Bűn az élet: az abbahagyhatatlan almás sajttorta

Az alma az egész világon népszerű, a tengerentúlon már több mint száz éve ünneplik. A Nemzeti Almahetet 1904-ben rendezték meg először az Egyesült Államokban, Londonban az első almanapot 1990-ben tartották, de Magyarországon is szerveztek már almanapokat, többek között Győrben is, Budapesten is. Mi ünnepeljünk most egy olyan desszerttel, amihez nem kell cukrásznak lenni - bőven elég a lelkesedés vagy az éhség.

A nyugat egyik olyan ópiuma a sajttorta, amit mi, lelkes rajongói egyáltalán nem szeretnénk mellőzni. Ebben az őszi verzióban meg aztán főleg nem. Hamar elkészül, és a hideg, krémes sütin a langyos, fűszeres almaragu sajnos abbahagyhatatlan kombó.

Na de egy kis almát már csak megehetünk hétköznap délután.

Esetleg még reggel egy kicsit, mivel gyümölcs, tehát teljesen egészséges. Talán még este egy keveset, hogy ne legyen már maradék...

Abbahagyhatatlan.
Abbahagyhatatlan.smilingsunray

Hozzávalók 6 személyre

A kekszes alaphoz

  • 2 zacskó édes keksz
  • 5 deka olvasztott vaj

A sajtos krémhez

  • 4 doboz natúr sajtkrém
  • 1 fél mokkáskanál
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál liszt

Az almaraguhoz

  • 4 darab alma
  • ízlés szerint fahéj, gyömbér, vanília és szegfűszeg
  • 1 fél mokkáskanálnyi
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható, ha elég sűrű a ragu)
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához keverj el egy zacskó összetört, édes kekszet egy fél kocka puha vajjal, majd nyomkodd egy kerek tortaforma aljára.

Az almaraguhoz keverd el a felkockázott almát citromlével, cukorral, a fűszerekkel és egy csipet sóval, majd löttyints alá egy fél deci vizet, és hagyd puhulni néhány percig. Ekkor mehet hozzá az étkezési keményítő. Ha látod, hogy besűrűsödött, tedd félre hűlni.

(Ez a sűrű, almás ragu napokig eláll a hűtőben. A reggeli joghurttal vagy zabpehellyel is finom, de mascarpone-krémmel, egy kevés összemorzsolt kekszalappal és egy löttyintés konyakkal finom pohárkrém lehet belőle.)

A krémhez 4 kisebb doboz krémsajtot keverj össze két tojással, két evőkanál liszttel, egy fél mokkáskanál sóval és 4 evőkanál cukorral. Ezt a keveréket öntsd a tésztára, süsd 160 fokon, 30-40 percig gőzben vagy egy vízzel teli tepsivel a sütőben. Amikor kihűlt, mehet rá a langyos, almás ragu.

 

Málnás sajttorta. Vagy cheesecake. Vagy csízkék

Sütne valamit? Akkor készjtsen sajttortát, azzal nem lehet melléfogni. Amerika kedvenc sütije, mondjuk jó is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Gyors, nyári túrószuflé – narancsöntettel a legfinomabb

Egy kis citromlikőr is mehet a mellé kínált narancsos szószba, amit a legegyszerűbb módon sűrű tejszínből és narancsszörpből készíthetsz el.

2021. július16., 10:44

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

2021. október18., 12:52

Mustra