Ennyi káros anyag szívódik fel a naptejekből - orvos mondja el, mi bajod lehet

Nemrégiben nagy port kavart egy kutatás, amely azt bizonygatta, hogy a naptejekben található egyes vegyi anyagokat a szervezet jobban felszívja, mint korábban gondoltuk. Aggódjunk emiatt?

A májusban megjelent tanulmány szerzői négy, a naptejekben gyakran megtalálható kémiai fényvédő anyagról állapították meg, hogy azok a bőrön át az egészségesnél nagyobb mennyiségben jutnak a vérkeringésbe. A kutatás egyesekben pánikot váltott ki, holott ezek az anyagok nem bizonyítottan károsak a szervezetre – magyarázza dr. Jennifer Lin, a Harvard orvosi karának dermatológus adjunktusa. A napból származó UV-sugárzás viszont bizonyítottan káros.

A naptejben lévő kémiai fényvédőket vizsgálták

A kutatás során az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) munkatársai 24 egészséges alanyon tesztelték négy különböző, a boltokban krém, spray és testápoló formában kapható napvédő termék hatásait, ezen belül is négy vegyület, az avobenzon, az oxibenzon, az oktokrilén és az ecamsule szintjének emelkedését mérték a résztvevők vérében, miután azok egy héten keresztül használták ezeket a készítményeket.

Az eredmények azt mutatták, hogy ezek a vegyi anyagok már az első napon az egészségesnél, vagyis 0,5 ng/mm-nél nagyobb mennyiségben voltak jelen a vizsgált személyek véráramában. Ennek hatására a hivatal újabb kutatásokat rendelt. A szakemberek nagy része azonban szkeptikus a következtetésekkel kapcsolatban: a Fogyasztói Egészségügyi Termékek Szövetsége (CHPA) szerint a vizsgálatok szűk mintát vettek csupán alapul, és egyáltalán nem bizonyítják a napvédő készítmények egészségre káros hatásait.

Biztonságos a naptej?
Biztonságos a naptej?Chad Springer / Getty Images Hungary

Nem bizonyít semmit

A Harvard professzora hasonlóképpen gondolja, hozzátéve, hogy a vizsgált vegyületek többsége egyáltalán nem idegen az emberi szervezettől. Az oxibenzon többek közt a vizeletben, a vérben, a magzatvízben és az anyatejben is megtalálható, nem beszélve arról, hogy ezeket az anyagokat több mint harminc éve használja a kozmetikai ipar, de komolyabb káros mellékhatások ez alatt az idő alatt nem jelentkeztek.

Az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben használjuk a napvédőket. A kutatásban részt vevő alanyok naponta 120 milliliternyit használtak el a különböző termékekből, ami egy egész flakon naptejnek felel meg – ennyit egy átlagos fogyasztó sohasem használ. Emellett minden ember vérében más összetételben vannak jelen a különböző vegyi anyagok, és egyáltalán nem biztos, hogy pont ugyanolyan hatással lesznek ránk ezek a termékek, mint a kísérlet résztvevőire.

Legyél óvatos a napon

Ha mégis szeretnéd minimalizálni a szervezetedbe jutó kémiai anyagok mennyiségét, használj ásványi alapú fényvédőket, amelyek cink-oxid és titán-oxid segítségével verik vissza és szórják szét az UV-fényt – javasolja a bőrgyógyász. Ezeket azonban sokszor nehezebb megfelelően alkalmazni, mint a kémiai alapú termékeket, és gyakran látványos fehér réteget hagynak a bőrön, amit sokan szeretnek elkerülni.

Mindenesetre ahelyett, hogy megijednél a naptej használatától, inkább kerüld el azokat a gyakori hibákat, amelyek révén veszélybe kerülhet a bőröd egészsége. Mindig használj legalább 30 faktoros vagy annál erősebb, vízálló naptejet, ami a sugárzás széles spektruma ellen véd, és kétóránként újra kend be magad. Akkor is használj napvédőt, ha felhős az idő a strandon, a napsugarak 80 százaléka ugyanis ekkor is eléri a bőrödet. Ellenőrizd, hogy nem járt-e le a termék szavatossága. Végezetül, védd magad más módon is: viselj sapkát, más ruházatot, napszemüveget, húzódj az árnyékba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra