Marokkó otthon: Csirkés tazsin citrommal, mézzel és gránátalmával

Az észak-afrikai konyha jellegzetes étele a tazsin (tajine, tagine), ami saját főzőedényéről kapta nevét. A kúp alakú, hagyományosan agyagból készült, többnyire mázas sütőtál tulajdonképpen egy slow cooker, amiben a fogások szinte végtelen variációja készülhet. Most egy izgalmas, csirkés, gyümölcsös és nagyon fűszeres változatot mutatunk!

A tazsin tulajdonképpen egy minikemence: a kúpos formában melegítés közben mozog a levegő, a fűszerek és alapanyagok aromái átjárják az ételt, ami lassan párolódik össze benne. A marokkói és az arab konyha a mai napig szívesen használja ezt az edényfélét, aminek ma már létezik elekromos változata is. Az edénybe kerülő húsokat, vagy halat általában szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel készítik. Köménnyel, kurkumával, római köménnyel, ánizzsal, gyömbérrel, paprikával vagy fahéjjal fűszerezik, alapvetően azokat a fűszereket használva, amikkel az észak-afrikai és az arab konyha ízesít.

Most egy nagyon egyszerű, mégis izgalmas fogást mutatunk, amiben a sós párolt-sült csirkefalatok találkoznak a mézes mazsolával, a különleges fűszerekkel és a mandulával.

Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.
Csicseriborsó salátával, vagy mentás kuszkusszal a legfinomabb.Fotó: Elena_Danileiko

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kiló csirke felsőcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 mokkáskanál koriander
  • 1 mokkáskanál gyömbér
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 deci olívaolaj
  • 5 deci víz (csirkealaplével is helyettesítheted)
  • 1 közepes csésze mazsola
  • 1 közepes csésze méz
  • 1 gránátalma
  • 1 bio citrom
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 2 evőkanál vörösborecet (elhagyható)
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 közepes csésze szeletelt, pirított mandula (elhagyható)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő az edényt a sütőben 100 fokon, közben keverd el a fűszereket és a vörösborecetet egy kevés vízzel, az összenyomott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával és ízlés szerint sóval.

Tedd a húsokat a keverékbe, majd tedd az egészet az edénybe. Ekkor add hozzá a maradék vizet és olajat, így mehet a keverék legalább másfél órára a sütőbe. (Ha nem csak a húst készítenéd a tálban, nyugodtan dobj alá alma- vagy burgonyaszeleteket is. )

Ha elkészült, keverd össze a mézet a mazsolával és egy kis fahéjjal, majd mehet a keverékbe egy evőkanálnyi citromlé és egy kis kanálnyi citromhéj is. Szórd meg egy kevés borssal a gránátalmát. Ezekkel az izgalmas gyümölcsragukkal a tetején tálald a húst. Ha van otthon, a pirított mandula is jól illik hozzá.

Köretnek egy jó nagy csokor friss mentával elkevert kuszkusz a legtökéletesebb kísérője egy kevés citromlével és sóval ízesítve. 

Ha még a kuszkusznál izgalmasabb kísérőt szeretnél, készíts salátát 2 doboz főtt, konzerv csicseriborsóból, néhány kanál mézes mazsolából, fehérborecetből, majd adj hozzá rengeteg friss petrezselymet, illetve ha van, mentát. Ízesítsd sóval, adj hozzá olívaolajat, és ha szereted a csípőset, Cayenne-borssal is megszórhatod. 

Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!
Unja a lencsefőzeléket? Főzzön tagine-t!

Kivan a lencsefőzeléktőll? Nem hibáztatjuk! Főzzön tagine-t Steiner Kristóffal, aki bebizonyítja, hogy a lencsében több a lehetőség, mint gondolná.

Tovább »

Még több recept

Étcsoki a csilis babba? Igen, nagyon is van értelme!

A sós ételekben szuper egy kis édes, az édesekben egy kis sós – ezt az aranyszabályt követi a csokis recept is. Az ízét nem fogod érezni benne, csak azt, hogy az ízvilága egy kissé gazdagabb lett valamitől.

november11., 09:24

Gourmet-riadó: erdeigomba-krémleves aszalt vörös áfonyával

A finom, fanyar és édeskés áfonya nem kötelező elem, tálalhatod vajban megforgatott csicseriborsóval vagy fűszeres kenyérkockákkal is.

november11., 10:44

Izgalmas és vega: rizsleves mentával

Kicsit krémes, kicsit savanykás és nagyon fűszeres fogás, ami tökéletesen kiegészíti akár a nehezebb húsételeket is.

november8., 10:44

Együtt az édes, a sós és a csípős: ananászos csirkecombok

Amilyen fura a pizzán, legalább annyira finom a frissen sült, sós, fűszeres húsokkal az ananász.

november7., 10:40

Kínai citromos csirke egyszerűen – ezt akár kezdő szakácsként is bevállalhatod

Egyszerű párolt rizzsel is tök jó, de ha nagyon ázsiaira vennéd a figurát, akkor gyömbéres, szójaszószos üvegtésztával tálald.

november5., 09:20

Ezt mondd ki, ha tudod: matchás mochi

Jöhet egy kis cseresznyevirágos, babos, zöld teás finomság?

november8., 12:04

Mustra