Próbáltad már a karfiolrizst köretként? Mutatjuk, hogyan készítheted el a legegyszerűbben!

Az egészséges köretek rajongói között hatalmas trend a karfiolrizs, ami alacsony kalóriatartalma mellett egy csomó rizses fogásban működik jól. Szuper egyszerű köretként, rakott ételekben és rizses húsban is – ha szereted a karfiolt, csak jól járhatsz a vitaminokkal teli kamurizzsel.

Karfiolrizsnek nem azért hívják, mert a főtt karfiol, a karfiolok és rizsek szent angyala áldásának köszönhetően lereszelve a rizs ízét kapja meg, hanem mert külsejében hasonlít a jól ismert köretre. Ebből következik, hogy azok számára, akik a rizs enyhe gabonás, semleges ízét várják tőle, csalódás lehet, ám azoknak, akik úgy tekintenek rá, hogy menő szénhidrátszegény köret, mindjárt könnyebb lesz megszeretniük. Sültek és zöldséges, húsos raguk mellett tökéletes, de rakottan, darált hússal és egy nagy adag füstölt sajttal is nagyon finom. 

Raguk mellett tökéletes.
Raguk mellett tökéletes.Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors és fokhagymapor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Szedd rózsáira a megtisztított karfiolt, és törd durvára egy aprítógépben. Nem kell sokáig aprítanod, mert hamar pürés állaga lesz, azt meg nem szeretnénk, hacsak nem akarsz belőle mégis inkább karfiolpizzát vagy zöldségfasírtot készíteni. 

Ha ezzel megvagy, mehet a forró zsiradékra, amin jól keverd el, majd fedő alatt is adj neki néhány percet, amíg megpuhul. Végül ízesítsd sóval és borssal, vagy ha szereted, fokhagymával, pirospaprikával, kaporral vagy őrölt köménnyel. 

kapcsolódó Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé
Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Meleg, karfiolos csicseriborsó-saláta – nálunk füstölt paprikával, csilivel és köménnyel készült

Egy gyors, meleg saláta, ami füstölt paprikával lesz igazán finom. Ha épp van otthon zellerszár, abból is kockázz bele egy keveset!

2021. június11., 12:52

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mustra