Ha nem volt elég a szilveszteri lencséből: csípős vöröslencse-leves fehérrépával és kolbászcsipsszel

Hiba lenne a lencsefogyasztásunkat január első napjára korlátozni, mert rengeteg finom ragu, curry és leves készülhet belőle. Ebben a sült kolbászos változatban ráadásul van annyira ismerősen magyaros, hogy még a válogatós családtagok is bekanalazzanak belőle egy-két tányérkával.

A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető héjától, ami miatt valamivel alacsonyabb lesz a rosttartalma. Így viszont nem puffaszt, és hamarabb elkészülnek a belőle főzött ételek. Szuper növényi fehérjeforrás, ami úgy 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, és káliumban is gazdag. Próbáld ki ebben a csípős, kolbászos levesben, jó sok édeskés fehérrépával, köménnyel és egy adag friss kenyérrel. 

Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.
Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.Fotó: travellinglight

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 deka vörös lencse
  • 15 deka felkarikázott csípős kolbász
  • 3 darab felkarikázott fehérrépa vagy pasztinák
  • ízlés szerint só, őrölt kömény és friss őrölt bors
  • 4 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 1 nagyobb fej felkockázott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 adag tejföl és petrezselyem a tálaláshoz
  • 1 doboz felkockázott, darabos paradicsomkonzerv
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a kolbászkarikákat, tedd félre őket, majd a visszamaradt zsiradékhoz add a vajat. Ezen puhítsd a hagymákat és a fehérrépát úgy 5 percen át, majd mehet hozzá a paradicsom, a paprikapor, barna cukor, őrölt kömény, só és bors. Egy-két perc után ebbe öntsd az alaplevet, és tedd hozzá a lencsét is. Hagyd puhulni kis lángon fél órán át, majd ha elkészült, a kolbászkarikákkal, friss petrezselyemmel és jó hideg, friss tejföllel a tetején tálald. 

Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek
Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek

Végre egy fasírt, aminek a masszáját nyersen is nyugodtan lehet kóstolgatni, elég sós-e. És finom is.

Tovább »

Még több recept

Próbáltad már a csokitortát egy adag céklával?

Már megint valami zöldséges süti - mondhatnák azok, akiket nem érdekelnek az egészséges, mégis finom édességalternatívák. IGEEN! - mondjuk erre mi, akiket igen.

február19., 09:16

Így készül a nagymama reszelt túrósa

A kakaós reszelt tészta és a vastag túrós réteg elvitathatatlanul nyerő kombó.

február20., 09:24

Itt az egészséges, ropogós házi gofri receptje – így hagyhatod ki a búzalisztet az egyik legfinomabb reggeliből!

A mi gofrink egyszerű, bögrés finomság, kinek van kedve szombat reggel patikamérlegen adagolni a hozzávalókat? Kapj fel egy bögrét és egy evőkanalat, nagyjából 3 perc alatt kész lesz a tésztád ehhez az egészséges gofrihoz!

február16., 10:44

Csokitorta liszt nélkül, cukor nélkül

Nagyon csokis torta, ráadásul gluténmentes, cukormentes, szóval fogyasztása bűntudatmentes.

február17., 09:20

Piña colada gyümölcssaláta mandulával – a kókusztól és a magvaktól lesz igazán tartalmas

Ezt a koktélt szinte mindenki imádja, de ezt szürcsölni a legtöbb munkahelyen azért erős lenne, ezért készítettünk belőle a kedvenc italunk ízéhez hasonló salátát, amit viszont már simán elvihetsz ebédre.

február15., 10:40

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

február16., 11:24

Mustra