3 különleges úti cél, ahová megéri ősszel utazni

A nyár ugyan véget ért, de ez korántsem azt jelenti, hogy egy évet kell várnunk a következő utazásig. Szerencsére az ősz sok szempontból alkalmasabb új országok felfedezésére.

Többek között olcsóbb a repülőjegy, általában az időjárás is alkalmasabb a városnézésre vagy kiránduláshoz, és a tömeget is biztosan elkerüljük. Olyan különleges helyeket ajánlunk, ahová megéri ősszel repülni.

Izland

Nem nehéz elképzelni, hogyan születhettek meg a vikingek vad, kegyetlen, de gyönyörű istenei a hozzájuk hasonlóan szilaj északon. Miután a norvégok első hajói kikötöttek Izlandon, az erők, amiktől a sorsuk függött, olyan csodaként nyilatkoztak meg, mint a gejzírekből feltörő forró vízsugár, a zöld lankák mellett megférő gleccserek vagy az égből alázúgó vízesések. Nehéz elhinni, hogy a tűz és a jég országát nem istenek keze alakította.

Akárhogy is, Izland kétségtelenül a túrázók mennyországa. A 350 ezer fős szigeten az ember könnyen megtapasztalhatja a háborítatlan természettel járó nyugalmat, főleg akkor, ha főszezonon kívül érkezik, és nem kell sorban állnia, hogy lőhessen egy szelfit valamelyik vízeséssel. Az utazást egyedül az egyre rövidülő nappalok miatt nem érdemes túl sokáig halogatni.

Az őszi hónapokban akár a sarki fényt is láthatod Izlandon
Az őszi hónapokban akár a sarki fényt is láthatod IzlandonLeoPatrizi

Az ősz nem csak azért ideális egy izlandi úthoz, mert a hűvös időben a komfortturisták nem merészkednek el idáig. Nyáron egy fő nagyjából 100 ezer forintból fordul meg, ilyenkor viszont az árak jóval olcsóbbak, közel feleannyiból jön ki az oda-vissza út.

Izland a világ egyik legdrágább országa, ahol kevés dolgon lehet spórolni, viszont ősszel szállásokat is kedvezményesebben lehet foglalni, legyen szó hostelről vagy matraccal felszerelt furgonról. Lehet, hogy fel kell készülnöd a hidegre, a szélre, az esőre, sőt akár a hóra is (de azért még nem az izlandi tél zimankójára), biztosan megfeledkezel majd a kellemetlenségekről, amikor meglátod a főként szeptember és december között észlelhető sarki fényt.

Marokkó

Az is teljesen érthető, ha a szürke, nyirkos és hűvös őszből színpompás és meleg helyre vágysz. Mindössze néhány órányi repülőútra, Marokkó afrikai egzotikumában koncentrálódik minden, amire szükséged van: az Ezeregyéjszaka világát idéző városok, színes paloták, fűszerillatú bazárok, ókori romok és végtelen sivatag. Az őszi 20-25 fok ideális kiránduláshoz és városnézéshez, ráadásul elkerülheted a novemberben kezdődő csapadékos időszakot, ahogyan a nyári forróságot is.

Barangold be az Ezeregyéjszaka világát Marokkóban
Barangold be az Ezeregyéjszaka világát MarokkóbanStarcevic

Az utazás ára nemcsak a szezontól, de a helyszíntől is függ. Egy Budapestről Marokkóba és vissza szóló repülőjegy 50-60 ezer forint októberben, de ha még faragnál az árból, akkor válaszd a tengerparti Agadirt (a repülő Bécsből indul), ahova alig 32 ezer forint az oda-vissza jegy. A kikötőváros legnépszerűbb látványossága a kasbah, vagyis a 16. századi erőd, és itt található az ország egyik legnagyobb bazárja is. A drága hotelszoba helyett pedig válassz az Airbnb egzotikus hangulatú szálláshelyei közül.

Izrael

Izrael az az ország, ahol mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő érdekességeket, legyen szó vallásról, történelemről, építészetről, természetről vagy egyszerűen kikapcsolódásról. Jeruzsálem a világ egyik legősibb városa, bibliai helyszínei, ódon utcái és sürgő forgataga azokat is elvarázsolja, akik nem vallásos céllal érkeztek a fővárosba.

A Földközi-tenger partján fekvő Tel Aviv strandjai modern, felhőkarcolókkal tűzdelt látképpel várják a kikapcsolódni vágyókat. A Vörös-tenger melletti üdülővárosban, Eilatban találkozik a sivatag és a tenger, itt tevegelhetsz vagy akár delfinekkel úszhatsz.

Izrael ősszel minden programnak kedvez
Izrael ősszel minden programnak kedvezstellalevi

Az izraeli időjárás még ilyenkor ősszel is kifejezetten kellemes szinte minden tevékenységhez. A 25 és 35 fok közötti hőmérséklet lehetőséget ad a strandolásra, a kirándulásra és a városnézésre, de ha a strandok nem igazán vonzanak, akár télen is megéri utazni, ekkor sem lesz szükséged többre egy átmeneti kabátnál. Eliatból a Ryanairrel október végén már 25 ezer forintból megfordulhatsz, de Tel Avivba még ennél is olcsóbban juthatsz el november végén, a Wizz Airrel összesen 20 ezer forintból.

Oszd meg másokkal is!
Mustra