Marokkó otthon: Csirkés tazsin citrommal, mézzel és gránátalmával

Az észak-afrikai konyha jellegzetes étele a tazsin (tajine, tagine), ami saját főzőedényéről kapta nevét. A kúp alakú, hagyományosan agyagból készült, többnyire mázas sütőtál tulajdonképpen egy slow cooker, amiben a fogások szinte végtelen variációja készülhet. Most egy izgalmas, csirkés, gyümölcsös és nagyon fűszeres változatot mutatunk!

A tazsin tulajdonképpen egy minikemence: a kúpos formában melegítés közben mozog a levegő, a fűszerek és alapanyagok aromái átjárják az ételt, ami lassan párolódik össze benne. A marokkói és az arab konyha a mai napig szívesen használja ezt az edényfélét, aminek ma már létezik elekromos változata is. Az edénybe kerülő húsokat, vagy halat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel, paprikával vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amikkel az észak-afrikai és az arab konyha ízesít.

Most egy nagyon egyszerű, mégis izgalmas fogást mutatunk, amiben a sós párolt-sült csirkefalatok találkoznak a mézes mazsolával, a különleges fűszerekkel és a mandulával.

Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.
Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.Elena_Danileiko

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló csirke felsőcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 mokkáskanál koriander
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 deci olívaolaj
  • 5 deci víz (csirkealaplével is helyettesítheted)
  • 1 közepes csésze mazsola
  • 1 közepes csésze méz
  • 1 gránátalma
  • 1 bio citrom
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 2 evőkanál vörösborecet (elhagyható)
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 közepes csésze szeletelt, pirított mandula (elhagyható)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő az edényt a sütőben 100 fokon, közben keverd el a fűszereket és a vörösborecetet egy kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerint sóval.

Tedd a húsokat a keverékbe, majd tedd az egészet az edénybe. Ekkor add hozzá a maradék vizet és olajat, így mehet a keverék legalább másfél órára a sütőbe. (Ha nem csak a húst készítenéd a tálban, nyugodtan dobj alá alma- vagy burgonyaszeleteket is. )

Ha elkészült, keverd össze a mézet a mazsolával és egy kis fahéjjal, majd mehet a keverékbe egy evőkanálnyi citromlé és egy kis kanálnyi citromhéj is. Szórd meg egy kevés borssal a gránátalmát. Ezekkel az izgalmas gyümölcsragukkal a tetején tálald a húst. Ha van otthon, a pirított mandula is jól illik hozzá.

Köretnek egy jó nagy csokor friss mentával elkevert kuszkusz a legtökéletesebb kísérője egy kevés citromlével és sóval ízesítve. 

Ha még a kuszkusznál izgalmasabb kísérőt szeretnél, készíts salátát 2 doboz főtt, konzerv csicseriborsóból, néhány kanál mézes mazsolából, fehérborecetből, majd adj hozzá rengeteg friss petrezselymet, illetve ha van, mentát. Ízesítsd sóval, adj hozzá olívaolajat, és ha szereted a csípőset, Cayenne-borssal is megszórhatod. 

kapcsolódó Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!
Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!

Kivan a lencsefőzeléktőll? Nem hibáztatjuk! Főzzön tagine-t Steiner Kristóffal, aki bebizonyítja, hogy a lencsében több a lehetőség, mint gondolná.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Csirke narancsos-mascarponés változatban

Egy kis savanyított tökkel érdemes tálalnod ezt a különlegességet, de ha nincs sok időd, egy gyors saláta mellett is remek lesz. Nálunk rukkola, fehérbab, barack és uborka került a köretnek szánt salátába, amit narancsos-olívaolajas öntettel locsoltunk meg.

szeptember11., 12:52

Ebből a csirkecasserole-ból nagyon egyszerűen és költséghatékonyan lesz remek ebéd

Csak dobd egy hőálló lábosba lazán, ahogy egy olasz mamma (vagy padre), pirítsd meg a csirkét, majd sütőben puhítsd készre. Közben éppen lesz időd egy gyors gyúrt tésztát is összedobni mellé.

augusztus9., 12:52

Még egy kis nyári hangulat: görög csirke mediterrán fűszerekkel

Ez a görög egyben sült csirke remek nyáridéző fogás, amit naná, hogy akár a leghidegebb napokon is elkészíthetsz.

szeptember2., 10:24

És a sajtos-csirkés pitét próbáltad már?

Sós változatban is finomak a piték, ebben ráadásul annyi hagyományos, ismert íz találkozik, hogy a legválogatósabbak is szeretni fogják. Ha így megunod, legközelebb bolognai raguval készítsd.

szeptember3., 10:24

Sült tök fetával és gránátalmával, mediterrán hangulatban

Lassan érkezik a sült tök szezonja, és mi felkészülten várjuk. Ha már megcsípte az első dér, akkor biztosan elég édes, addig is próbáld ki fahéjjal, naranccsal és gesztenyemézzel, vagy ebben a remek, fetás változatban!

szeptember15., 11:24

Tejszínes-fehérboros kacsa póréhagymával

Ha szereted a sűrű, tejszínes ragukat és az elegáns, de gyorsan összedobható fogásokat, jó helyen jársz. Ez a kacsás ragu isteni, főleg egy adag szarvasgombaolajjal meglocsolt házi, gyúrt tészta tetején.

szeptember14., 12:52

Mustra