Télen a legfinomabb: meleg, csilis narancsleves mézeskalácsmorzsával és sült gesztenyével

Ezt az egyszerű narancslevest kezdőként is bevállalhatod, mert a keverésen kívül nem sok dolgod lesz vele. Ha tartalmasabbá és izgalmasabbá tennéd, kínálj mellé egy kis ünnepekről maradt mézeskalács- vagy kekszmorzsát és egy nagy adag, natúr sült gesztenyét.

Azért szuper ez a leves, mert sokféleképpen feldobhatod – jól áll neki a sütőtök, a répa, a tejszín, a magvak, az aszalt gyümölcsök, a habgaluska és akár egy adag natúr csirkehús is. Érdemes hidegen tálalnod úgy, hogy minden, amit a tetejére halmozol, langyos legyen, így az egész fogás még érdekesebb lesz. Kiváló akár egy-egy tartalmasabb, kacsából készült főétel előtt is, de a sok langyos gesztenyével akár egy könnyű vacsora is lehet belőle. 

Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.
Cayenne-bors helyett csiliszószt is használhatsz.Gelner Tivadar

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 liter narancslé
  • 2 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő
  • 1 mokkáskanál
  • 1 bögre durvára tört sült gesztenye
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 4 darab összetört mézeskalács
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel a narancslevet a cukorral, add hozzá a sót, és amíg melegszik, a tejszínt keverd el a keményítővel. Ha már elég forró a narancslé, sűrítsd be a tejszínes keverékkel, majd add hozzá a vaníliát és a csilit is. Tálald a mézeskalácsmorzsával és a langyos, sült gesztenyékkel. 

kapcsolódó Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely
Expressz karácsony: narancsos-csokis kehely

Ezt a narancsos-csokis finomságot ünnepi készülődés közben is el tudjuk készíteni, annyira egyszerű.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A főtt gesztenye a tésztákhoz is illik – kolbásszal adj neki magyaros ízeket

Ugye, hogy nem próbáltad még a gesztenyét tésztaételekben? Vega változatban nagyon finom zsályával és pecorinóval, magyarosan pedig kolbásszal, friss snidlinggel és petrezselyemmel készítsd.

2020. december4., 06:08

Egészséges és finom: meleg saláta fügével és gesztenyével

Csak dobd bele a két legfontosabb hozzávalót, és készíts egy pikáns mézes-mustáros öntetet ehhez a salátához! Önmagában, krutonnal vagy egy nagy szelet grillezett csirke alatt is nagyon finom.

2021. november10., 10:24

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Ez a gesztenyés-vörös áfonyás kalács tökéletes lesz húsvétra

A sűrű, aromás gesztenyemasszát nem csak karácsony könyékén érdemes felhasználnod. Tökéletes a húsvéti kalács ízesítőjeként, de a téli smoothie-ban vagy gyors kekszek alapanyagaként is nagyon finom. Legjobb barátja egy nagy kanál feketecseresznye-lekvár, ezzel érdemes megkóstolnod az elkészült kalácsszeleteket.

2021. március27., 12:52

Tarja elegánsan, ne is gondolkozz tovább a vacsorán!

Az egyszerű tarjából is lehet elegáns fogás, ha találsz egy-egy olyan köretet, amitől egy kicsit különlegesebb lesz. Itt az ősz, úgyhogy minden okunk megvan arra, hogy a főtt és a sült gesztenyét is vadul használni kezdjük. Előbbi köretekben, ragukban és töltelékként, utóbbi pedig egészséges snack formájában a legfinomabb.

2021. október12., 11:20

Ezt az isteni, házi gesztenyefagyit akár fagyigép nélkül is elkészítheted

A legfinomabb akkor lesz, ha mellé egy kis rummal készült, borsos-szegfűszeges meggyragut tálalsz, jó forrón. Igen, egy perc alatt elolvad tőle, de arra úgysem marad ideje.

2020. május28., 06:04

Mustra