Ezzel a fogással pénzt és szerencsét is csalogathatsz a házhoz, már ha lehet hinni a babonának. Az apró tallérokat jelképező lencse és pezsgőbuborékok mellett a bab és minden apró szemű étel tökéletes az év első napján. Tudják ezt az olaszok is, akik kolbásszal kevert lencsét fogyasztanak ilyenkor, de a japánok is, akik babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készült leves a menü, Brazíliában pedig biztosra mennek: lencse és rizs is kerül az asztalra.
Mivel újév környékén, főleg az év első napján talán egyikünk sem akar órákig főzni, olyan receptet hoztunk, amivel pillanatok alatt elkészül ez a gazdag babos fogás. Újév napján dolgozni ugyanis csak akkor ér, ha olyasmit csinálsz, amit egész évben szívesen tennél – legalábbis a babona szerint. Ezért mi most lazán adjuk elő: nem áztatunk babot, nem vagdosunk zöldséget, nem csipetkézünk, csak összedobjuk, ami az egészbe kell, és egy adag friss kenyérrel megesszük.

Hozzávalók 4 személyre
- 40 deka fagyasztott zöldségkeverék
- 1 lecsöpögtetett fehérbabkonzerv
- 1 lecsöpögtetett vörösbabkonzerv
- 20 deka karikára vágott virsli
- 1 liter zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka és víz)
- 1 evőkanál olaj
- 10 deka kolbászkarikák
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
- ízlés szerint só, bors és csilipor
- 1 nagy teáskanál vaj
- 40 deka apróra vágott, hámozott paradicsomkonzerv
- 1 nagy evőkanál (füstölt) pirospaprika
Elkészítés:
Hevítsd fel az olajat, és dobd rá a hagymákat, majd puhítsd úgy öt percen át. Ekkor mehet rá a zöldségkeverék és egy kanál vaj, és ez is kapjon ugyanennyi időt. Ezek után add hozzá a paradicsomkonzervet, a pirospaprikát és a babot, majd öntsd fel az alaplével (vagy a vízben elmorzsolt leveskockákkal). Elég neki 10-15 perc lassú tűzön. (Ha van otthon egy kis vörösbor, zeller, füstölt szalonna és tejföl, azokkal még izgalmasabb lehet a levesed.)
Süsd meg a kolbászarikákat, és a végén, a felkarikázott virslivel együtt add a keverékhez, majd zárd le alatta a gázt – ezeknek már nem kell főni. Amikor már nem forró a leves, kóstold meg, és sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretitek enyhén csípősen, egy kis Cayenne-borsot is adhatsz hozzá.

Van, amit Bud Spencer is megevett volna? Kiderült!
Tovább olvasom