Bolognai ragu babáknak (9-10 hónapos kortól)

A bolognait mindenki imádja. Épp a legkisebbek maradnának ki belőle? Ha ők is kapnak, a bolti szószok nagyobb része fennakad a rostán, mert túl sok sót, mesterséges ízfokozó anyagokat tartalmaz. Ha viszont otthon dobod össze a babának is megfelelő szószt, könnyen lehet, hogy a család többi tagja is rájár majd.

A bolognai az egész család kedvence, ráadásul óvatosabb fűszerezéssel és gondosan válogatott alapanyagokból a legkisebbek étrendjébe is hamar felvehető. Ambrus Éva: Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen című receptgyűjteményéből hozzuk a bababarát receptet. 

BOOOK Kiadó/Zergi Borbála
BOOOK Kiadó/Zergi BorbálaFotó: Zergi Bori

Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 2 darab kisebb paradicsom
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab kisebb cukkíni feje héj és magok nélkül
  • 1 szál kisebb újhagyma
  • 1 levél friss bazsalikom
  • 5 evőkanál friss darált hús
  • 2 kocka fagyasztott húslevesalaplé
  • 4 evőkanál durum rizsszemtészta
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, majd a cukkinivel és a hagymával kockákra vágjuk, és a paradicsommal, a bazsalikommal, valamint a darált hússal elkezdjük párolni. A pároláshoz a fagyasztott húslevesalapot használjuk. Ha szükséges, a levesalapot folyamatosan pótolhatjuk. Közben a tésztát kifőzzük. A megpárolt zöldségeket a hústól szétválasztjuk, majd pürésítjük. Ha már annyira megpuhultak, hogy nem tudjuk szétválasztani, akkor a hússal együtt is pürésíthetjük. Az így kapott mártást az olajjal összekeverjük, és a főtt tésztára kanalazzuk, majd a baba életkorának megfelelően kínáljuk (ha szükséges, aprítjuk).

Tipp: Készíthetsz nagyobb adagot is, és mélyhűtőbe teheted, mert minden alapanyag jól bírja a fagyasztást. Ebben az esetben fontos, hogy minden friss legyen! A friss darált hús helyett jégkockatartóba fagyasztott húst is használhatsz.

Még több recept

Pavlova hideg barackos-vaníliás raguval és pisztáciával

A csonthéjasok bőven kaptak szerepet ebben a desszertben, a pisztácia mellett egy kevés diólikőr is került a barackok mellé, így lett igazán finom a végeredmény.

augusztus9., 06:04

Ünnepi hangulatban: Pavlova borsos-rumos gránátalmával és egy nagy adag tejszínhabbal

Ez a desszert annyira elegáns, hogy vendégváráskor és egy nyári bulin vagy szülinapon is megállja a helyét.

augusztus8., 08:11

Ez a hideg, kurkumás-mézes dinnyeleves egy nehezebb főétel előtt és után is tökéletes

Jól megy hozzá egy adag mentaszirupos mascarpone, de citrusokkal elkevert tejszínhabbal sem tévedhetsz nagyot.

augusztus5., 06:04

Mangós-ananászos Pavlova – friss mentával tálald!

Néhány érett déligyümölcs és a legegyszerűbb Pavlova is még izgalmasabb desszert lesz. Ha vendégek jönnek, mini adagokban is készítheted, így még egyszerűbben tálalható.

augusztus6., 06:04

Grillezett halloumis burger savanykás, mentás paradicsomraguval

Ettől minden vega szíve ellágyul. A nem vegák pedig csak simán megeszik.

augusztus6., 06:04

Húsokon és grillezett sajt mellett is tökéletes lesz ez a barackos salsa

Imádjuk, amikor egy fogáson belül az édes, a sós, a csípős és a savanykás ízek is megjelennek, naná, hogy rajongjuk ezt a sokféleképpen felhasználható salsát is.

augusztus9., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.