Vegánok, sziasztok! Csicseriborsós curry tökkel és kókusztejjel

A csicseriborsó jóval több, mint a hummusz unalmas, de amúgy jól variálható alapanyaga. Először is tökéletes összetevő salátákhoz, tartalmas hozzávalója lehet curryknek, fasírtoknak, de újabban vegán sütemények is készülnek vele.

A csicseriborsó nagyon egészséges: lassan szívódik fel, segít fenntartani a vércukorszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, illetve segíthet a cukorbetegség kezelésében is. Alacsony glikémiás indexe mellett hihetetlenül sokoldalú hozzávaló a konyhában. Mi most egy egzotikus, pikáns curryt mutatunk, amihez már csak egy adag főtt rizs kell, és kész a vegán vacsora.

Már csak egy adag rizs kell hozzá.
Már csak egy adag rizs kell hozzá.Fotó: Rocky89

Hozzávalók 3 személyre:

  • 1 bögre sütőtök kis kockákra vágva
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csicseriborsó-konzerv
  • 3 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 vöröshagyma összevágva
  • 1 mokkáskanál fekete mustármag
  • 1 fél mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál currypor
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 késhegynyi csilipehely
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 deci zöldségalaplé
  • 2 deci kókusztej
Recept idők

Elkészítés:

Az elkészítése tényleg nagyon egyszerű: melegítsd fel az olajat, majd dobd bele a hagymákat és a tököt. Ha megpirultak, mehet hozzá a csicseriborsó, a kókusztej, az alaplé és a fűszerek, majd só és bors ízlés szerint. Főzd, amíg a tökfalatok megpuhulnak. Tálald melegen rizzsel, Cayenne-borssal és lime-szeletekkel díszítve. Isteni, krémes és fűszeres vacsora, amiből nem hiányzik a hús. 

Ha mégis meggyőzhetetlen húsevőkkel élsz, süss mellé csikemellfalatokat vaj és olaj keverékén, és tálald a kókuszos curry mellé. 

India íze, avagy ahány ház, annyi curry
India íze, avagy ahány ház, annyi curry

Nem köri, hanem kari, de mindegy, hogyan ejted, a receptje sem kőbe vésett. Minden vidéken más fűszerekből áll.

Tovább »

Még több recept

Egzotikus, ünnepi halétel: fűszeres, kókusztejes halcurry

Vannak, akik minden karácsonykor ugyanazt ennék, és olyanok is, akik imádnak kipróbálni valami újat minden egyes évben. Nekik készültük ezzel az egzotikus halcurryvel.

2019. december3., 09:20

Karanténkonyha level végtelen: maradék pörköltből gazdag raguleves

Jó kis egyszerű gulyásféle is készülhet a megmaradt pörköltből, de akár egy adag bablevessé is varázsolhatod viszonylag gyorsan, hiszen a hús már elkészült. Nem éppen ez a klasszikus recept, de karanténkonyhában isteni és gazdag leves dobható össze a maradékból ezzel a módszerrel is.

március29., 06:00

Banánpalacsinta – gluténmentes, tejmentes finomság

Létezik palacsinta liszt nélkül! Egészséges és egyszerű recept, az elkészült palacsinta pedig glutén- és tejmentes lesz.

március30., 06:00

Ha csak egy kis adag pörkölt maradt, meleg rizses-húsos salátával mentsd meg a vacsorát!

A rizses hússal nem tudsz mellényúlni és még finomabb lesz, ha az elkészült ételbe egy nagy adag frissen összevágott petrezselyem, snidling és egy kevés zöldség is kerül.

március29., 06:00

Paradicsomos csirkecurry – az indiaiak pörije még izgalmasabb

Ennek az ételnek a nevét eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből okoskodták össze az érte lelkesedő britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény, a  karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Akárhogy is – legalább lett egy nevünk erre a millióféleképpen elkészíthető, jó fűszeres ragura, ami nálunk kissé csípősen, egy kevés joghurttal a tetején készült.

március22., 06:00

A tökéletes csicseriborsó-saláta mazsolával – mutatjuk, hogyan lesz belőle egészséges köret!

Egy adag mazsola, friss petrezselyem és fehérborecet elég ahhoz, hogy a nem túl markáns ízű csicseriborsóból különleges köret legyen. Töltheted tortillalapokba, feldobhatod csirkemellcsíkokkal, de egy adag köfte is jól áll ennek a fogásnak.

január28., 10:44

Mustra