Télen a legfinomabb: meleg, csilis narancsleves mézeskalácsmorzsával és sült gesztenyével

Ezt az egyszerű narancslevest kezdőként is bevállalhatod, mert a keverésen kívül nem sok dolgod lesz vele. Ha tartalmasabbá és izgalmasabbá tennéd, kínálj mellé egy kis ünnepekről maradt mézeskalács- vagy kekszmorzsát és egy nagy adag, natúr sült gesztenyét.

Azért szuper ez a leves, mert sokféleképpen feldobhatod – jól áll neki a sütőtök, a répa, a tejszín, a magvak, az aszalt gyümölcsök, a habgaluska és akár egy adag natúr csirkehús is. Érdemes hidegen tálalnod úgy, hogy minden, amit a tetejére halmozol, langyos legyen, így az egész fogás még érdekesebb lesz. Kiváló akár egy-egy tartalmasabb, kacsából készült főétel előtt is, de a sok langyos gesztenyével akár egy könnyű vacsora is lehet belőle. 

Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.
Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.Fotó: Gelner Tivadar

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter narancslé
  • 2 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő
  • 1 mokkáskanál
  • 1 bögre durvára tört sült gesztenye
  • 1 mokkáskanál csilipor (Cayenne-bors)
  • 4 darab összetört mézeskalács
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel a narancslevet a cukorral, add hozzá a sót, és amíg melegszik, a tejszínt keverd el a keményítővel. Ha már elég forró a narancslé, sűrítsd be a tejszínes keverékkel, majd add hozzá a vaníliát és a csilit is. Tálald a mézeskalácsmorzsával és a langyos, sült gesztenyékkel. 

Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely
Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely

Ezt a narancsos-csokis finomságot ünnepi készülődés közben is el tudjuk készíteni, annyira egyszerű.

Tovább »

Még több recept

Lehet a panír is egészségesebb: zabkorpával rántott zöldségek

Az egészséges alapanyagok nagy része olyasmi, amit hiába is próbálna meg az ember leimádkozni a család torkán. Ilyenkor szuper például a zabkorpa, ami egy rakás süteményben és a panírban jól működik.

január24., 11:24

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Sonkába tekert csirkemáj grillezve, gyümölcsökkel – így lehet diétás a kedvenced

Tíz deka szárnyasmájban alig több mint 100 kalória van – ha grillezett gyümölcsökkel tálalod, segíthet átbillenni a már néhány hete tartott és már nagyon kifulladni látszó újévi fogadalmak holtpontjain.

január14., 10:40

Karácsonyra is elkészítheted: rozmaringos pulyka borban, gesztenyés-vajas pasztinákpürével

Mi lehetne ünnepibb egy gesztenyés-vörösboros fogásnál? Talán egy olyan étel, ami hagy is ünnepelni, vagyis nem akarja, hogy a konyhában töltsd a karácsonyi szabadság értékes óráit.

2019. november20., 09:20

Tökéletes őszi estékre: pasztinákleves gesztenyével és baconnel

Az édeskés gesztenye és paszternák nagyon jól áll a baconnek. Vagy a bacon a levesnek.

2019. október14., 11:26

Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

január24., 12:04

Mustra