A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

A paella tradicionális spanyol rizsétel, ami számtalan formában létezik, és természetesen minden háznak megvan a saját receptje. Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle. Legalábbis nálunk – a spanyolok inkább ebédre fogyasztják.

A tradicionális paella sokféle zöldséggel és különböző húsokkal és tenger gyümölcseivel is készülhet, attól függően, hogy melyik spanyol területről (vagy épp az utca melyik szakácsától) származik. Leggyakoribb fűszere a sáfrány,  autentikus változatban szabad tűzön készül, és egyenesen a serpenyőből fogyasztandó. 

Ez a fogás római és arab hatásra született meg: a rómaiaktól származik a készítéséhez szükséges jellegzetes serpenyő, az arab kultúrának pedig a rizst köszönheti. A laza spanyolok pedig már csak beledobáltak mindent, ami a kamrában volt.

A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.
A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.Zufar Kamilov

Hozzávalók 3 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 deka csirkecomb vagy csirkemell darabolva
  • 1 kisebb csészényi kolbászkockák
  • ízlés szerint sáfrány, só és bors
  • 20 deka rizs
  • 6 deci csirkealaplé
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 apróra vágott paradicsom
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 10 deka garnélarák (tisztított)
  • 10 deka zöldborsó
  • friss petrezselyem és citrom a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, dobd bele az enyhén megsózott csirkehúst és a kolbászt. Süsd néhány percig kis lángon, majd add hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát és cayenne-t, ízesítsd sóval és borssal. Néhány keverés után öntsd rá a levest és a bort, majd mehet bele a rizs és a sáfrány is. (Ha nincs sáfrányod, kurkumával is adhatsz neki élénksárga színt.)
Főzd alacsony lángon legalább fél órán át, amíg a rizs megpuhul. (Ha úgy látod, hogy sűrű, pótolhatod vízzel az elfőtt folyadékot.)

Amikor már majdnem kész, kóstold meg és fűszerezd még, ha szükséges, majd mehet a tetejére a garnéla és a borsó is. Adj még neki fedő alatt 8-10 percet, aztán tálalhatod is.

Díszítsd petrezselyemmel, és tálald citromkarikákkal.

kapcsolódó Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst
Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst

A takarításnál még jól jöhet, akár a rozsdafoltokat is eltávolíthatod vele.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Karfiolrizs pestóval és grillezett paradicsomokkal – egy nagy adag sajtot olvasztottunk a tetejére

Ha te is spórolnál a kalóriákkal, mégsem mondanál le a finom falatokról, ez a remek zöldséges fogás biztosan tetszeni fog. Ha éppen nem zavarnak a zsírosabb hozzávalók, egy nagy kanál tejfölt és egy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére.

2021. április18., 12:52

Vegán paella

Ez a fogás éppen elég tartalmas ahhoz, hogy bevesd ebédre vagy vacsorára, de arra is alkalmas, hogy ha húsevőket is vendégül látsz, felcsíkozott csirkemellel is remek fogás készülhessen belőle.

2021. június11., 10:24

Spenótos-citromos rizottó – a tökéletes nyári fogás

Ha húst vagy halat is ennél mellé, egy szelet fokhagymás csirkemell vagy halszelet éppen elég. Könnyen összedobható és gyors nyári fogás, ami a citromtól lesz igazán izgalmas.

2021. május29., 10:24

Ebédről maradt köret: így csináld a sült rizst!

Kedvenceink azok a zero waste fogások, amiknek „második felvonása” sem véleményes, éppenhogy ehető saláta vagy leves, hanem határozottan felveszi a harcot eredeti verziójával. Nálunk az ebédről maradt köretből készült vacsorára ez a remek rizs, ami nemcsak versenybe szállt köretként tálalt önmagával, de simán el is verte az ízek versenyében.

2021. október10., 15:24

Tészta csípős garnélával és paradicsommal

Ez a fogás akkor is remek, ha csak egy nagyon kevés garnéla van otthon. Ha pedig szeretnéd egészségesebbé varázsolni, akkor tálalás előtt egy jó nagy darab avokádót kockázz a tetejére.

2021. augusztus29., 12:52

Mustra