Az abbahagyhatatlan csokis desszert: diós-csokis kocka

Ezt frankón nem lehet abbahagyni.

Szóval az van, hogy én amúgy nem vagyok egy diórajongó. Bajom éppen nincs vele, de szerintem kevés sütinek áll jól, így, ha lehet, inkább olyat választok, amiben nincs. 

Ez az egész viszont csak addig tart, amíg a közelembe nem kerül pár szelet ebből a sütiből. Valamiért annyira finom, hogy tök mindegy, hogy amúgy szereted-e diót, imádni fogod. A sűrű, csokis-vajas textúra tök jól elbírja a ropogós falatokat, ráadásul van a tetején egy olyan krémes csokimáz, ami tényleg tökéletes korona a csokis-diós szeletek tetején. Tudom, hogy az összetevők alapján nem tűnik valami nagy számak, de az. 

GettyImages-935902332
JulyProkopiv

Hozzávalók 8 személyre:

Az alaphoz:

  • 5 deka étcsokoládé
  • 20 deka puha vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 20 deka kristálycukor
  • 10 deka liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 deka durvára vágott dióbél
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál eszpresszó (frissen lefőzve)

A mázhoz

  • 1 deci zsíros tejszín
  • 10 deka jó minőségű étcsokoládé, összetörve
  • 5 deka puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A vajat, a vaníliakivonatot és a cukrot egy mély tálban keverd habosra. A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel egy hőálló tálban, és amikor felolvadt, add hozzá a kávét. A tojásokat verd fel egy kicsit és nagyjából öt adagban add a habosra kevert vajhoz és alaposan dolgozd el. Ezek után az olvadt csokoládét is keverd bele (már langyosan). A lisztet a sütőporral és a csipet sóval szitáld egy tálba, add hozzá az összevágott diót, majd forgasd össze az egészet a csokoládés masszával. Simítsd a tésztát a egy kisebb tepsibe/tortaformába, a sütőben 35 percig süsd, majd tedd hideg helyre.

Közben készítsd el a mázat: ehhez a tejszínt egy kisebb edényben hevítsd forráspontig, majd a tűzről levéve tördeld bele a csokit. Folyamatos keverés mellett olvaszd fel, ezek után add hozzá a vajat is. Hagyd egy kicsit sűrűsödni hideg helyen, és ha már könnyen kezelhető, vond be vele a tészta tetejét. Tedd az egészet a hűtőbe, amíg teljesen kihűl – néhány óra múlva már ehetitek is. Akár néhány nappal a vendégek érkezése előtt is elkészítheted. Fagyival és tejszínhabbal is tálalhatod, de ezek nélkül is abbahagyhatatlan. 

kapcsolódó Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?
Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?

Mit tudnak a saját márkás termékek? Mennyire számít a kakaótartalom? És az ár? Tesztünkből kiderül!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy remek, téli leves zellerrel, mogyoróval és szarvasgombaolajjal

Ezt simán tálalhatod az ünnepi asztalon is!

november30., 09:20

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Négysajtos lasagne: ez a legfinomabb változat

Tökéletes maradékmentésre és a hűtőben árválkodó sajtcsücskök okos felhasználására.

december3., 09:24

Edd a rántott halat úgy, ahogy az angolok – fish and chips egyszerűen

Miért ne ehetenénk angolosan ezt a fogást, és ezúttal nem burgonyasalátával vagy franciasalátával tálalva?

december5., 16:12

Csak egy gyors linzertészta kell ehhez a habcsókos sütihez

Dobj össze néhány kerek kekszet, kend meg kedvenc lekvároddal vagy téli fűszeres sajtkrémmel és helyezz mindegyik tetejére egy-egy habcsókot. Még a szilveszteri éjfélváráshoz is remek nass lesz belőle, ami nem mellesleg megmenti az ünnepek sokadik napján már kissé unalmas habcsókmaradékokat is.

2020. december23., 06:04

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Mustra