Az igazi chocolate chip cookie titka nem a csoki, hanem a só

Ez a sütemény azok közé tartozik, amelyeknek pontosan ismerjük az eredetét. A csokoládédarabos süteményt Ruth Grabs Wakefield és Sue Brides álmodták meg 1938-ban. Egy kis éttermük volt, aminek egy saját szakácskönyve is megjelent, és az ebben szereplő csokis süti hamar népszerűvé vált a környékbeli háztartásokban.

A második világháború alatt a katonák otthonról érkezett csomagjaiban állítólag rengeteg ilyen sütemény volt, így terjedt el az Államok többi részén, amikor a jószívű bajtársak egymás között is megosztották a finomságot. A receptje 1956-ban került az Egyesült Királyságba, így lett végül népszerű egész Európában. Azóta millió változatát feltalálták már: fehér csokis, kakaóporos verziója is van, és felpimpelt változatában fagyiszendvicsként is népszerű. 

Egy kis tejjel az igazi.
Egy kis tejjel az igazi.fcafotodigital

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 deka barna cukor
  • ízlés szerint porcukor
  • 1 kis kanál
  • 20 deka olvasztott vaj
  • 1 vanlíliarúd magjai
  • 25 deka liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 tojássárgája
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • ízlés szerint csokoládépasztilla
Recept idők

Elkészítés:

Előbb a cukrokat keverd össze a vajjal, majd mehet bele a vaníliakivonat és a tojások is. Dolgozd el jól a keveréket, majd add hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a csokidarabokat is. A hagyományos módszer szerint fagylaltoskanállal adagold őket a sütőpapírra, de evőkanalat is használhatsz, az is tökéletes. Csak annyi a fontos, hogy hagyj közöttük elég helyet, mert sütés közben szétterülnek majd. A sütőben nagyjából tizenöt perc alatt el is készülnek.

Ha nem találsz klasszikus csokoládépasztillákat, akkor nyugodtan vágj össze jó minőségű ét- vagy tejcsokoládét, az is tökéletesen áll majd neki. Az egész sütemény titka a jó minőségű alapanyagok mellett a só. Adj belőle másfélszer annyit, mint amennyit gondolsz, így lesz igazán finom.

Ne süsd túl magas hűfokon, mert a csoki könnyen megég. 

 

kapcsolódó Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?
Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?

Mit tudnak a saját márkás termékek? Mennyire számít a kakaótartalom? És az ár? Tesztünkből kiderül!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Fekete ribizli-menta szörbet – étcsokis öntettel a tetején a legfinomabb

Tejjel, vízzel, vagy akár növényi tejjel is készülhet ez a finomság, amiből, ha felnőtteknek készül, egy kis adag csokoládélikőr sem marad ki.

2021. július18., 12:52

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Tökkel és mogyoróval is készíthetsz kekszeket, mutatjuk, hogyan!

Akár fagyasztva, tízóraira is magaddal vihetsz néhányat ezekből a sütikből. Még ha nem is tökéletesen egészséges minden összetevőjük, sokkal jobb döntés, mint egy zacskós croissaint és csipsz.

2021. február7., 06:00

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Ha egyszerű narancsos süteményt keresel, ezt a tortát próbáld ki!

Naranccsal is készülhetnek klassz sütemények, jól illik hozzá a vanília, az étcsokoládé és a maracuja aromája is. Ha egy nagy adag házi tejszínt keversz el narancshéjjal és mézzel, még tökéletesebb lesz a tálalás.

2021. január27., 06:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Mustra