Bűn az élet: az abbahagyhatatlan almás sajttorta

Az alma az egész világon népszerű, a tengerentúlon már több mint száz éve ünneplik. A Nemzeti Almahetet 1904-ben rendezték meg először az Egyesült Államokban, Londonban az első almanapot 1990-ben tartották, de Magyarországon is szerveztek már almanapokat, többek között Győrben is, Budapesten is. Mi ünnepeljünk most egy olyan desszerttel, amihez nem kell cukrásznak lenni - bőven elég a lelkesedés vagy az éhség.

A nyugat egyik olyan ópiuma a sajttorta, amit mi, lelkes rajongói egyáltalán nem szeretnénk mellőzni. Ebben az őszi verzióban meg aztán főleg nem. Hamar elkészül, és a hideg, krémes sütin a langyos, fűszeres almaragu sajnos abbahagyhatatlan kombó.

Na de egy kis almát már csak megehetünk hétköznap délután.

Esetleg még reggel egy kicsit, mivel gyümölcs, tehát teljesen egészséges. Talán még este egy keveset, hogy ne legyen már maradék...

Abbahagyhatatlan.
Abbahagyhatatlan.Fotó: smilingsunray

Hozzávalók 6 személyre:

A kekszes alaphoz

  • 2 zacskó édes keksz
  • 5 deka olvasztott vaj

A sajtos krémhez

  • 4 doboz natúr sajtkrém
  • 1 fél mokkáskanál
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál liszt

Az almaraguhoz

  • 4 darab alma
  • ízlés szerint fahéj, gyömbér, vanília és szegfűszeg
  • 1 fél mokkáskanálnyi
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható, ha elég sűrű a ragu)
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához keverj el egy zacskó összetört, édes kekszet egy fél kocka puha vajjal, majd nyomkodd egy kerek tortaforma aljára.

Az almaraguhoz keverd el a felkockázott almát citromlével, cukorral, a fűszerekkel és egy csipet sóval, majd löttyints alá egy fél deci vizet, és hagyd puhulni néhány percig. Ekkor mehet hozzá az étkezési keményítő. Ha látod, hogy besűrűsödött, tedd félre hűlni.

(Ez a sűrű, almás ragu napokig eláll a hűtőben. A reggeli joghurttal vagy zabpehellyel is finom, de mascarpone-krémmel, egy kevés összemorzsolt kekszalappal és egy löttyintés konyakkal finom pohárkrém lehet belőle.)

A krémhez 4 kisebb doboz krémsajtot keverj össze két tojással, két evőkanál liszttel, egy fél mokkáskanál sóval és 4 evőkanál cukorral. Ezt a keveréket öntsd a tésztára, süsd 160 fokon, 30-40 percig gőzben vagy egy vízzel teli tepsivel a sütőben. Amikor kihűlt, mehet rá a langyos, almás ragu.

 

Málnás sajttorta. Vagy cheesecake. Vagy csízkék

Sütne valamit? Akkor készjtsen sajttortát, azzal nem lehet melléfogni. Amerika kedvenc sütije, mondjuk jó is.

Tovább »

Még több recept

Próbáld ki ezt az egyszerű, meggyes sajttortát kekszek helyett mandulalisztes tésztával!

Nálunk mandulaliszt dúsítja az édes kekszeket ebben a sajttortában, amit aztán egy könnyű sajtkrémmel és meggyes gyümölcsraguval dobtunk fel.

február15., 11:20

Fehércsoki-rajongók, tegyetek félre egy táblával ehhez a sajttortához!

Nálunk fekete ribizlivel készült ez a fehér csokis sajttorta, de talán már mondanunk sem kell, hogy fahéjban puhított almakockákkal, karamellás körtével, savanykás meggyfalatokkal és matchaporral is tökéletes.

július9., 06:04

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

január20., 12:00

Diós pohárkrém eperszósszal – így lesz még több egészséges magféle az asztalodon

A dió és az eper majdnem a legjobb barátok, ebben az édes, diós desszertben is jól elfér egymás mellett az olajos magvak aromája és a savanykás eperpüré. Ha természetes édesítővel készíted, még a felszívódása miatt sem kell aggódnod.

március15., 06:00

Epres palacsintatorta egyszerűen – ebben a változatban az eperszezont sem kell megvárnod

Jó, hát eperrel és palacsintával nem nehéz kattintásokat gyűjteni egy fogásnak, de rászokni is viszonylag egyszerű, főleg, mert a palacsintasütés mellett csak annyi dolgod van vele, hogy a krémsajtot az eperlekvárral összekevered.

március15., 06:00

Végre egy egészséges tésztás fogás: avokádós tésztasaláta pirított fenyőmaggal és balzsamecetes paradicsommal

Ha még egy kevés reszelt parmezán is kerül a tetejére, tényleg ez lesz a tökéletes fogás.

július5., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.