Ha nem volt elég a szilveszteri lencséből: csípős vöröslencse-leves fehérrépával és kolbászcsipsszel

Hiba lenne a lencsefogyasztásunkat január első napjára korlátozni, mert rengeteg finom ragu, curry és leves készülhet belőle. Ebben a sült kolbászos változatban ráadásul van annyira ismerősen magyaros, hogy még a válogatós családtagok is bekanalazzanak belőle egy-két tányérkával.

A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető héjától, ami miatt valamivel alacsonyabb lesz a rosttartalma. Így viszont nem puffaszt, és hamarabb elkészülnek a belőle főzött ételek. Szuper növényi fehérjeforrás, ami úgy 24-26 százalék fehérjét tartalmaz, és káliumban is gazdag. Próbáld ki ebben a csípős, kolbászos levesben, jó sok édeskés fehérrépával, köménnyel és egy adag friss kenyérrel. 

Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.
Egy kis édeskés fehérrépával lesz tökéletes.travellinglight

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 deka vörös lencse
  • 15 deka felkarikázott csípős kolbász
  • 3 darab felkarikázott fehérrépa vagy pasztinák
  • ízlés szerint só, őrölt kömény és friss őrölt bors
  • 4 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 1 nagyobb fej felkockázott vöröshagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 adag tejföl és petrezselyem a tálaláshoz
  • 1 doboz felkockázott, darabos paradicsomkonzerv
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a kolbászkarikákat, tedd félre őket, majd a visszamaradt zsiradékhoz add a vajat. Ezen puhítsd a hagymákat és a fehérrépát úgy 5 percen át, majd mehet hozzá a paradicsom, a paprikapor, barna cukor, őrölt kömény, só és bors. Egy-két perc után ebbe öntsd az alaplevet, és tedd hozzá a lencsét is. Hagyd puhulni kis lángon fél órán át, majd ha elkészült, a kolbászkarikákkal, friss petrezselyemmel és jó hideg, friss tejföllel a tetején tálald. 

kapcsolódó Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek
Vöröslencse-pogácsák vegáknak és húsevőknek

Végre egy fasírt, aminek a masszáját nyersen is nyugodtan lehet kóstolgatni, elég sós-e. És finom is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kacsa stir-fry gyömbérrel és rengeteg zöldséggel

Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.

szeptember15., 10:24

Sült tök fetával és gránátalmával, mediterrán hangulatban

Lassan érkezik a sült tök szezonja, és mi felkészülten várjuk. Ha már megcsípte az első dér, akkor biztosan elég édes, addig is próbáld ki fahéjjal, naranccsal és gesztenyemézzel, vagy ebben a remek, fetás változatban!

szeptember15., 11:24

Ananászos-csirkés ramentészta mogyoróval, zöldhagymával és krémes mogyorószósszal

Egy gyorsan grillezett csirkeszelet mellett tökéletes ez az ananászos-csilis finomság, amit mindenki imádni fog, aki szívesen kipróbál izgalmas gasztrokülönlegességeket.

szeptember18., 11:24

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

szeptember17., 12:52

Ramentészta édes-csilis változatban, sertéshússal

Egy gazdag egytálételt hoztunk mindazoknak, akik szintén impulzusvásárlók és szintén megvettek egy többadagos ramentésztát, amihez már csak néhány recept kellene. Íme!

szeptember19., 10:40

Céklaszószos tészta fetamorzsákkal – a tökéletes őszi vacsora pillanatok alatt

Szeretjük a céklát köretként, de ha már lassan itt a szezonja, miért ne tehetnénk süteményekbe vagy ilyen remek, tésztás fogásokba. Ha húsosan készítenéd, sült csirkemellcsíkokkal vagy baconkockákkal dobd fel.

szeptember17., 10:24

Mustra