Télen a legfinomabb: meleg, csilis narancsleves mézeskalácsmorzsával és sült gesztenyével

Ezt az egyszerű narancslevest kezdőként is bevállalhatod, mert a keverésen kívül nem sok dolgod lesz vele. Ha tartalmasabbá és izgalmasabbá tennéd, kínálj mellé egy kis ünnepekről maradt mézeskalács- vagy kekszmorzsát és egy nagy adag, natúr sült gesztenyét.

Azért szuper ez a leves, mert sokféleképpen feldobhatod – jól áll neki a sütőtök, a répa, a tejszín, a magvak, az aszalt gyümölcsök, a habgaluska és akár egy adag natúr csirkehús is. Érdemes hidegen tálalnod úgy, hogy minden, amit a tetejére halmozol, langyos legyen, így az egész fogás még érdekesebb lesz. Kiváló akár egy-egy tartalmasabb, kacsából készült főétel előtt is, de a sok langyos gesztenyével akár egy könnyű vacsora is lehet belőle. 

Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.
Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.Fotó: Gelner Tivadar

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter narancslé
  • 2 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő
  • 1 mokkáskanál
  • 1 bögre durvára tört sült gesztenye
  • 1 mokkáskanál csilipor (Cayenne-bors)
  • 4 darab összetört mézeskalács
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel a narancslevet a cukorral, add hozzá a sót, és amíg melegszik, a tejszínt keverd el a keményítővel. Ha már elég forró a narancslé, sűrítsd be a tejszínes keverékkel, majd add hozzá a vaníliát és a csilit is. Tálald a mézeskalácsmorzsával és a langyos, sült gesztenyékkel. 

Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely
Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely

Ezt a narancsos-csokis finomságot ünnepi készülődés közben is el tudjuk készíteni, annyira egyszerű.

Tovább »

Még több recept

Jöhet egy izgalmas zöldséges fogás egyenesen Mexikóból?

A fűszeres, feketebabos ragu és a friss salsa mellé nem is kell más, csak néhány házi tortillalap, esetleg néhány szelet lime-mal ízesített avokádó.

szeptember25., 06:04

Még egy klassz tipp vacsorára: csirkés-gombás pite

Erdei gombákkal a legfinomabb, de igazából bármelyik klasszul illik ehhez a fogáshoz. Igazi maradékmentő étel, amiből nem érdemes kihagynod a hűtőben várakozó, jobb sorsra érdemes zöldség- és sajtcsücsköket sem.

szeptember27., 06:04

Egy ismert fogás új ruhában: gesztenyeleves céklacsipsszel és gesztenyemézzel

Nem kell az ünnepekig várnod azzal, hogy kipróbáld, egy sima hétköznapot is feldob ez a tartalmas és különleges leves.

2019. november27., 09:20

Ezt az isteni, házi gesztenyefagyit akár fagyigép nélkül is elkészítheted

A legfinomabb akkor lesz, ha mellé egy kis rummal készült, borsos-szegfűszeges meggyragut tálalsz, jó forrón. Igen, egy perc alatt elolvad tőle, de arra úgysem marad ideje.

május28., 06:04

Mustáros-tejszínes csirke zöldségekkel – csak egy tálba kell beledobálnod a hozzávalókat

Mustár, tejszín, jós sok bors és annyi zöldség, amennyit otthon találsz – ezek után már le is ülhetsz egy jó könyv mellé, mert az előkészítésen kívül nem sok munkád lesz ezzel a fogással.

szeptember30., 06:04

Ez a füstös, zöldséges rizs szárnyasok és vörös húsok mellett is tökéletes

Nem állítanánk, hogy a rizs unalmas köret (de), ám annyi biztos, hogy tökéletesen alkalmas szinte bármilyen ízesítésre és fűszerezésre, mert nem fogja elnyomni a vele elkevert zöldségek és fűszerek ízét.

szeptember30., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.