Menő a húsevők előtt is: Olasz penne paradicsommal és vegán húsgolyókkal

Vegánnak lenni egészséges és zöld. Ezzel a recepttel élvezetes is.

Azt mondják, a vegánok évente legalább harminc állat életét mentik meg azzal, hogy sem húst, sem tejterméket nem fogyasztanak. Azon túl, hogy ezek szerint valódi életmentők, még ők sem járnak rosszul: a Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint akár plusz négy évet is adhat életünkhöz a vegán életmód.

Ez a finom, fűszeres olasz tészta arra bizonyíték, hogy vegánnak lenni nem is olyan bonyolult. Legalábbis nem nehezebb, mint egy lencsefasírtot összedobni.

Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.
Másnap szendvicsben is magaddal viheted a vegán fasírtgolyókat.5Ph

Hozzávalók 2 személyre:

  • 30 deka durum penne
  • 1 közepes doboz paradicsompüré
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 darab felkockázott paradicsom
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors és olasz fűszerek
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva

A vegán fasírtgolyókhoz

  • fél doboz fehérbabkonzerv
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fokhagymaport
  • ízlés szerint só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát egy nagy adag sós vízben, és amíg elkészül, három evőkanál olajat melegíts közepes lángon. Amikor már forró, add hozzá a hagymát, majd úgy két perc után a paradicsomot, a paradicsompürét a cukrot. Ha szereted a csípőset, a szósz készítésénél nem kell visszafogod magad, mert tökéletesen illik hozzá a füstölt paprikapor, a Cayenne-por vagy más csípős ízesítő, ami otthon van. Nagyjából 5 perc után vedd le a tűzről, keverd hozzá a bazsalikomot, a sót és a borsot, fűszerezd ízlés szerint.

A húsgolyókhoz tedd egy aprítógépbe a babkonzervet, ami helyett akár vörösbabot vagy főtt lencsét is használhatsz. Add hozzá a sót, a fokhagymaport és a zsemlemorzsát, keverd el olyan állagúra, hogy golyókat tudj belőle gyúrni. (Ha van otthon friss petrezselyem, az is mehet a keverékbe.) Süsd meg a minifasírtokat bő olajban néhány perc alatt, majd keverd el a paradicsomos szószban, végül kanalazd a paradicsomos-húsos keveréket a tésztára.

Tálaláskor friss olasz fűszerekkel díszítheted, illetve kipróbálhatod a vegán parmezánt, a sörélesztőpelyhet is. Sajtnak ugyan nem tűnik, de ettől még jóízű kiegészítője ezeknek az ételeknek.

Nyugodtan tekints úgy erre a fogásra, mint egy alapra, amihez simán mehet még bármilyen fűszer vagy zöldség, ami otthon van. Feldobhatod olívabogyóval, articsókával, aszalt paradicsommal, de keverhetsz a paradicsomos raguba cukkinit, tofut vagy padlizsánt is. Pehely ide, cukkini oda, ez egy olyan vegán fogás, amitől simán jóllaknak majd a húsevők is.

kapcsolódó Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!
Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!

Az eddigi legmegosztóbb kérdésünk eredményét összegeztük.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Tészta csípős garnélával és paradicsommal

Ez a fogás akkor is remek, ha csak egy nagyon kevés garnéla van otthon. Ha pedig szeretnéd egészségesebbé varázsolni, akkor tálalás előtt egy jó nagy darab avokádót kockázz a tetejére.

augusztus29., 12:52

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

szeptember17., 12:52

Citromos lazac vajban sült, zsályás gnocchival

Egy nagy halom gnocchi akár frissen is összedobható egy kis burgonyából és lisztből, de akár tökös és édesburgonyás változatban is kipróbálhatod az olasz hangulatú nudlikat. Paradicsomos szószban, de egyszerűen, vajban sütve is tökéletes. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle lazaccal egy remek, gyors, mediterrán hangulatú vacsora.

szeptember20., 12:52

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

Tészta vajban sült paradicsommal és prosciuttóval

Jöjjön egy gyors, olaszos fogás, ami egyszerűbb már nem is lehetne. Amíg a tészta fő, éppen lesz idő arra, hogy lereszeljünk egy nagy adag parmezánt a tetejére.

augusztus27., 12:52

Kéksajtos tészta dióval és csirkével – friss zöldalma-kockákkal a tetején a legfinomabb

Alig fél óra alatt elkészül ez a remek, különleges fogás, amiből nálunk az almakockák sem maradnak ki. Ha te kevésbé izgalmasabb változatban szeretnéd, a diós-csirkés-sajtos változatot dobd össze!

július13., 12:52

Mustra