Miért lesz valaki sugar daddy?

A sugar kapcsolatok jelensége évszázadok óta létezik, de mivel ma már többen vállalják nyíltan, nagyobb figyelmet kap. A sugar daddy (vagy sugar mommy) olyan középkorú vagy idősebb férfi (vagy nő), aki magas anyagi és társadalmi státusszal rendelkezik, és anyagi biztonságért cserébe állandó kapcsolatot keres fiatal, gyakran egyetemista lánnyal (fiúval). De vajon mi jár egy sugar daddy fejében? Miért dönt úgy valaki, hogy ilyesmire adja a fejét?

A Medium Refinery29 blogja meginterjúvolt egy – neve elhallgatását kérő – ötvenéves volt sugar daddyt, aki elmesélte a tapasztalatait, és beszélt arról is, hogy miért kereste korábban ezt a fajta kapcsolatot. A válaszadó egy szoftvercég New Yorkban élő alapító tulajdonosa, aki 50 millió dolláros (14 milliárd forintos) vagyonnal rendelkezik, fiatalos, sportos, fizikailag jó karban van. Vajon miért választotta mégis az ismerkedésnek ezt a módját?

Nem volt ideje normális kapcsolatra

Mint mondja, a legfőbb ok az állandó elfoglaltság, az időbeosztása kiszámíthatatlansága, a szabadidő hiánya volt. Amikor korábban hagyományos módon ismerkedett nőkkel, mindig ugyanabba az akadályba ütközött: mivel folyamatosan utaznia kellett, nem tudott rendszeresen találkozni a barátnőivel, online chatelve, sms-ekben kellett egyeztetniük és a kapcsolatot tartaniuk egymással. Egy idő után mindig lehetetlenné vált fenntartani a románcot, ezért úgy döntött, megpróbálkozik mással.

Úgy határozott, kipróbálja, milyen anyagilag támogatni valakit a társaságáért cserébe. Nem kell a távolság és az érzelmi elhidegülés miatt aggódnia: amikor szüksége van rá, csak felhívja a barátnőjét, és a lány mindig boldogan áll a rendelkezésére. Regisztrált az egyik sugar daddy kereső weboldalra (Magyarországon is létezik ilyen), és nekilátott, hogy megtalálja az ideális fiatal partnert.

Egy másik dolog, ami a fiatal, tapasztalatlan lányok felé húzta, hogy – mint mondja – ők még nem égtek ki, nem rontották el őket a negatív élmények. Amikor negyvenes nőkkel randizott, folyton azt tapasztalta, hogy partnerei már az elején attól félnek, rossz vége lesz a dolognak, meg fogja bántani őket, valamiért nem fog működni a kapcsolat. Aztán találkozott az egyik barátja 31 éves húgával, beszélgetni kezdtek, és rájött, mennyire üdítő egy fiatal, optimista lány társasága. Ettől a ponttól kezdve szándékosan kezdett ismerkedni fiatalabb nőkkel – azonban sem a való életben, sem az internetes randioldalakon nem igazán talált olyan huszonéves nőket, akik ötvenéves férfit kerestek volna párnak.

Az ajándékok hozzá tartoznak egy ilyen jellegű kapcsolathoz
Az ajándékok hozzá tartoznak egy ilyen jellegű kapcsolathozStockbyte / Getty Images Hungary

Háromszor próbálkozott

Ekkor bukkant rá a sugar daddy keresőoldalra, ahol három nővel is megismerkedett. Az első lány az a típus volt, aki rögtön a tárgyra tért. Az első találkozáskor pontosan elmagyarázta a szabályokat: ha megtalálják a közös hangot, hajlandó egy adott összegért rendszeres időközönként találkozni és lefeküdni a férfival. Neki azonban nem tetszett ez a hozzáállás. Mint mondta, bármennyire is különös lehet ez egy ilyen helyzetben, neki szüksége van valamilyen érzelmi kapcsolódásra, és ez a ridegség taszította.

A második jelölt az első gyökeres ellentéte volt. Fiatal, kedves lány, aki stabil érzelmi kapcsolatot keresett, és valójában nem is kellett volna egy efféle oldalon fent lennie, de az anyagi gondjai miatt szükséges volt, hogy gazdag, idősebb férfi társaságát keresse. Négy-öt hónapig voltak együtt, két hónap után pedig a lány nem kért több anyagi támogatást, attól kezdve megpróbálkoztak az őszinte, valódi szerelmi kapcsolattal. A korkülönbség azonban tönkretette a viszonyukat. A lány baráti társasága kinevette az idősebb hódolót, az emberek furcsán néztek rájuk. Végül úgy döntöttek, inkább csak barátok maradnak.

A harmadik nő riasztó jelenség volt. Igazi törtető, aki bármit megtett volna azért, a hazugságot és a csalást is beleértve, hogy megszerezze a sugar daddy rokonszenvét és pénzét. Azt hazudta, hogy nincs barátja és egyedül él, de közben volt egy idősebb partnere, akit a lehető legjobban kiszipolyozott – pénzzel, repülőutakkal, ajándékokkal húzta le őt. Amikor a barátja végül kidobta, sírva könyörgött a sugar daddynek, hogy segítsen neki. Egy ideig együtt éltek, a férfi bérelt neki egy lakást. Kapcsolatuk alatt a lány más férfiakkal is viszonyt folytatott, miközben a férfi nem találkozhatott mással. Végül, amikor már tényleg rosszul érezte magát ettől, megkérdezte a nőt, mit szólna egy valódi, szerető, monogám kapcsolathoz vele. A nő ekkor eltűnt, és sohasem beszéltek többet.

Mint mondja, a hasonló oldalakban pont az az igazán jó, hogy nem kell titkolózni: nyíltan, őszintén elmondhatjuk a másiknak, hogy mit szeretnénk tőle és az élettől. Ez azonban itt csak egyoldalúan működött. Ő teljesen nyílt volt a nővel, még a gyerekei és az egyik exbarátnője is tudtak az eltartott fiatal szeretőről, miközben amaz ködfátyolba burkolózott.

Megingott a bizalma

Az oldalon eltöltött idő alatt nagyjából 200 ezer dollárt (60 millió forintot) költött partnereire, ennek 90 százalékát a harmadik nőre. Havi 3500 dollár (körülbelül 1 millió forint) volt a lakás bérleti díja, de elhalmozta ékszerekkel is. Egyszer a nő azt hazudta, hogy elvesztette az egyik gyűrűjét, ezért újat kellett vennie neki.

A „szakítást” követően visszatért az oldalra, ahol megint megismerkedett egy lánnyal, de az első telefonos beszélgetés után úgy döntött, hagyja a fenébe az egészet. A harmadik kapcsolat teljesen tönkretette érzelmileg. Lerombolta a bizalmát – rögtön a legrosszabbat kezdte látni a lehetséges partnerben, és attól kezdett félni, hogyan és miért lesz rossz vége a dolognak. Pontosan úgy, ahogyan ő tapasztalta korábban idősebb nők esetében.

Azóta viszont már stabil párkapcsolatban él egy fiatalabb nővel, akit nem az interneten ismert meg, hanem egy véletlennek köszönhetően, egy étteremben. A nő véletlenül leejtette a telefonját, ami milliónyi darabra tört. Miután felajánlotta neki, hogy segít felszedni a darabkákat, beszélgetni kezdtek egy pohár bor mellett. Mint mondja, barátnője szintén jelentősen fiatalabb nála, de ez nem zavarja egyiküket sem. A lány édesapja is jóval idősebb az anyjánál, nem idegen tehát számára ez a felállás.

A pénz meghatározza a sugar kapcsolatot
A pénz meghatározza a sugar kapcsolatotJuanmonino / Getty Images Hungary

A pénz vagy az érzelmek számítanak?

Sokszor hangoztatják, hogy a sugar daddy kapcsolatokban az idősebb, vagyonosabb férfiak és az eltartott nők között egyenlőtlen hatalmi viszony áll fenn. Ebben van valamennyi igazság – véli az interjúalany, akinek a barátnője nemcsak fiatalabb nála, de anyagilag is jóval alatta marad. „Amikor megkérdeztem tőle, úgy érzi-e, nagyobb hatalmam van, mint neki, azt válaszolta: nem fogalmazna pontosan így, azonban tény, hogy én megtehetek sok olyan dolgot, amiket ő nem.” És igen, kicsit tart attól, hogy még így is ragadozónak titulálják, aki fiatal, szegény lányokra vadászik. Otthon, New Yorkban igyekszik a megszokott helyekre és megszokott társaságokba járni, ahol ismerik őket, és nem néznek rossz szemmel a kapcsolatukra.

Barátnőjének állandó munkája van, mégis jelentős anyagi támogatásban részesül a férfitől. Arra a kérdésre, hogy ez miben különbözik a sugar kapcsolatoktól, azt feleli, a kölcsönös érzelmeken múlik a dolog. A sugar kapcsolatokban a felek üzleti együttműködésként fogják fel a dolgot. Ez nem sokban különbözik a prostitúciótól, hiszen valódi érzelmek helyett a pénz a fő motiváció. Jelenlegi kapcsolatában viszont – állítja – az érzelmek őszinték, és minden megvan, ami egy rendes, stabil párkapcsolathoz szükséges.

Persze az ő helyzetében mindig megvan a veszélye annak, hogy valaki csak a pénzéért kezd viszonyt vele. Mostani barátnője arra a kérdésre, hogy akkor is vele lenne-e, ha nem tudná anyagilag támogatni, azt felelte, igen, természetesen. Azt persze nem tudni, mennyire őszinte ez a válasz. A sugar daddy keresőoldalakon teljesen más a helyzet: ott nyilvánvaló, hogy a fiatalabb partnereket a pénz mozgatja, és sokan bármit megtennének, akárkinek kiadnák magukat azért, hogy megszerezzék. Ezt a tanulságot szűrte le a harmadik sugar daddy kapcsolatából, és ezért is hagyott fel vele.

Oszd meg másokkal is!
Mustra