Desszert hedonistáknak: Mogyoróvajas-banános pite

Hogyan lehetne rossz bármi, aminek a nevében egyszerre szerepel a banán, a pite és a mogyoróvaj? Valami ilyesmi járhatott annak a fejében, aki először sütötte meg ezt a desszertet, mi pedig ismeretlenül is körberajongjuk őt.

„A sodó? Jó! A lekvár? Jó! A hús? Jó!” – mondta a Jóbarátokban Joey, miközben egy elrontott angol trifle-t kanalazott. Valami ilyesmi jut eszébe az embernek erről a süteményről még talán akkor is, ha soha nem evett belőle. Mitől ne lenne isteni? A banán? Jó! A mogyoróvaj? Jó! A pite? Jó!

Ez a verzió pudingporral készül, hogy a kezdők se maradjanak ki az élményből – így tényleg nagyon egyszerűen összeállítható. 

Hidegen, tejszínnel a legfinomabb
Hidegen, tejszínnel a legfinomabbelena_hramowa

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 30 deka liszt
  • 15 deka vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 fél mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor

A töltelékhez

  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 5 deci tej
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 7 evőkanál cukor a karamellhez és a pudinghoz
  • 3 banán felkarikázva
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál vaj

A tetejére

  • 2 deci habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 marék mogyoró
Recept idők

Állítsd össze a tésztát a vajból, a lisztből és a tejfölből, majd tedd negyedórára a hűtőbe. Ezek után nyújtsd vékonyra, tedd a piteformába, szurkáld meg. Mehet rá egy sütőpapír, és ha nagyon profi vagy, babból vagy lencséből egy nehezék, így biztosan nem emelkedik meg a sütőben. Süsd 20 percen át, illetve amíg aranybarna lesz, majd tedd félre. 

Amíg sül, készüljön el a puding, éppen úgy, ahogy a zacskóján olvasható, vagyis előbb egy kis tejjel keverd el a cukros pudingport, és csak ezek után add a maradék meleg tejhez. Ha már sűrű, keverj hozzá egy kis kanál sót és két evőkanál mogyoróvajat. 

Készíts karamellt kis lángon 3 evőkanál cukorból. Amikor már aranybarna, adj hozzá egy kanál vajat, aztán forgasd meg benne a banánszeleteket. Ez a keverék mehet a pitetésztára, majd kanalazd rá a mogyoróvajas krémet. Ha ez kész, tedd a hűtőbe a süteményt. Közben verd fel a tejszínt két evőkanál cukorral, illetve pirítsd meg a mogyorót. 

Ha a süti kihűlt, kanalazd rá a tejszínt, végül szórd meg a mogyoróval. 

kapcsolódó Miért görbe a banán?
Miért görbe a banán?

Íme a válasz egy ezeréves kérdésre.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Triplacsokis amerikai palacsinta – akár cukormentesen is készítheted

Ha zabpehelyliszttel készül és édesítővel készült hozzávalókat választasz, akár egy alacsony glikémiás indexű fogás is lehet ebből a remek palacsintából. Ha extrém elegánsan tálalnád, frissen felvert tejszínhabot kanalazz rá, és liofilizált gyümölcsökkel szórd meg.

szeptember23., 11:24

Te is szereted a mogyoróvajat? Ebben a gyors desszertben tökéletes helye van!

Ha nem aggódsz a kalóriák miatt, dobd össze ezt a krémes, tejszínes, mascarponéval készült desszertet, amit mi ezúttal sós karamellel dobtunk fel. Ha aggódsz, akkor is csináld meg, csak válassz egy kisebb szeleted, mert ezt a gyors finomságot nagyon nem érdemes kihagynod.

május2., 10:44

Ez a red velvet gofri citromos-vaníliás sajtkrémmel lesz igazán finom

A „redvelvetség” nagyjából annyit tesz, hogy ételszínezékkel vagy akár céklalével vörösre fested a gofrikat, amik ettől sokkal izgalmasabbá válnak. A krém csak natúr sajtkrém, porcukor és citrom keveréke, de a citromnak a héja is kelleni fog, így legjobb, ha kezeletlent választasz belőle.

szeptember23., 10:24

Hidegen készülő banánhajópite – ehhez a remek desszerthez nem kell a sütőt bekapcsolnod

Nincs sütő, nincs fölösleges hőség a lakásban, mégis elkészül a desszert. Mi ez, ha nem varázslat?

július1., 10:24

Mogyoróvajas csirke ananásszal és tejszínnel

Ha te is szereted az egzotikus, thai hangulatú fogásokat és imádod az édes és sós párosítást együtt, akkor ezt a finomságot érdemes kipróbálnod. Ha a csilitől sem ijedsz meg, akkor néhány szelet jalapeno-t is karikázz a tetejére!

augusztus22., 11:24

Darált húsos pásztorpite fehérbabos-kapros raguval

Nehezen unjuk meg a pásztorpitét, főleg, mert millió változatban elkészíthető. Ha nyár van, ez a citromos-kapros változat az egyik kedvencünk.

augusztus19., 11:24

Mustra