Mennyi időre szabad magára hagyni a macskát?

Megdőlni látszanak azok a hiedelmek, amelyek szerint a macskák alapvetően magányos lények, akik egyáltalán nem igénylik az emberek társaságát.

A klasszikus sztereotípiák szerint a kutyák minden pillanatban a gazdájuk hazatértét várják, a macskák ellenben kiválóan megvannak egymagukban, emberi társaság nélkül is. Jessica Pierce és Ibrahim Raidhan, a Psychology Today szakértői azonban cáfolják ezt a klasszikus nézetet, és arra intik a cicatulajdonosokat, hogy sose hagyják huzamosabb időre egyedül a kedvencüket.

A macska személyiségétől függ, mennyire bírja a magányt

Sokan azt hiszik, akár napokra, sőt hetekre is magukra hagyhatják macskájukat kellő víz és élelem társaságában. A valóság ezzel szemben az, hogy a macskák, bár természetüknél fogva független lények, a kutyákhoz hasonlóan erős kötődést alakítanak ki a gazdájukkal szemben.

Ne hagyd magára sokáig
Ne hagyd magára sokáignamussi / Getty Images Hungary

Egyelőre nagyon kevés kutatás vizsgálta, hogy mennyire érzik jól magukat a macskák gazdájuk otthonában, azt a kérdést pedig még senki sem kutatta, hogy mennyire huzamosan képesek elviselni a magányt. Ezért nincs is konkrét válasz a kérdésre, de az azért biztos – magyarázzák a szerzők –, hogy a macskák könnyen elunják magukat egyedül, és nem tesz jót nekik a társaság hiánya.

A válasz az adott macskától függ, hiszen minden állat személyisége más és más. Vannak cicák, akik jobban bírják az egyedüllétet, mások erősebben kötődnek a gazdájukhoz. Szintén befolyásoló tényező, ha más macskákkal vagy házi kedvencekkel (például kutyákkal) élnek egy fedél alatt. Az is valószínűsíthető, hogy azok a macskák, akik kijárással rendelkeznek a szabadba, és nincsenek a négy fal közé szorítva, könnyebben és huzamosabb ideig viselik el a magányt.

A játékok és más cicák társasága is segít

A kutyatulajdonosoknak általában azt javasolják, hogy négy óránál tovább ne hagyják magukra kedvencüket. Pierce és Raidhan szerint ugyanez az időkeret a macskáknál is észszerűnek tűnik. Abban az esetben, ha elutazol, vagy más elfoglaltságod miatt nem tudsz elég időt tölteni kedvenced társaságában, érdemes megkérned egy ismerősödet, hogy vigyázzon rá, vagy akár csak naponta egy kis időre látogassa meg.

Másik jó megoldás, ha játékokat – macskaházikót, mászókát, kaparóoszlopot – veszel neki a lakásba. Ezek segítenek, hogy elfoglalja magát és ne unatkozzon egymagában sem. Más macskák társasága is könnyen elűzheti a magányt: ha egy vagy több cicatársával osztozik a lakáson, mindig talál magának játszótársakat, így kielégítheti a szociális igényeit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra