Még egy menő újévi leves: pofonegyszerű bableves virslivel

A szilveszteri virslifogyasztás hagyománya jó eséllyel az újévi malachoz kapcsolódik, aki a föld alól is előtúrja a szerencsénket. A bökkenő csak az, hogy a szilveszterkor eladott virslik egy nagy része baromfiból készül, úgyhogy, ha nem akarsz kimaradni az egész éves jóból, válaszd inkább a sertéshúsból készületeket.

Ezzel a fogással pénzt és szerencsét is csalogathatsz a házhoz, már ha lehet hinni a babonának. Az apró tallérokat jelképező lencse és pezsgőbuborékok mellett a bab és minden apró szemű étel tökéletes az év első napján. Tudják ezt az olaszok is, akik kolbásszal kevert lencsét fogyasztanak ilyenkor, de a japánok is, akik babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készült leves a menü, Brazíliában pedig biztosra mennek: lencse és rizs is kerül az asztalra. 

Mivel újév környékén, főleg az év első napján talán egyikünk sem akar órákig főzni, olyan receptet hoztunk, amivel pillanatok alatt elkészül ez a gazdag babos fogás. Újév napján dolgozni ugyanis csak akkor ér, ha olyasmit csinálsz, amit egész évben szívesen tennél – legalábbis a babona szerint. Ezért mi most lazán adjuk elő: nem áztatunk babot, nem vagdosunk zöldséget, nem csipetkézünk, csak összedobjuk, ami az egészbe kell, és egy adag friss kenyérrel megesszük.

Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.
Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.Mariha-kitchen

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 deka fagyasztott zöldségkeverék
  • 1 lecsöpögtetett fehérbabkonzerv
  • 1 lecsöpögtetett vörösbabkonzerv
  • 20 deka karikára vágott virsli
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka és víz)
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 deka kolbászkarikák
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors és csilipor
  • 1 nagy teáskanál vaj
  • 40 deka apróra vágott, hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 nagy evőkanál (füstölt) pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsd fel az olajat, és dobd rá a hagymákat, majd puhítsd úgy öt percen át. Ekkor mehet rá a zöldségkeverék és egy kanál vaj, és ez is kapjon ugyanennyi időt. Ezek után add hozzá a paradicsomkonzervet, a pirospaprikát és a babot, majd öntsd fel az alaplével (vagy a vízben elmorzsolt leveskockákkal). Elég neki 10-15 perc lassú tűzön. (Ha van otthon egy kis vörösbor, zeller, füstölt szalonna és tejföl, azokkal még izgalmasabb lehet a levesed.)

Süsd meg a kolbászarikákat, és a végén, a felkarikázott virslivel együtt add a keverékhez, majd zárd le alatta a gázt – ezeknek már nem kell főni. Amikor már nem forró a leves, kóstold meg, és sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretitek enyhén csípősen, egy kis Cayenne-borsot is adhatsz hozzá. 

 

kapcsolódó Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?
Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?

Van, amit Bud Spencer is megevett volna? Kiderült!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Egy gyors újévi fogásért készíts virslit leveles tésztában, pestóval

Ha olaszosan készítenéd ezt az egyszerű, leveles tésztában sült virslit, tekerd körbe napon szárított sonkával, és ízesítsd pestóval és egy kevés pecorino sajttal.

2020. december31., 06:04

Tökéletes reggeli az újévre: egyszerű, virslis muffinok

Ez a szuper virslis muffin önmagában is rágcsálható, de akár egy kis majonézzel és omlettel is megtölthető, és még fagyasztva sem lesz baja. Csoda, hogy ott van a kedvenc újévi reggelijeink között?

2020. január1., 10:52

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Újév olaszos hangulatban: lencseleves pestóval

Nem kötelező tartanod magad a jól ismert, hagyományos receptekhez, készítsd idén a lencsét különlegesen: levesként, egy jó adag olasz fűszeres pestóval.

2019. december26., 10:44

Szilveszteri bulikaja egyszerűen: édes-csípős virslifalatkák leveles tésztában, szezámmaggal

Naná, hogy a buli napján kevés ideje és kedve marad az embernek főzni, de ha házibuliról van szó, talán érdemes vinni valamit a svédasztalra, amiről hajnalban már elfogy a vázába tett virág és a videomagnóban lejátszani próbált sonkás szendvics is.

2020. január1., 09:29

Mustra