Ha nem volt elég a szilveszteri lencséből: csípős vöröslencse-leves fehérrépával és kolbászcsipsszel

Hiba lenne a lencsefogyasztásunkat január első napjára korlátozni, mert rengeteg finom ragu, curry és leves készülhet belőle. Ebben a sült kolbászos változatban ráadásul van annyira ismerősen magyaros, hogy még a válogatós családtagok is bekanalazzanak belőle egy-két tányérkával.

A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető héjától, ami miatt valamivel alacsonyabb lesz a rosttartalma. Így viszont nem puffaszt, és hamarabb elkészülnek a belőle főzött ételek. Szuper növényi fehérjeforrás, ami úgy 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, és káliumban is gazdag. Próbáld ki ebben a csípős, kolbászos levesben, jó sok édeskés fehérrépával, köménnyel és egy adag friss kenyérrel. 

Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.
Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.Fotó: travellinglight

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 deka vörös lencse
  • 15 deka felkarikázott csípős kolbász
  • 3 darab felkarikázott fehérrépa vagy pasztinák
  • ízlés szerint só, őrölt kömény és friss őrölt bors
  • 4 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 1 nagyobb fej felkockázott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 adag tejföl és petrezselyem a tálaláshoz
  • 1 doboz felkockázott, darabos paradicsomkonzerv
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a kolbászkarikákat, tedd félre őket, majd a visszamaradt zsiradékhoz add a vajat. Ezen puhítsd a hagymákat és a fehérrépát úgy 5 percen át, majd mehet hozzá a paradicsom, a paprikapor, barna cukor, őrölt kömény, só és bors. Egy-két perc után ebbe öntsd az alaplevet, és tedd hozzá a lencsét is. Hagyd puhulni kis lángon fél órán át, majd ha elkészült, a kolbászkarikákkal, friss petrezselyemmel és jó hideg, friss tejföllel a tetején tálald. 

Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek
Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek

Végre egy fasírt, aminek a masszáját nyersen is nyugodtan lehet kóstolgatni, elég sós-e. És finom is.

Tovább »

Még több recept

Leveles tésztában sült polenta kecskesajttal

Nyári reggeliként és vacsoraként is megállja a helyét ez a remek tésztás-kukoricakásás fogás, ami ugyan vega, de biztosan nem maradsz éhes utána. Húsos változatban hideg, napon szárított sonkaszeletekkel tálald.

június21., 12:52

Tökös-almás muffin – ezt készítsd el, ha szereted az egészséges különlegességeket!

Ha valami újat próbálnál ki muffinok terén, kezdd ezzel a tökös-almás finomsággal. Ha bevállalós vagy, kedvenc keleti fűszereidből is szórj bele egy adagot!

június18., 12:52

Kolbászos-májas szendvics

Egy gyors és gazdag szendvics csirkemájjal, ami akkor a legjobb, ha egy kicsit kevesebb alapanyag akad otthon a kelleténél.

június16., 10:24

Egészséges mártogatós vagy reggeli kenyérfeltét: vöröslencse-krém rózsaborssal és szarvasgombával

Szuper ez a mártogatós szendvicsekhez, húsok mellé, de akár zöldségeket és csipszeket is tunkolhatsz bele, ha már unod a hummuszt, vagy épp van otthon egy adag vörös lencse.

2020. január30., 09:20

Krémsajtos csigák

A kelt tésztából érdemes nagyobb adagot készíteni, mert nagyon sokféleképpen variálhatod desszertekké, vacsorává, vagy épp klassz vendégváróvá. Nálunk ezúttal olasz fűszerekkel és parmezánnal készültek.

június19., 10:44

Sült pasztinák mézzel – fokhagymás-mustáros szósszal lesz igazán finom köret

Ha a sült krumpli helyett valami izgalmasabbat választanál, van egy remek ötletünk. A szószhoz csak melegíts össze egy kis vajat, mascarponét, egy kevés sült fokhagymát és egy kis mustárt. Sózd és borsozd, és már el is készültél!

június16., 12:52

Mustra