Még egy menő újévi leves: pofonegyszerű bableves virslivel

A szilveszteri virslifogyasztás hagyománya jó eséllyel az újévi malachoz kapcsolódik, aki a föld alól is előtúrja a szerencsénket. A bökkenő csak az, hogy a szilveszterkor eladott virslik egy nagy része baromfiból készül, úgyhogy, ha nem akarsz kimaradni az egész éves jóból, válaszd inkább a sertéshúsból készületeket.

Ezzel a fogással pénzt és szerencsét is csalogathatsz a házhoz, már ha lehet hinni a babonának. Az apró tallérokat jelképező lencse és pezsgőbuborékok mellett a bab és minden apró szemű étel tökéletes az év első napján. Tudják ezt az olaszok is, akik kolbásszal kevert lencsét fogyasztanak ilyenkor, de a japánok is, akik babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készült leves a menü, Brazíliában pedig biztosra mennek: lencse és rizs is kerül az asztalra. 

Mivel újév környékén, főleg az év első napján talán egyikünk sem akar órákig főzni, olyan receptet hoztunk, amivel pillanatok alatt elkészül ez a gazdag babos fogás. Újév napján dolgozni ugyanis csak akkor ér, ha olyasmit csinálsz, amit egész évben szívesen tennél – legalábbis a babona szerint. Ezért mi most lazán adjuk elő: nem áztatunk babot, nem vagdosunk zöldséget, nem csipetkézünk, csak összedobjuk, ami az egészbe kell, és egy adag friss kenyérrel megesszük.

Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.
Ebbe mehet minden kedvenced a kolbásztól a friss fűszerekig.Fotó: Mariha-kitchen

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 deka fagyasztott zöldségkeverék
  • 1 lecsöpögtetett fehérbabkonzerv
  • 1 lecsöpögtetett vörösbabkonzerv
  • 20 deka karikára vágott virsli
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka és víz)
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 deka kolbászkarikák
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors és csilipor
  • 1 nagy teáskanál vaj
  • 40 deka apróra vágott, hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 nagy evőkanál (füstölt) pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsd fel az olajat, és dobd rá a hagymákat, majd puhítsd úgy öt percen át. Ekkor mehet rá a zöldségkeverék és egy kanál vaj, és ez is kapjon ugyanennyi időt. Ezek után add hozzá a paradicsomkonzervet, a pirospaprikát és a babot, majd öntsd fel az alaplével (vagy a vízben elmorzsolt leveskockákkal). Elég neki 10-15 perc lassú tűzön. (Ha van otthon egy kis vörösbor, zeller, füstölt szalonna és tejföl, azokkal még izgalmasabb lehet a levesed.)

Süsd meg a kolbászarikákat, és a végén, a felkarikázott virslivel együtt add a keverékhez, majd zárd le alatta a gázt – ezeknek már nem kell főni. Amikor már nem forró a leves, kóstold meg, és sózd, borsozd ízlés szerint, és ha szeretitek enyhén csípősen, egy kis Cayenne-borsot is adhatsz hozzá. 

 

Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?
Teszt: melyik a legfinomabb csilis bab?

Van, amit Bud Spencer is megevett volna? Kiderült!

Tovább »

Még több recept

Tökéletes reggeli az újévre: egyszerű, virslis muffinok

Ez a szuper virslis muffin önmagában is rágcsálható, de akár egy kis majonézzel és omlettel is megtölthető, és még fagyasztva sem lesz baja. Csoda, hogy ott van a kedvenc újévi reggelijeink között?

január1., 10:52

Ne ijedj meg a különleges alapanyagoktól: fűszeres kuglóf ciderrel

Nincs az a cider, amit ne lehetne elfogyasztani, ha másképp nem, hát egy klassz desszert egyik fontos alapanyagaként.

szeptember20., 06:04

Ezt az őszi töklevest csilivel és kókusszal dobtuk fel

Talán furán hangzik a kombináció, de mennyivel furább, mint ugyanazt a hatféle levest éveken át? Adj neki egy esélyt, és talán felkerül az állandó őszi étlapra ez a különlegesség is.

szeptember19., 06:04

Még egy almás süti őszre, ezúttal karamelldarabokkal

Karamelldarabokkal dobtuk fel ezt az egyszerű sütit, mert tudjuk, milyen jó barátok, és ha hétvége lenne, még egy kis krémsajtos sóskaramell-öntetet is készítenénk a szeletekre. Mivel hétköznap készült, így maradt az expressz változat, de szerencsére abban sem kellett csalódnunk.

szeptember19., 06:04

Körtelekvárral és sós vajjal a legfinomabb ez a gyömbéres süti

Akár néhány darab körtéből is összedobhatsz egy-egy adag csatnit vagy lekvárt, és ha csak akkora adag, hogy nem marad belőle télre, akkor legalább nem kell aggódnod azon, meddig áll el. Ehhez az egyszerű sütihez épp illik is a jó kis körtés dzsem, amiből nem érdemes kihagynod a fűszereket sem. A csillagánizs, a vanília és akár egy kevés citromhéj is jól illik mellé.

szeptember19., 06:04

Szilveszteri bulikaja egyszerűen: édes-csípős virslifalatkák leveles tésztában, szezámmaggal

Naná, hogy a buli napján kevés ideje és kedve marad az embernek főzni, de ha házibuliról van szó, talán érdemes vinni valamit a svédasztalra, amiről hajnalban már elfogy a vázába tett virág és a videomagnóban lejátszani próbált sonkás szendvics is.

január1., 09:29

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.