Próbáltad már a karfiolrizst köretként? Mutatjuk, hogyan készítheted el a legegyszerűbben!

Az egészséges köretek rajongói között hatalmas trend a karfiolrizs, ami alacsony kalóriatartalma mellett egy csomó rizses fogásban működik jól. Szuper egyszerű köretként, rakott ételekben és rizses húsban is – ha szereted a karfiolt, csak jól járhatsz a vitaminokkal teli kamurizzsel.

Karfiolrizsnek nem azért hívják, mert a főtt karfiol, a karfiolok és rizsek szent angyala áldásának köszönhetően lereszelve a rizs ízét kapja meg, hanem mert külsejében hasonlít a jól ismert köretre. Ebből következik, hogy azok számára, akik a rizs enyhe gabonás, semleges ízét várják tőle, csalódás lehet, ám azoknak, akik úgy tekintenek rá, hogy menő szénhidrátszegény köret, mindjárt könnyebb lesz megszeretniük. Sültek és zöldséges, húsos raguk mellett tökéletes, de rakottan, darált hússal és egy nagy adag füstölt sajttal is nagyon finom. 

Raguk mellett tökéletes.
Raguk mellett tökéletes.Fotó: Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors és fokhagymapor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Szedd rózsáira a megtisztított karfiolt, és törd durvára egy aprítógépben. Nem kell sokáig aprítanod, mert hamar pürés állaga lesz, azt meg nem szeretnénk, hacsak nem akarsz belőle mégis inkább karfiolpizzát vagy zöldségfasírtot készíteni. 

Ha ezzel megvagy, mehet a forró zsiradékra, amin jól keverd el, majd fedő alatt is adj neki néhány percet, amíg megpuhul. Végül ízesítsd sóval és borssal, vagy ha szereted, fokhagymával, pirospaprikával, kaporral vagy őrölt köménnyel. 

Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé
Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is.

Tovább »

Még több recept

Sznoboskodj velünk: karfiolos-brokkolis szuflé

Szuflénak hívni egy egy fogást mindig jó ötlet, mert attól az embernek olyan érzése lesz, mintha valami nagyon elegáns, könnyű francia ételt készítene és fogyasztana el. Ez most ráadásul igaz is.

2019. október24., 10:44

A grillezett kecskesajt bogyós gyümölcsökkel tökéletes ünnepi előétel

Ha a kecskesajt túl aromás neked, akár halloumival is készítheted ezt a fogást. Érdemes előételként tálalnod a karácsonyi vacsora indításaképp, nyáron pedig frissen grillezett gyümölcsökkel kerüljön a tányérra.

november27., 06:04

Ez az angol karácsonyi puding lesz az ünnepi menü koronája

Nem egy nehezen elkészíthető desszert, inkább gazdag és izgalmas, tökéletes pedig akkor lesz, ha a mellé kínált tejszínhabot egy kevés konyakkal és narancshéjjal is ízesíted.

november25., 06:24

Idén a tojáslikőrt mézeskalácsfűszerekkel dobd fel!

Naná, hogy nem telhet el a december néhány adag tojáslikőr elpusztítása nélkül. Előbb kell egy teszt a tökéletes receptért, aztán egy próbaüzem, utána még egy, hogy biztosra menjünk, aztán jönnek az ünnepek, amiken kötelező. Ha a megszokott változatot idén feldobnád, egy kis kanál mézeskalácsfűszer-keverékkel ízesítsd!

november22., 06:04

Kínai narancsos karfiol hús nélkül is zseniális: glutén-, tej-, tojásmentes, vegán verzió

Az édes-savanyú, ragacsos narancsos szósz nem csak hússal finom. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept.

június8., 06:00

Egy kis mandulalikőrrel még érdekesebb ez a lazacos-céklás főétel

Egy kevés likőr különleges aromát ad ennek a köretnek, ami akkor lesz igazán ünnepi, ha pirított mandulával a tetején tálalod. Egy kevés erdeigomba-ragut is készítesz mellé aszalt szilvával, még több izgalmas íz lesz az ünnepi tányérokon.

november26., 06:16

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.