Menő a húsevők előtt is: Olasz penne paradicsommal és vegán húsgolyókkal

Vegánnak lenni egészséges és zöld. Ezzel a recepttel élvezetes is.

Azt mondják, a vegánok évente legalább harminc állat életét mentik meg azzal, hogy sem húst, sem tejterméket nem fogyasztanak. Azon túl, hogy ezek szerint valódi életmentők, még ők sem járnak rosszul: a Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint akár plusz négy évet is adhat életünkhöz a vegán életmód.

Ez a finom, fűszeres olasz tészta arra bizonyíték, hogy vegánnak lenni nem is olyan bonyolult. Legalábbis nem nehezebb, mint egy lencsefasírtot összedobni.

Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.
Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.Fotó: 5Ph

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 deka durum penne
  • 1 közepes doboz paradicsompüré
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 darab felkockázott paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors és olasz fűszerek
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva

A vegán fasírtgolyókhoz

  • fél doboz fehérbabkonzerv
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fokhagymaport
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát egy nagy adag sós vízben, és amíg elkészül, három evőkanál olajat melegíts közepes lángon. Amikor már forró, add hozzá a hagymát, majd úgy két perc után a paradicsomot, a paradicsompürét a cukrot. Ha szereted a csípőset, a szósz készítésénél nem kell visszafogod magad, mert tökéletesen illik hozzá a füstölt paprikapor, a Cayenne-por vagy más csípős ízesítő, ami otthon van. Nagyjából 5 perc után vedd le a tűzről, keverd hozzá a bazsalikomot, a sót és a borsot, fűszerezd ízlés szerint.

A húsgolyókhoz tedd egy aprítógépbe a babkonzervet, ami helyett akár vörösbabot vagy főtt lencsét is használhatsz. Add hozzá a sót, a fokhagymaport és a zsemlemorzsát, keverd el olyan állagúra, hogy golyókat tudj belőle gyúrni. (Ha van otthon friss petrezselyem, az is mehet a keverékbe.) Süsd meg a minifasírtokat bő olajban néhány perc alatt, majd keverd el a paradicsomos szószban, végül kanalazd a paradicsomos-húsos keveréket a tésztára.

Tálaláskor friss olasz fűszerekkel díszítheted, illetve kipróbálhatod a vegán parmezánt, a sörélesztőpelyhet is. Sajtnak ugyan nem tűnik, de ettől még jóízű kiegészítője ezeknek az ételeknek.

Nyugodtan tekints úgy erre a fogásra, mint egy alapra, amihez simán mehet még bármilyen fűszer vagy zöldség, ami otthon van. Feldobhatod olívabogyóval, articsókával, aszalt paradicsommal, de keverhetsz a paradicsomos raguba cukkinit, tofut vagy padlizsánt is. Pehely ide, cukkini oda, ez egy olyan vegán fogás, amitől simán jóllaknak majd a húsevők is.

Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!
Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!

Az eddigi legmegosztóbb kérdésünk eredményét összegeztük.

Tovább »
20%
7990 Ft
6392 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft

Még több recept

Így készül a szarvasgulyás Visegrádon

Lélekmelengető és gazdag ízű fogás lábszárból.

november15., 09:24

Egy klasszikus felturbózva: gesztenyepüré narancsos habbal és narancslikőrös aszalt gyümölcsökkel

Mi úgy gondoljuk, hogy egyik karácsonyi szakácsnak sem feladata otthon megszakadni a munkában az ünnepek szent napjain. Úgyhogy itt egy szupergyors gesztenyepüré, hogy maradjon idő minden másra is.

november15., 12:04

Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Ez egy macsó fogás.

november14., 11:24

Taco marhahússal és egyéb állatfajtákkal

Egy nagyon egyszerű, változatot mutatunk, fűszeres, meleg marhahússal, hideg, lime-os joghurttal és egy kis jalapeño paprikával.

november12., 10:44

Olaszul minestrone, magyarul „mindent bele”!

Egy egyszerű változatot mutatunk fehér babbal, olasz fűszerekkel és jó sok sajttal.

november12., 09:24

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Mustra