Egy klasszikus ünnepi öltözetben: Wellington-bélszín gesztenyével és pármai sonkával

Ha tudod a szabályokat, a Wellington elkészítése nem ördöngösség. A lényeg, hogy minden hozzávaló friss és jó minőségű legyen, meg persze az, hogy ne süsd túl ez a finomságot.

Ebben a változatban a klasszikus, fűszeres gombatöltelék mellé egy kis édeskés főtt gesztenye is kerül. Ezt borítja majd a húst a friss levelestészta-réteg alatt.

Nincs is ennél finomabb.
Nincs is ennél finomabb.Dar1930

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 deka bélszín
  • 10 deka szárított vargánya
  • 3 evőkanál dijoni mustár
  • 30 deka leveles tészta
  • fél csomag natúr gesztenyepüré
  • ízlés szerint só és bors
  • 10 deka pármai vagy serrano sonka
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A gombás-gesztenyés borításhoz kerüljenek a gombák az aprítógépbe, sózzuk, borsozzuk, ezek után egy kanál vajon megpirítjuk, majd jöhet hozzá a natúr gesztenyepüré.

A bélszínt lehártyázzuk, majd azt is megsózzuk és megborsozzuk. Egy kisebb serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a húst belerakjuk, és körben megpirítjuk minden oldalát. Ezek után mustárral azonnal vékonyan megkenjük.

Egy vágódeszkára vastagabb folpackot fektetünk, rátesszük a sonkaszeleteket úgy, hogy a széleik fedjék egymást, majd a gesztenyés gombapépet egyenletesen elkenjük rajta. Az elősütött bélszínt a közepére tesszük, aztán a folpack segítségével úgy tekerjük fel, hogy a gomba és a sonka beburkolja a húst. A folpackba csomagoljuk, így mehet a hűrőbe úgy negyedórára.

A leveles tésztát alumíniumfúliával befedett vágódeszkára tesszük, majd a közepére téve belecsomagoljuk a húst. Tojássárgájával lekenjük. Ilyenkor lehet óvatosan bevagdosni is egy kicsit a tetejét, hogy még szebb legyen. 20 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, majd további 15 percig 180 fokon, persze a sütési idő attól is függ, mennyire átsülten szeretnéd a belsejét.

kapcsolódó Profi séf mutatja, hogyan készíts zseniális marhahúst. Videó!
Profi séf mutatja, hogyan készíts zseniális marhahúst. Videó!

Egyszerű és finom receptek hétköznapi hozzávalókból, két profi séftől.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Különleges vacsora fasírt helyett: gesztenyés-vörös áfonyás húsgolyók

Az ilyen különlegességek mellé nem is nagyon kell gondolkodnod a köreten, tökéletes egy adag párolt rizzsel, de nagyon finom sült krumplival és egy kis barnamártás alatt is.

2021. november8., 10:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Forró, krémes gesztenyeleves baconnel – egyszerű és nagyon kiadós vacsorahelyettesítő

Ha csak egy gyors vacsorára van időd, és valami izgalmasabbat szeretnél a bolognai tésztánál és sonkás-sajtos melegszendvicsnél, hagyd a fagyasztóban azt a pizzát is, és dobd össze ezt a remek levest! Sós vajjal megkent, pirított kalácsszeletekkel a legfinomabb.

2021. november9., 09:24

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Mustra