Ha volt értelme a menzának, akkor ez volt az: grízes tészta házi baracklekvárral

A grízes tészta nem úgy született, hogy a konyhás nénik megsajnálták a margarinos kenyéren és finomfőzeléken nevelkedett generációkat, hanem valahol a sváb konyhában vannak a gyökerei. Ott a lekváros és grízes tészták, mákos és diós nudlik hosszú ideje éppúgy az étrend részei, mint a szilvás gombóc, a kelt tészták vagy a rétes.

Elegáns változatban házi meggyragut is készíthetsz hozzá egy kis vajjal és fűszerekkel, és fehér csokival díszítheted. Egyébként elég hozzá egy jó nagy kanál házi baracklekvár.

Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.
Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.Fotó: ozgurcoskun

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.5 deci búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 50 deka metélt tészta
  • 1 evőkanál házi baracklekvár adagonként
  • 2 deci víz
Recept idők

Elkészítés:

A grízt a meleg olajban, közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Félrehúzzuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, lecsöpögtetjük, és azonnal a darába forgatjuk.

Keressük a  legjobb napközis menzakaját!
Keressük a legjobb napközis menzakaját!

Zsíros tálcán csúszkáló evőeszközök, zokniba rejtett mócsing a kötelezően megevett pörköltből, hetente háromszor rossz főzelékek. Mégse haltunk éhen a napköziben, sőt, volt amit szerettünk. Szavazzatok!

Tovább »

Még több recept

Bolognai tepsiben – Egy nagy adag olvadt sajttal az igazi

A maradék ragu melegszendvicsen is finom.

október4., 09:59

Kéksajtrajongók, figyelem! Pulyka almás-kéksajtos szósszal, rózsaborsos gnocchival

Nem mindenki szereti a kéksajtot, de aki igen, az majdnem biztos, hogy nagy rajongója. Nekik hoztunk egy szuper kéksajtos-almás pulykasültet.

december5., 09:20

Egyszerűen elkészíthető különlegesség: pulyka konyakos gesztenyemártásban, almás tócsnival

Ha már unod a gesztenyével töltött pulykát, itt az egyszerűbb változata!

december2., 11:24

Menő karácsonyi street food: ünnepi halburger kapribogyós remuládmártással

Testre szabható és nagyon finom, tökéletes a két ünnep közé, amikor már senkinek nincs kedve főzni.

december5., 10:52

Ha megadnád a módját: baconbe tekert szűzpecsenye vörösáfonyás gombaraguval és hercegnő burgonyával

Ha valami nagyon menő, szuperelegáns ételt készítenél az idei ünnepekre, ezzel a fogással kimaxolhatod a luxust.

december3., 12:00

Variációk töltött káposztára: íme az erdélyi recept

Elég egy kis csombor, egy kis kapor, amivel egészen új oldalát mutatja meg a legnagyobb kedvencünk.

november29., 11:20

Mustra