Ha volt értelme a menzának, akkor ez volt az: grízes tészta házi baracklekvárral

A grízes tészta nem úgy született, hogy a konyhás nénik megsajnálták a margarinos kenyéren és finomfőzeléken nevelkedett generációkat, hanem valahol a sváb konyhában vannak a gyökerei. Ott a lekváros és grízes tészták, mákos és diós nudlik hosszú ideje éppúgy az étrend részei, mint a szilvás gombóc, a kelt tészták vagy a rétes.

Elegáns változatban házi meggyragut is készíthetsz hozzá egy kis vajjal és fűszerekkel, és fehér csokival díszítheted. Egyébként elég hozzá egy jó nagy kanál házi baracklekvár.

Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.
Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.Fotó: ozgurcoskun

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.5 deci búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 50 deka metélt tészta
  • 1 evőkanál házi baracklekvár adagonként
  • 2 deci víz
Recept idők

Elkészítés:

A grízt a meleg olajban, közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Félrehúzzuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, lecsöpögtetjük, és azonnal a darába forgatjuk.

Keressük a  legjobb napközis menzakaját!
Keressük a legjobb napközis menzakaját!

Zsíros tálcán csúszkáló evőeszközök, zokniba rejtett mócsing a kötelezően megevett pörköltből, hetente háromszor rossz főzelékek. Mégse haltunk éhen a napköziben, sőt, volt amit szerettünk. Szavazzatok!

Tovább »

Még több recept

Bűn az élet: az abbahagyhatatlan almás sajttorta

Hamar elkészül, és a hideg, krémes sütin a langyos, fűszeres almaragu sajnos abbahagyhatatlan kombó.

október15., 09:24

A guacamole nem csak tortillacsipsszel finom

Egy vega ebéd is könnyen összedobható ezzel a mártogatóssal.

október11., 09:59

Nem tudsz olyat, aki ne szeretné: ilyen a hagyományos csirkepaprikás

Te tudod, mi a különbség a paprikás és a pörkölt között? És számít ez egyáltalán?

október14., 12:13

Más lett a világ egy kicsit mától: a Coleslaw nem is amerikai káposztasaláta

A kicsit édes és nagyon majonézes köret története jó eséllyel már a római korban kezdődött.

október10., 09:26

Tökéletes őszi vacsora: Gesztenyés-húsos tészta

Van élet a gesztenyepürén túl.

október11., 11:30

Az előételek új dimenziója: körte borban, áfonyás raguval

Egy kis crème fraîche teszi igazán felejthetetlenné.

október11., 10:40

Mustra