Az abbahagyhatatlan csokis desszert: diós-csokis kocka

Ezt frankón nem lehet abbahagyni.

Szóval az van, hogy én amúgy nem vagyok egy diórajongó. Bajom éppen nincs vele, de szerintem kevés sütinek áll jól, így, ha lehet, inkább olyat választok, amiben nincs. 

Ez az egész viszont csak addig tart, amíg a közelembe nem kerül pár szelet ebből a sütiből. Valamiért annyira finom, hogy tök mindegy, hogy amúgy szereted-e diót, imádni fogod. A sűrű, csokis-vajas textúra tök jól elbírja a ropogós falatokat, ráadásul van a tetején egy olyan krémes csokimáz, ami tényleg tökéletes korona a csokis-diós szeletek tetején. Tudom, hogy az összetevők alapján nem tűnik valami nagy számak, de az. 

GettyImages-935902332
Fotó: JulyProkopiv

Hozzávalók 8 személyre:

Az alaphoz:

  • 5 deka étcsokoládé
  • 20 deka puha vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 20 deka kristálycukor
  • 10 deka liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 deka durvára vágott dióbél
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál eszpresszó (frissen lefőzve)

A mázhoz

  • 1 deci zsíros tejszín
  • 10 deka jó minőségű étcsokoládé, összetörve
  • 5 deka puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A vajat, a vaníliakivonatot és a cukrot egy mély tálban keverd habosra. A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel egy hőálló tálban, és amikor felolvadt, add hozzá a kávét. A tojásokat verd fel egy kicsit és nagyjából öt adagban add a habosra kevert vajhoz és alaposan dolgozd el. Ezek után az olvadt csokoládét is keverd bele (már langyosan). A lisztet a sütőporral és a csipet sóval szitáld egy tálba, add hozzá az összevágott diót, majd forgasd össze az egészet a csokoládés masszával. Simítsd a tésztát a egy kisebb tepsibe/tortaformába, a sütőben 35 percig süsd, majd tedd hideg helyre.

Közben készítsd el a mázat: ehhez a tejszínt egy kisebb edényben hevítsd forráspontig, majd a tűzről levéve tördeld bele a csokit. Folyamatos keverés mellett olvaszd fel, ezek után add hozzá a vajat is. Hagyd egy kicsit sűrűsödni hideg helyen, és ha már könnyen kezelhető, vond be vele a tészta tetejét. Tedd az egészet a hűtőbe, amíg teljesen kihűl – néhány óra múlva már ehetitek is. Akár néhány nappal a vendégek érkezése előtt is elkészítheted. Fagyival és tejszínhabbal is tálalhatod, de ezek nélkül is abbahagyhatatlan. 

Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?
Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?

Mit tudnak a saját márkás termékek? Mennyire számít a kakaótartalom? És az ár? Tesztünkből kiderül!

Tovább »

Még több recept

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Desszert a forrólevegős sütőben? Süsd meg ezt a pekándiós-almás finomságot!

Nyáron ne hagyd ki a tetejéről a vaníliafagyit, télen pedig vaníliás vagy mandulalikőrrel ízesített házi tejszínnel érdemes feldobnod.

február24., 06:04

Görög sült cukkini burgonyával – az egyik legfinomabb mediterrán köret

A briam egy hagyományos görög sült zöldségétel burgonyával, cukkinivel, paradicsommal és lila hagymával, sok olívaolajjal. A remek görög konyha tipikus fogása, ahol néhány egyszerű alapanyagból mindig finom étel készül, kevés erőfeszítéssel.

február26., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.