A spanyolok gyúrós kajája: garnélás-csirkés paella

A paella tradicionális spanyol rizsétel, ami számtalan formában létezik, és természetesen minden háznak megvan a saját receptje. Egyrészt szuper fehérjeforrás, másrészt izgalmas, ízekkel és fűszerekkel teli vacsora lehet belőle. Legalábbis nálunk – a spanyolok inkább ebédre fogyasztják.

A tradicionális paella sokféle zöldséggel és különböző húsokkal és tenger gyümölcseivel is készülhet, attól függően, hogy melyik spanyol területről (vagy épp az utca melyik szakácsától) származik. Leggyakoribb fűszere a sáfrány,  autentikus változatban szabad tűzön készül, és egyenesen a serpenyőből fogyasztandó. 

Ez a fogás római és arab hatásra született meg: a rómaiaktól származik a készítéséhez szükséges jellegzetes serpenyő, az arab kultúrának pedig a rizst köszönheti. A laza spanyolok pedig már csak beledobáltak mindent, ami a kamrában volt.

A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.
A helyiek szerint egyenesen a serpenyőből kell enni.Fotó: Zufar Kamilov

Hozzávalók 3 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 deka csirkecomb vagy csirkemell darabolva
  • 1 kisebb csészényi kolbászkockák
  • ízlés szerint sáfrány, só és bors
  • 20 deka rizs
  • 6 deci csirkealaplé
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 apróra vágott paradicsom
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 10 deka garnélarák (tisztított)
  • 10 deka zöldborsó
  • friss petrezselyem és citrom a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, dobd bele az enyhén megsózott csirkehúst és a kolbászt. Süsd néhány percig kis lángon, majd add hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát és cayenne-t, ízesítsd sóval és borssal. Néhány keverés után öntsd rá a levest és a bort, majd mehet bele a rizs és a sáfrány is. (Ha nincs sáfrányod, kurkumával is adhatsz neki élénksárga színt.)
Főzd alacsony lángon legalább fél órán át, amíg a rizs megpuhul. (Ha úgy látod, hogy sűrű, pótolhatod vízzel az elfőtt folyadékot.)

Amikor már majdnem kész, kóstold meg és fűszerezd még, ha szükséges, majd mehet a tetejére a garnéla és a borsó is. Adj még neki fedő alatt 8-10 percet, aztán tálalhatod is.

Díszítsd petrezselyemmel, és tálald citromkarikákkal.

Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst
Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst

A takarításnál még jól jöhet, akár a rozsdafoltokat is eltávolíthatod vele.

Tovább »

Még több recept

Ez a gyors gombaszósz húsok és tészták mellett is remek

Erdei gombákkal, maradék portobellóval, még inkább vargányával lesz finom ez a fogás, amit tészták tetején, grillezett cukkini és padlizsán mellett, húsok tetején és zöldséges bulgurral is tálalhatsz. Visz mindent, még egy gyors vajas pirítós tetején, néhány karika olvadt mozzarellával is kiváló.

október25., 06:04

Hosszabbítsd meg a nyarat ezzel az afrikai hangulatú jollof rizzsel

Nem túl költséges, de annál izgalmasabb ez a fogás, ami a csirke-rizs kombináció egyik afrikai változata. Néhány új fűszer, és máris kevésbé magyaros, sokkal inkább afrikai hangulatú lesz az ebéded.

szeptember12., 06:04

Tipp a legocsmányabb őszi estékre: tészta lazaccal, bazsalikommal és kapribogyóval

Ha egy unalmas szerda estét dobnál fel egy olyan fogással, amitől egy elegáns étteremben érezhetitek magatokat, válaszd ezt a lazacos tésztát, dobd fel néhány levél friss bazsalikommal, és ha szereted, bonts mellé egy üveg fehérbort.

október25., 06:04

Ez a kínai hangulatú marhahúsos fogás a kedvencünk idén ősszel

Szeretjük, mert nincs vele sok gond, és mert a legválogatósabb családtag is megeszi ezt a narancsos marhahúst, amit tojásos rizzsel tálaltunk és friss zöldfűszerekkel dobtunk fel.

október23., 06:04

Barackkal és sós karamellel is finom a rizskoch

Persze hogy málnaszörppel a legfinomabb, de dobogós második helyre is kerülnie kell az egyik változatnak. Forró karamellszósszal és friss barackszeletekkel tálald.

május14., 06:04

Paradicsomos-halas paella – olasz hangulat egy spanyol fogással

Bontsatok mellé egy spanyol Cavát, készítsetek hozzá citromos tiramisut, és kész is a mediterrán fúziós est, ami akár a nyolcadik emeletre is becsempész egy kevés tengerpartot.

augusztus20., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.