Ha volt értelme a menzának, akkor ez volt az: grízes tészta házi baracklekvárral

A grízes tészta nem úgy született, hogy a konyhás nénik megsajnálták a margarinos kenyéren és finomfőzeléken nevelkedett generációkat, hanem valahol a sváb konyhában vannak a gyökerei. Ott a lekváros és grízes tészták, mákos és diós nudlik hosszú ideje éppúgy az étrend részei, mint a szilvás gombóc, a kelt tészták vagy a rétes.

Elegáns változatban házi meggyragut is készíthetsz hozzá egy kis vajjal és fűszerekkel, és fehér csokival díszítheted. Egyébként elég hozzá egy jó nagy kanál házi baracklekvár.

Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.
Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.Fotó: ozgurcoskun

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.5 deci búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 50 deka metélt tészta
  • 1 evőkanál házi baracklekvár adagonként
  • 2 deci víz
Recept idők

Elkészítés:

A grízt a meleg olajban, közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Félrehúzzuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, lecsöpögtetjük, és azonnal a darába forgatjuk.

Keressük a  legjobb napközis menzakaját!
Keressük a legjobb napközis menzakaját!

Zsíros tálcán csúszkáló evőeszközök, zokniba rejtett mócsing a kötelezően megevett pörköltből, hetente háromszor rossz főzelékek. Mégse haltunk éhen a napköziben, sőt, volt amit szerettünk. Szavazzatok!

Tovább »

Még több recept

Céklaleves almával – ha valami nagyon egészségeset ennél ősszel

Kecskesajttal, almacsipsszel, vagy vajon párolt, fűszeres almaraguval tálald.

október21., 10:44

Innen szép nyerni: Citromos tagliatelle vegán Alfredo-szósszal

Az Alfedo-szószba vaj, parmezán és újabban tejszín is kerül, amik közül egyik sem vegán összetevő. Hogy lesz ebből finom, krémes öntet a tésztán? Mutatjuk!

október18., 11:24

Ez a füstös-fűszeres jambalaya vegán változatban is tele van ízekkel

Húsevőknek tálald izgalmas köretként.

október17., 09:24

Íme a brownie inverze, a csokis sütik negatívja: Körtés blondie kétféle csokival

Blondie-nak nevezhetünk minden olyan brownie-t, amiből valaki kihagyta a lényeget: az olvadós étcsokoládét és a kakaóport. És jól tette.

október18., 10:40

Azt hitted, francia? Nem az, de attól még imádjuk: tökös-mogyorós quiche

Még hogy a vega ételek nem lehetnek finomak!

október19., 09:59

Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni

Ez a változat egy szelet natúr csirkemellet is feldob, de sajtok mellett is tökéletes, ahogy egy adag gesztenyekrémleveshez kínált vajas pirítóson is.

október20., 10:44

Mustra