Kecskék, gyászolók, lesifotósok: a legfurcsább dolgok, amiket bérelhetsz

Alapvetően lakást és autót szoktunk bérelni, zarándokot, feleséget, háziállatot vagy gyászoló tömeget nem igazán. Pedig erre is van lehetőség, sőt! Egészen elképesztő listát mutatunk bérelhető szolgáltatásokról.

Világunk egyre inkább elmagányosodik. Hiába élünk egyre többen ezen a bolygón, és hiába érhetjük el barátainkat pár kattintással, a valódi személyes kapcsolataink ellaposodnak. Nem találkozunk a rokonainkkal, nincs széles baráti körünk, a párkapcsolatainkat is társkeresőkön keresztül intézzük. Miközben egyre több tárgyat és szolgáltatást vásárolhatunk, hiányoznak a tartalmas, valódi, személyes beszélgetések, az érintések, az ölelés. Egyes országokban ez odáig fajul, hogy a hiány pótlását egészen furcsa módokon oldják meg

Például azok, akiket zavar, hogy egyedül alszanak, bérelhetnek alvótársat. Óránként 60-80 dollárért a fizetett álomszuszék vállalja, hogy mellénk fekszik, és igényeinknek megfelelően betölti a kicsi vagy a nagy kifli szerepét. Ha ez nem elég, akkor – természetesen csupán plátói szinten – nappal is marad, megölel, hagyja, hogy hozzá bújjunk, sőt sétál velünk vagy elkísér különböző programokra. Nagyjából ugyanezt kínálja más szolgáltató is, a Rent a Friend oldalán azonban konkréten barátot is lehet bérelni.

Milyen csodás így felébredni
Milyen csodás így felébredniPeopleImages / Getty Images Hungary

Gyászoló vagy lelkes tömeg bárhol, bármikor

Akinek nem alvótárs hiányzik, hanem éppen elvesztette egyik szerettét, ezért temetést kell szerveznie, az sincs egyedül. Ha a család olyan kicsi, hogy nem alkot megfelelő méretű tömeget a temetésen vagy a halotti toron, a rent a mourner szolgáltatás odaküld egy csapatnyi fekete ruhába öltözött, gyászos képű, diszkréten viselkedő statisztát. Az Egyesült Királyság egész területén működő cég bárhol, bármikor előállít egy temetési menetet, csak legyen rá elég pénze az ügyfélnek. 

Persze nem csupán a temetés az egyetlen esemény, ahol a mai világban bántóan egyedül érezhetjük magunkat. A Crowds on Demand amerikai cég csapatát bármikor felbérelhetjük, ha rajongókra van szükségünk, vagy éppen biztonsági őrökre, tiltakozó tömegre, esetleg szavazóknak tűnő statisztákra, akik akár a politikai győzelemhez is hozzásegíthetnek. A céget létrehozó Adam Swart szerint minden embernek jót tesz, ha időnként egy kisebb tömeg ünnepli őt, és úgy érezheti, hogy ő a sztárja a saját életének. Épp ezért nyújt ilyen szolgáltatást is: a színészeknek köszönhetően úgy mehetünk el bevásárolni, hogy közben lesifotósok üldöznek, rajongók ugrálnak oda autogramot kérni, asszisztensek hadának parancsolgathatunk, miközben mindenütt megbámulnak. Az sem gond, ha nincs pénzünk megvenni az összes dizájner ruhát, táskát és ékszert, amit meglátunk: azokat is kibérelhetjük

Koszorúslány és nővadász

Hasonló ünneplő tömeget egyébként a saját esküvőnkre is felbérelhetünk. Nincs elég barátunk és családtagunk, de lefoglaltunk egy kétszáz fős termet? Semmi baj, fizethetünk azért, hogy kedves, mosolygó emberek töltsék meg. Nem találtunk templomot? Az sem gond, a felfújható változatot bármikor megrendelhetjük, és házhoz is hozzák. A legjobb barátnőnk nem vállalja, hogy koszorúslányként segítsen? Akkor béreljünk fel egyet! Jen Glantz ötlete nyomán jött létre a Bridesmaid for Hire szolgáltatás, ami már az első hirdetés után akkora adag pozitív visszajelzést kapott, hogy bátran felépülhetett mellé egy cég is. A profi koszorúslány pontosan tudja, mi a dolga, akkor nevet és könnyezik, amikor kell, kreatív, hűséges, odaadó, és garantáltan nem rivalizál a menyasszonnyal.

A tökéletes koszorúslány mindenben segít
A tökéletes koszorúslány mindenben segítImage Source / Getty Images Hungary

Picit hasonló szerepet tölt be férfiaknál a szárnysegéd, a jó barát, aki professzionális szinten űzi a csajozást, és mindig segít, hogy a haverja ne maradjon egyedül. A professional wingman szolgáltatás részeként a kliens egy vagy több jóképű férfival járhatja az éjszakát és szedhet fel lányokat, még akkor is, ha alapvetően félénk típus, vagy nincs a nőket mágnesként vonzó fizimiskája. A szárnysegéd egész fegyvertárral segít, hogy egy éjszakára (vagy amennyit ki tud fizetni) akármelyik férfi Casanovának érezhesse magát. 

Komplett család háziállattal

Talán ez a szolgáltatás mutatja a leggörbébb tükröt mai társadalmunknak. Akinek valamiért nem felel meg a jelenlegi családja, vagy elvesztette a szeretteit, az egyszerűen bérelhet magának egy másikat. Legyen szó születésnapról, karácsonyról, a már említett esküvőről, már nem kell azon aggódnunk, melyik vér szerinti nagybácsink issza le magát a sárga földig, majd kezd mindenkit sértegetni, így magányosak sem leszünk többé. A bérelhető család nagyságát mi magunk szabjuk meg, előtte interjúztathatjuk alkalmi szüleinket, lehet végre testvérünk, vagy amit csak szeretnénk. Az idillt a család kedvenc háziállata, egy cuki kiskutya egészíti ki, amit szintén ki lehet bérelni. 

A családbérlő szolgáltatást szinte az egész világon megrendelhetjük, de a legnagyobb igény mégis az elképesztő társadalmi elszigeteltséggel küzdő Japánban van rá. Ott már a kilencvenes évek elejétől virágzik ez a fajta családbővítés, főleg azok rendelik meg, akik rájöttek, hogy a pénz önmagában nem tesz boldoggá, szükség van mellé egy szerető, támogató, garantáltan balhémentes családra is. Népszerű a szolgáltatás az egyedülállók körében is, akiknek még élnek a vér szerinti szüleik. A legtöbb anya és apa ugyanis elvárja, hogy a gyereke időben saját családot alapítson, de akinek ez nem sikerült, és fél, hogy csalódást okoz amikor hazalátogat, a bérelhető férj, feleség vagy gyerek segítségével boldoggá teheti az igazi szüleit.  

Valaki, aki sorban áll vagy gyalogol helyettünk

A bérelhető tárgyak és személyek sora szinte végtelen. Ha nem akarunk sorban állni valamiért, akkor fizethetünk egy asszisztensnek, aki ezt megteszi helyettünk, akármilyen hosszan is kígyózzon a sor, és hasonlóan hasznos dolog egy zarándok is, ha a cél tetszik, de nincs időnk vagy energiánk magunk elérni. A portugál Carlos Gil például abból él, hogy mások helyett tesz zarándoklatokat. A középkorból átvett gyakorlat szerint egy tehetős személy nevében járja végig az ájtatos utat, és 2500 dollárért cserébe nemcsak gyalogol, de rendszeresen bizonyítékokat küld arról, hogy valóban a megfelelő helyen tartózkodik.

Erre a kecske se számított
Erre a kecske se számítottAprilCarlsonPhotography / Getty Images Hungary

Kecske, tehén és tyúk

Alapvetően állatot örökbe fogadni vagy megvásárolni szoktunk, ezért is hangzik annyira furcsán a kecskebérlés ötlete. Ennek ellenére nagyon is gyümölcsöző vállalkozásról van szó. A kecskék tökéletesen környezetbarát módon, vegyszerek nélkül szabadítják meg a földet a gyomnövényektől és nyírják le a füvet, miközben biotrágyával is ellátják, és megbirkóznak az olyan meredek vagy sziklás tereppel is, ahol a gépek már nem boldogulnak. Kecskét tartani olcsóbb és aranyosabb is, mint drága fűnyírót vásárolni, kertrendezőt fogadni. Igen ám, de az állatok szolgálataira csak bizonyos időközönként van szükség. Ezért éri meg csupán bérelni őket, majd miután a kecske elvégezte a gazevést és a gyep karbantartását, vissza lehet adni. Ugyanezen az elven megy házhoz, vagy tűri el bérlője fejését Maxime, Wanda, Selma, Arnika és Lynn is. Gazdájuk, a svájci Albert Breitenmoser havonta nyolcvan fontért adja bérbe teheneit, akiket a fényképeik alapján lehet kiválasztani az interneten. Fizetés után a bérlő jogot szerez a tehén látogatására, dédelgetésére, fejésére, ott is lakhat egy darabig a hegyvidéki farmon, megfigyelheti a sajtkészítés folyamatát, és persze kedvezményes áron kapja meg az állata tejéből készült termékeket.  

Ennél már csak a tyúk bérlése meghökkentőbb. Mielőtt eldöntenénk, akarunk-e baromfiudvart tartani, a bérlés segítségével megtudhatjuk, mire vállalkoznánk. A hordozható tyúkketrecekben érkező szárnyasok mellé használati utasítást, tápot, etetőt, itatót is mellékelnek, így csak össze kell szedni a friss tojásokat. Ha megtetszett ez a könnyített baromfitartás, akkor a szívünkhöz nőtt állatokat végleg örökbe fogadhatjuk. Azok pedig, akik még nem rendelkeznek elég nagy udvarral vagy kerttel az állattartáshoz, szintén nincs más dolguk, mint bérelni egyet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra