Ha volt értelme a menzának, akkor ez volt az: grízes tészta házi baracklekvárral

A grízes tészta nem úgy született, hogy a konyhás nénik megsajnálták a margarinos kenyéren és finomfőzeléken nevelkedett generációkat, hanem valahol a sváb konyhában vannak a gyökerei. Ott a lekváros és grízes tészták, mákos és diós nudlik hosszú ideje éppúgy az étrend részei, mint a szilvás gombóc, a kelt tészták vagy a rétes.

Elegáns változatban házi meggyragut is készíthetsz hozzá egy kis vajjal és fűszerekkel, és fehér csokival díszítheted. Egyébként elég hozzá egy jó nagy kanál házi baracklekvár.

Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.
Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.ozgurcoskun

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 deci búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 50 deka metélt tészta
  • 1 evőkanál házi baracklekvár adagonként
  • 2 deci víz
Recept idők

Elkészítés:

A grízt a meleg olajban, közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Félrehúzzuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, lecsöpögtetjük, és azonnal a darába forgatjuk.

Keressük a  legjobb napközis menzakaját! Keressük a legjobb napközis menzakaját!

Zsíros tálcán csúszkáló evőeszközök, zokniba rejtett mócsing a kötelezően megevett pörköltből, hetente háromszor rossz főzelékek. Mégse haltunk éhen a napköziben, sőt, volt amit szerettünk. Szavazzatok!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gombás-tökös pite fűszeres tésztakéreggel

Egy remek őszi fogás következik, ami előételként, könnyű vacsoraként, vagy akár egy szelet grillezett karaj mellett is kiválóan megállja a helyét.

2021. szeptember4., 12:52

Őszi tészta sült hagymával, párolt almával és fehér kolbásszal

Nagyon különleges, de isteni fogás, amiben nem kell megijedned egy kevés ropogós diótól. Az illatos pirított csonthéjas remekül illik a tetejére, és ha bevállalósabb vagy, akár az almakockák is jól illenek mellé.

2021. szeptember27., 10:24

Tészta csípős garnélával és paradicsommal

Ez a fogás akkor is remek, ha csak egy nagyon kevés garnéla van otthon. Ha pedig szeretnéd egészségesebbé varázsolni, akkor tálalás előtt egy jó nagy darab avokádót kockázz a tetejére.

2021. augusztus29., 12:52

Ramentészta különleges változatban, spenóttal és tojással

Ha az ember hozzájut egy nagy csomag, pillanatok alatt összedobható ramentésztához, már csak az a kérdés, hogy mivel érdemes feldobni, hogy valóban élvezhető fogás legyen belőle. Íme első tippünk!

2021. szeptember18., 10:24

Baconös-spenótos tészta – egy nagy adag füstölt sajtot is olvassz a tetejére!

Gyors, olcsó és nagyon hamar elkészül ez a finomság, amibe ha jó, aromás füstölt sajt kerül, akkor még talán azok is megbocsátják az egészséges összetevőket, akik nem éppen spenótrajongók a társaságban.

2021. augusztus21., 10:44

A milánói borda otthon még finomabb, mutatjuk a legegyszerűbb receptet

A milánói borda egy kicsit fúziós elegye az olasz konyhának és annak a magyar alapvetésnek, hogy rántott hús nélkül az ebéd meg sem történt.

2021. november21., 11:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek