Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)

A bolognait mindenki imádja. Épp a legkisebbek maradnának ki belőle? Ha ők is kapnak, a bolti szószok nagyobb része fennakad a rostán, mert túl sok sót, mesterséges ízfokozó anyagokat tartalmaz. Ha viszont otthon dobod össze a babának is megfelelő szószt, könnyen lehet, hogy a család többi tagja is rájár majd.

A bolognai az egész család kedvence, ráadásul óvatosabb fűszerezéssel és gondosan válogatott alapanyagokból a legkisebbek étrendjébe is hamar felvehető. Ambrus Éva: Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen című receptgyűjteményéből hozzuk a bababarát receptet. 

BOOOK Kiadó/Zergi Borbála
BOOOK Kiadó/Zergi BorbálaFotó: Zergi Bori

Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 2 darab kisebb paradicsom
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab kisebb cukkíni feje héj és magok nélkül
  • 1 szál kisebb újhagyma
  • 1 levél friss bazsalikom
  • 5 evőkanál friss darált hús
  • 2 kocka fagyasztott húslevesalaplé
  • 4 evőkanál durum rizsszemtészta
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, majd a cukkinivel és a hagymával kockákra vágjuk, és a paradicsommal, a bazsalikommal, valamint a darált hússal elkezdjük párolni. A pároláshoz a fagyasztott húslevesalapot használjuk. Ha szükséges, a levesalapot folyamatosan pótolhatjuk. Közben a tésztát kifőzzük. A megpárolt zöldségeket a hústól szétválasztjuk, majd pürésítjük. Ha már annyira megpuhultak, hogy nem tudjuk szétválasztani, akkor a hússal együtt is pürésíthetjük. Az így kapott mártást az olajjal összekeverjük, és a főtt tésztára kanalazzuk, majd a baba életkorának megfelelően kínáljuk (ha szükséges, aprítjuk).

Tipp: Készíthetsz nagyobb adagot is, és mélyhűtőbe teheted, mert minden alapanyag jól bírja a fagyasztást. Ebben az esetben fontos, hogy minden friss legyen! A friss darált hús helyett jégkockatartóba fagyasztott húst is használhatsz.

Még több recept

Húsimádók ünnepi menüje: sörben sült csülök meleg tormamártással, baconos krokettel

Szeretjük mi a csülköt sokféle változatban, ráadásul ebben a meleg tormás szósszal készült verzióban egy kicsit érdekesebb, mint a hagyományos hagymás-burgonyásban.

december4., 09:17

Ezt rontsd el, ha tudod: ünnepi rácponty

A rácponty valami olyasmi, aminek nem kell cégér, ismerte és szerette már az ükanyánk is.

november29., 12:04

Egy könnyű halas fogás: Tonhalhalfasírtok articsókás caprese-vel, friss olasz fűszerekkel

Jól fog esni egy nehéz malacsültes-töltött káposztás nap után az ünnepek között egy ilyen könnyű fogás vacsorára.

december2., 10:44

Variációk töltött káposztára: íme az erdélyi recept

Elég egy kis csombor, egy kis kapor, amivel egészen új oldalát mutatja meg a legnagyobb kedvencünk.

november29., 11:20

Egyszerűen elkészíthető különlegesség: pulyka konyakos gesztenyemártásban, almás tócsnival

Ha már unod a gesztenyével töltött pulykát, itt az egyszerűbb változata!

december2., 11:24

Még egy pulykás menőség: Pulykakebab vörösáfonyás rizzsel és citrusos-fokhagymás majonézzel

Ez a szuper fogás egy kis nyári hangulatot hoz a téli hétköznapokba, ráadásul ünnepi ételként is megállja a helyét.

december3., 11:24

Mustra