Próbáltad már a karfiolrizst köretként? Mutatjuk, hogyan készítheted el a legegyszerűbben!

Az egészséges köretek rajongói között hatalmas trend a karfiolrizs, ami alacsony kalóriatartalma mellett egy csomó rizses fogásban működik jól. Szuper egyszerű köretként, rakott ételekben és rizses húsban is – ha szereted a karfiolt, csak jól járhatsz a vitaminokkal teli kamurizzsel.

Karfiolrizsnek nem azért hívják, mert a főtt karfiol, a karfiolok és rizsek szent angyala áldásának köszönhetően lereszelve a rizs ízét kapja meg, hanem mert külsejében hasonlít a jól ismert köretre. Ebből következik, hogy azok számára, akik a rizs enyhe gabonás, semleges ízét várják tőle, csalódás lehet, ám azoknak, akik úgy tekintenek rá, hogy menő szénhidrátszegény köret, mindjárt könnyebb lesz megszeretniük. Sültek és zöldséges, húsos raguk mellett tökéletes, de rakottan, darált hússal és egy nagy adag füstölt sajttal is nagyon finom. 

Raguk mellett tökéletes.
Raguk mellett tökéletes.Fotó: Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors és fokhagymapor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Szedd rózsáira a megtisztított karfiolt, és törd durvára egy aprítógépben. Nem kell sokáig aprítanod, mert hamar pürés állaga lesz, azt meg nem szeretnénk, hacsak nem akarsz belőle mégis inkább karfiolpizzát vagy zöldségfasírtot készíteni. 

Ha ezzel megvagy, mehet a forró zsiradékra, amin jól keverd el, majd fedő alatt is adj neki néhány percet, amíg megpuhul. Végül ízesítsd sóval és borssal, vagy ha szereted, fokhagymával, pirospaprikával, kaporral vagy őrölt köménnyel. 

Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé
Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is.

Tovább »

Még több recept

Két kedvencünk egy tányéron: karfiollal rakott tonhal

Klassz diétás étel lehet ez a karfiollal rakott tonhal, ami amellett, hogy segít jóllakni, még arra is vigyáz, hogy a sikerhez ne kelljen kompromisszumokat kötnöd és répás uborkát enned ebédre.

május17., 06:00

Ezt az őszi töklevest csilivel és kókusszal dobtuk fel

Talán furán hangzik a kombináció, de mennyivel furább, mint ugyanazt a hatféle levest éveken át? Adj neki egy esélyt, és talán felkerül az állandó őszi étlapra ez a különlegesség is.

szeptember19., 06:04

Kínai narancsos karfiol hús nélkül is zseniális: glutén-, tej-, tojásmentes, vegán verzió

Az édes-savanyú, ragacsos narancsos szósz nem csak hússal finom. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept.

június8., 06:00

Céklából is készíthetsz csatnit, már mutatjuk is, hogyan!

Amiben cékla van, annak nemcsak gyönyörű színe lesz, de egy kicsit egészségesebb fogás is válik belőle. Egyik kedvenc fura lekvárunk a húsok és grillzöldségek mellett, de egy egyszerű, rántott sós palacsinta tetején is tökéletesen megállja a helyét.

szeptember20., 06:04

Azt hitted, banánnal nem készülhet isteni csatni?

Csirke és rizs kombinációján például remek ez a különleges mártásféle, amit sült sajtokkal is érdemes kipróbálnod. Ha szereted a banánt, és mindent, ami eltér a hagyományostól, adj egy esélyt neki.

szeptember17., 06:04

Egyszerű citromos süti – gyömbérrel és szerecsendióval teheted még izgalmasabbá

Nem kell karácsonyra tartogatnunk azt a szokást, hogy a süteményekbe is csempészünk egy-egy kis adag fűszert. A csokisak mellett remek a csili, a gyümölcsösekben a fahéj, a citromhoz pedig a tárkony, a szerecsendió és a gyömbér is jól illik.

szeptember16., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.