Az igazi chocolate chip cookie titka nem a csoki, hanem a só

Ez a sütemény azok közé tartozik, amelyeknek pontosan ismerjük az eredetét. A csokoládédarabos süteményt Ruth Grabs Wakefield és Sue Brides álmodták meg 1938-ban. Egy kis éttermük volt, aminek egy saját szakácskönyve is megjelent, és az ebben szereplő csokis süti hamar népszerűvé vált a környékbeli háztartásokban.

A második világháború alatt a katonák otthonról érkezett csomagjaiban állítólag rengeteg ilyen sütemény volt, így terjedt el az Államok többi részén, amikor a jószívű bajtársak egymás között is megosztották a finomságot. A receptje 1956-ban került az Egyesült Királyságba, így lett végül népszerű egész Európában. Azóta millió változatát feltalálták már: fehér csokis, kakaóporos verziója is van, és felpimpelt változatában fagyiszendvicsként is népszerű. 

Egy kis tejjel az igazi.
Egy kis tejjel az igazi.fcafotodigital

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 deka barna cukor
  • ízlés szerint porcukor
  • 1 kis kanál
  • 20 deka olvasztott vaj
  • 1 vanlíliarúd magjai
  • 25 deka liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 tojássárgája
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • ízlés szerint csokoládépasztilla
Recept idők

Elkészítés:

Előbb a cukrokat keverd össze a vajjal, majd mehet bele a vaníliakivonat és a tojások is. Dolgozd el jól a keveréket, majd add hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a csokidarabokat is. A hagyományos módszer szerint fagylaltoskanállal adagold őket a sütőpapírra, de evőkanalat is használhatsz, az is tökéletes. Csak annyi a fontos, hogy hagyj közöttük elég helyet, mert sütés közben szétterülnek majd. A sütőben nagyjából tizenöt perc alatt el is készülnek.

Ha nem találsz klasszikus csokoládépasztillákat, akkor nyugodtan vágj össze jó minőségű ét- vagy tejcsokoládét, az is tökéletesen áll majd neki. Az egész sütemény titka a jó minőségű alapanyagok mellett a só. Adj belőle másfélszer annyit, mint amennyit gondolsz, így lesz igazán finom.

Ne süsd túl magas hűfokon, mert a csoki könnyen megég. 

 

kapcsolódó Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?
Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?

Mit tudnak a saját márkás termékek? Mennyire számít a kakaótartalom? És az ár? Tesztünkből kiderül!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Elegáns reggeli: csokis gofri narancskrémmel, zabpehelylisztből

Egyszerű és isteni, vagyis benne van majdnem minden, amit egy reggeli fogástól elvárhatunk. Ha pedig egészséges cukoralternatívával és hozzánk hasonlóan zabpehelyliszttel készíted, akkor valóban még egészséges is lesz. Díszítsd hámozott naracsszeletekkel, így még a legszigorúbb egészségmániások is imádni fogják.

2021. október14., 09:20

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

február15., 06:32

Készíts fordított sütit ananásszal, a gyerekek is imádni fogják!

Egy adag karamellszósszal a legtökéletesebb ez a fogás, de kókuszlikőrrel elkevert tejszínnel szintén remek lesz ez a gyors süti. Ha gyerekekkel együtt sütsz, garantáltan menő leszel a fordított tortával.

2021. február12., 06:04

Narancsos palacsinta oreokrémmel és őszibarackkal

Ha olyan desszertet szeretnél, ami mindenkinek ismerős, mégis nagyon izgalmas és különleges, ezt a remek, kekszes, krémes és nagyon gyümölcsös verziót érdemes kipróbálnod.

2021. november7., 09:24

Túrós-narancsos pohárkrém narancslikőrös mazsolával és csokis kekszmorzsával

Egy gyors pohárkrém, ha te is imádod a túrót és a pikpakk elkészíthető, gyors desszerteket. Pro változatban egy sűrű, vaníliás főzött krémet keverj el olvasztott étcsokival, és annak a tetejére kanalazd a desszertpoharakban.

2021. július18., 10:24

Mustra