Marokkó otthon: Csirkés tazsin citrommal, mézzel és gránátalmával

Az észak-afrikai konyha jellegzetes étele a tazsin (tajine, tagine), ami saját főzőedényéről kapta nevét. A kúp alakú, hagyományosan agyagból készült, többnyire mázas sütőtál tulajdonképpen egy slow cooker, amiben a fogások szinte végtelen variációja készülhet. Most egy izgalmas, csirkés, gyümölcsös és nagyon fűszeres változatot mutatunk!

A tazsin tulajdonképpen egy minikemence: a kúpos formában melegítés közben mozog a levegő, a fűszerek és alapanyagok aromái átjárják az ételt, ami lassan párolódik össze benne. A marokkói és az arab konyha a mai napig szívesen használja ezt az edényfélét, aminek ma már létezik elekromos változata is. Az edénybe kerülő húsokat, vagy halat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel, paprikával vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amikkel az észak-afrikai és az arab konyha ízesít.

Most egy nagyon egyszerű, mégis izgalmas fogást mutatunk, amiben a sós párolt-sült csirkefalatok találkoznak a mézes mazsolával, a különleges fűszerekkel és a mandulával.

Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.
Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.Fotó: Elena_Danileiko

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló csirke felsőcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 mokkáskanál koriander
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 deci olívaolaj
  • 5 deci víz (csirkealaplével is helyettesítheted)
  • 1 közepes csésze mazsola
  • 1 közepes csésze méz
  • 1 gránátalma
  • 1 bio citrom
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 2 evőkanál vörösborecet (elhagyható)
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 közepes csésze szeletelt, pirított mandula (elhagyható)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő az edényt a sütőben 100 fokon, közben keverd el a fűszereket és a vörösborecetet egy kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerint sóval.

Tedd a húsokat a keverékbe, majd tedd az egészet az edénybe. Ekkor add hozzá a maradék vizet és olajat, így mehet a keverék legalább másfél órára a sütőbe. (Ha nem csak a húst készítenéd a tálban, nyugodtan dobj alá alma- vagy burgonyaszeleteket is. )

Ha elkészült, keverd össze a mézet a mazsolával és egy kis fahéjjal, majd mehet a keverékbe egy evőkanálnyi citromlé és egy kis kanálnyi citromhéj is. Szórd meg egy kevés borssal a gránátalmát. Ezekkel az izgalmas gyümölcsragukkal a tetején tálald a húst. Ha van otthon, a pirított mandula is jól illik hozzá.

Köretnek egy jó nagy csokor friss mentával elkevert kuszkusz a legtökéletesebb kísérője egy kevés citromlével és sóval ízesítve. 

Ha még a kuszkusznál izgalmasabb kísérőt szeretnél, készíts salátát 2 doboz főtt, konzerv csicseriborsóból, néhány kanál mézes mazsolából, fehérborecetből, majd adj hozzá rengeteg friss petrezselymet, illetve ha van, mentát. Ízesítsd sóval, adj hozzá olívaolajat, és ha szereted a csípőset, Cayenne-borssal is megszórhatod. 

Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!
Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!

Kivan a lencsefőzeléktőll? Nem hibáztatjuk! Főzzön tagine-t Steiner Kristóffal, aki bebizonyítja, hogy a lencsében több a lehetőség, mint gondolná.

Tovább »

Még több recept

A kínai rizses hús: chop suey csirkéből tofuval

Pontosabban az amerikaiak kínai rizses húsa.

2019. november4., 09:24

Ez a mangós-joghurtos smoothie tökéletes, ha nem vagy a nagy reggelik híve

Egy kis mentával vagy citromfűvel a tetején látványnak is tökéletes lesz ez a finomság, amivel egy gyors reggelit is helyettesíthetsz.

május29., 06:00

Nálad is van a fagyasztóban zöldborsó? Ebben a tejszínes csirkelevesben tökéletes helye lesz!

A zöldborsóleves friss borsóból, hagyományos változatban is finom, főleg, ha egy kevés karalábé és indokolatlan mennyiségű grízgaluska is kerül bele. Ha még egy változatban kipróbálnád, legyen ez a tejszínes verzió.

április12., 06:00

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

március21., 06:00

Jöhet valami nagyon könnyű vacsorára? Csirke pestóval és cukkinivel

Sem a csirke, sem a cukkini nem tartozik a nehéz, tartalmas alapanyagok közé, együtt pedig szuper alapot adnak minden könnyű fogáshoz.

január15., 09:24

A Sex on the beach koktélt alkoholmentes változatban is érdemes kipróbálnod

Hát azt meg ki tiltja meg, hogy az ember egy hétköznapi ebéd mellé elkortyoljon valami hasonlót? Szénsavas üdítők helyett, ha épp van néhány perced, válaszd ezt az elegáns változatot. Még jobban jársz, ha gyümölcsdarabokkal dobod fel és egy hatalmas pohárban tálalod.

május28., 06:04

Mustra