A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

A paella tradicionális spanyol rizsétel, ami számtalan formában létezik, és természetesen minden háznak megvan a saját receptje. Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle. Legalábbis nálunk – a spanyolok inkább ebédre fogyasztják.

A tradicionális paella sokféle zöldséggel és különböző húsokkal és tenger gyümölcseivel is készülhet, attól függően, hogy melyik spanyol területről (vagy épp az utca melyik szakácsától) származik. Leggyakoribb fűszere a sáfrány,  autentikus változatban szabad tűzön készül, és egyenesen a serpenyőből fogyasztandó. 

Ez a fogás római és arab hatásra született meg: a rómaiaktól származik a készítéséhez szükséges jellegzetes serpenyő, az arab kultúrának pedig a rizst köszönheti. A laza spanyolok pedig már csak beledobáltak mindent, ami a kamrában volt.

A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.
A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.Fotó: Zufar Kamilov

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 deka csirkecomb vagy csirkemell darabolva
  • 1 kisebb csészényi kolbászkockák
  • ízlés szerint sáfrány, só és bors
  • 20 deka rizs
  • 6 deci csirkealaplé
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 apróra vágott paradicsom
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 10 deka garnélarák (tisztított)
  • 10 deka zöldborsó
  • friss petrezselyem és citrom a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, dobd bele az enyhén megsózott csirkehúst és a kolbászt. Süsd néhány percig kis lángon, majd add hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát és cayenne-t, ízesítsd sóval és borssal. Néhány keverés után öntsd rá a levest és a bort, majd mehet bele a rizs és a sáfrány is. (Ha nincs sáfrányod, kurkumával is adhatsz neki élénksárga színt.)
Főzd alacsony lángon legalább fél órán át, amíg a rizs megpuhul. (Ha úgy látod, hogy sűrű, pótolhatod vízzel az elfőtt folyadékot.)

Amikor már majdnem kész, kóstold meg és fűszerezd még, ha szükséges, majd mehet a tetejére a garnéla és a borsó is. Adj még neki fedő alatt 8-10 percet, aztán tálalhatod is.

Díszítsd petrezselyemmel, és tálald citromkarikákkal.

Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst
Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst

A takarításnál még jól jöhet, akár a rozsdafoltokat is eltávolíthatod vele.

Tovább »

Még több recept

Vega változatban is finom: zöldségfasírtos burger fokhagymás-citromos majonézzel

Cukkiniből, céklával is készülhet a vega húspogácsa.

november11., 11:20

Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

Húsevőknek tálald izgalmas köretként.

október17., 09:24

Ezt már csak megérdemeljük reggelente: omlett erdei gombákkal és parmezánnal

Egy menő változata következik a klasszikus omlettnek, amihez néhány fontos tanácsot is adunk.

november8., 09:20

Nyaralós hangulat fél óra alatt: tejszínes tészta tenger gyümölcseivel

A legjobb, ha frissen készül a tengerparton, de otthon is nyári hangulat lesz tőle.

november6., 11:20

Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

Egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

november12., 09:24

Látványos és különleges desszert: vaníliás aszúzselé szőlőszemekkel

A sűrű vaníliakrém tökéletesen összeillik az édes aszúban megdermedt, friss szőlőszemekkel.

november13., 12:00

Mustra