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine
Lájkvadász libamáj receptek 4. Libamáj terrine

Lájkold a libamáj recepteket! A negyedik nevező egy jó kis terrine.

Tovább »

Még több recept

Még egy klassz tipp vacsorára: csirkés-gombás pite

Erdei gombákkal a legfinomabb, de igazából bármelyik klasszul illik ehhez a fogáshoz. Igazi maradékmentő étel, amiből nem érdemes kihagynod a hűtőben várakozó, jobb sorsra érdemes zöldség- és sajtcsücsköket sem.

szeptember27., 06:04

Szereted a csípőset? Kóstold meg a portugál peri-peri csirkét!

A peri-peri csirke népszerű portugál fogás, aminek titka a kis méretű erős csilipaprikában rejlik. Az afrikai ördögnek is nevezett különlegesség nem kíméli azt, aki megkóstolja, de éppen ettől lesz annyira érdekes ez a fogás.

november5., 06:08

Sült alma sajttortahangulatban – krémsajttal sajnos minden finomabb

Egy ilyen klassz, egészséges, növényi fogásnak egyáltalán nem árt egy kanálka krémsajt és egy kevés kekszmorzsa. Ha a krémes extrát citromos-vaníliásra készíted, úgy lesz igazán tökéletes a végeredmény.

november21., 06:24

BBQ-s csirkés pizza – füstösen és csípősen az igazi!

Nincs is jobb egy egyszerű, de jó alapanyagokból összedobott margheritánál, vagy egy négysajtos, esetleg sonkás pizzánál, de azért még ugyanolyan jó lehet néhány változat.

augusztus16., 06:04

Mustáros-tejszínes csirke zöldségekkel – csak egy tálba kell beledobálnod a hozzávalókat

Mustár, tejszín, jós sok bors és annyi zöldség, amennyit otthon találsz – ezek után már le is ülhetsz egy jó könyv mellé, mert az előkészítésen kívül nem sok munkád lesz ezzel a fogással.

szeptember30., 06:04

Ezt a mézeskalács-sajttortát a tél minden napján falnánk

Talán csak egy kis narancsos-narancslikőrös tejszínhab teheti még tökéletesebbé ezt a desszertet, ami ünnepi édességként is tökéletes, ha idén nem a hagyományosakban gondolkodsz.

november21., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.