A tazsin tulajdonképpen egy minikemence: a kúpos formában melegítés közben mozog a levegő, a fűszerek és alapanyagok aromái átjárják az ételt, ami lassan párolódik össze benne. A marokkói és az arab konyha a mai napig szívesen használja ezt az edényfélét, aminek ma már létezik elekromos változata is. Az edénybe kerülő húsokat, vagy halat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel, paprikával vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amikkel az észak-afrikai és az arab konyha ízesít.
Most egy nagyon egyszerű, mégis izgalmas fogást mutatunk, amiben a sós párolt-sült csirkefalatok találkoznak a mézes mazsolával, a különleges fűszerekkel és a mandulával.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kiló csirke felsőcomb
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 mokkáskanál kömény
- 1 mokkáskanál koriander
- 1 mokkáskanál gyömbér
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 deci olívaolaj
- 5 deci víz (csirkealaplével is helyettesítheted)
- 1 közepes csésze mazsola
- 1 közepes csésze méz
- 1 gránátalma
- 1 bio citrom
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 2 evőkanál vörösborecet (elhagyható)
- 1 mokkáskanál bors
- 1 közepes csésze szeletelt, pirított mandula (elhagyható)
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Melegítsd elő az edényt a sütőben 100 fokon, közben keverd el a fűszereket és a vörösborecetet egy kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerint sóval.
Tedd a húsokat a keverékbe, majd tedd az egészet az edénybe. Ekkor add hozzá a maradék vizet és olajat, így mehet a keverék legalább másfél órára a sütőbe. (Ha nem csak a húst készítenéd a tálban, nyugodtan dobj alá alma- vagy burgonyaszeleteket is. )
Ha elkészült, keverd össze a mézet a mazsolával és egy kis fahéjjal, majd mehet a keverékbe egy evőkanálnyi citromlé és egy kis kanálnyi citromhéj is. Szórd meg egy kevés borssal a gránátalmát. Ezekkel az izgalmas gyümölcsragukkal a tetején tálald a húst. Ha van otthon, a pirított mandula is jól illik hozzá.
Köretnek egy jó nagy csokor friss mentával elkevert kuszkusz a legtökéletesebb kísérője egy kevés citromlével és sóval ízesítve.
Ha még a kuszkusznál izgalmasabb kísérőt szeretnél, készíts salátát 2 doboz főtt, konzerv csicseriborsóból, néhány kanál mézes mazsolából, fehérborecetből, majd adj hozzá rengeteg friss petrezselymet, illetve ha van, mentát. Ízesítsd sóval, adj hozzá olívaolajat, és ha szereted a csípőset, Cayenne-borssal is megszórhatod.