Desszert hedonistáknak: Mogyoróvajas-banános pite

Hogyan lehetne rossz bármi, aminek a nevében egyszerre szerepel a banán, a pite és a mogyoróvaj? Valami ilyesmi járhatott annak a fejében, aki először sütötte meg ezt a desszertet, mi pedig ismeretlenül is körberajongjuk őt.

„A sodó? Jó! A lekvár? Jó! A hús? Jó!” – mondta a Jóbarátokban Joey, miközben egy elrontott angol trifle-t kanalazott. Valami ilyesmi jut eszébe az embernek erről a süteményről még talán akkor is, ha soha nem evett belőle. Mitől ne lenne isteni? A banán? Jó! A mogyoróvaj? Jó! A pite? Jó!

Ez a verzió pudingporral készül, hogy a kezdők se maradjanak ki az élményből – így tényleg nagyon egyszerűen összeállítható. 

Hidegen, tejszínnel a legfinomabb
Hidegen, tejszínnel a legfinomabbFotó: elena_hramowa

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 15 deka vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor

A töltelékhez

  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 5 deci tej
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 7 evőkanál cukor a karamellhez és a pudinghoz
  • 3 banán felkarikázva
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére

  • 2 deci habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 marék mogyoró
Recept idők

Állítsd össze a tésztát a vajból, a lisztből és a tejfölből, majd tedd negyedórára a hűtőbe. Ezek után nyújtsd vékonyra, tedd a piteformába, szurkáld meg. Mehet rá egy sütőpapír, és ha nagyon profi vagy, babból vagy lencséből egy nehezék, így biztosan nem emelkedik meg a sütőben. Süsd 20 percen át, illetve amíg aranybarna lesz, majd tedd félre. 

Amíg sül, készüljön el a puding, éppen úgy, ahogy a zacskóján olvasható, vagyis előbb egy kis tejjel keverd el a cukros pudingport, és csak ezek után add a maradék meleg tejhez. Ha már sűrű, keverj hozzá egy kis kanál sót és két evőkanál mogyoróvajat. 

Készíts karamellt kis lángon 3 evőkanál cukorból. Amikor már aranybarna, adj hozzá egy kanál vajat, aztán forgasd meg benne a banánszeleteket. Ez a keverék mehet a pitetésztára, majd kanalazd rá a mogyoróvajas krémet. Ha ez kész, tedd a hűtőbe a süteményt. Közben verd fel a tejszínt két evőkanál cukorral, illetve pirítsd meg a mogyorót. 

Ha a süti kihűlt, kanalazd rá a tejszínt, végül szórd meg a mogyoróval. 

Miért görbe a banán?
Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább »

Még több recept

Fahéjas, töltött padlizsán – könnyű, húsmentes fogás különleges fűszerekkel

Bulgurral készítjük, így minden életmódváltó és vega kedvence lehet.

január17., 12:00

Már az egyiptomiak is ették, de ma is csodás: a sütőtökös pite

Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges süteményt.

2019. október16., 09:24

Banános palacsinta - hedonistáknak csokival

Ha maradt esetleg egy kis banán otthon...

2018. december19., 16:53

Még egy ellenállhatatlan leves: kókusztejes paradicsomleves barna rizzsel

Ha szereted a paradicsomlevest, akkor itt egy egészséges változat egy kevés kókusztejjel és egy adag egészséges barna rizzsel! Jó sok frissen őrölt színes borssal és petrezselyemmel a tetején az igazi.

január23., 10:44

Még egészen vállalható ez a mikrós süti: villámgyors csokis süti zabkorpával és epres krémtúróval

Jó alapanyagokból, egészséges édesítővel és egy kis zabkorpával, nemcsak desszertnek, de egy menő hétvégi reggeliként is klassz fogás.

január21., 09:20

Reggeli egészségesebb változatban: zabkorpás gofri banánnal és mogyoróvajjal

Ugyanolyan klassz, reggeli gofri kerül az asztalra, de rosttartalma miatt hosszú távon azért több előnye is lehet. Ha mogyoróvajjal és banánnal készíted, egy szelet is garantáltan eltelít délig.

január22., 09:20

Mustra