Frissítsd fel a nappalid 5 egyszerű lépésben

Tombol a nyár, odakint ragyogóan süt a nap, és nem meglepő, ha nem érzed magad jól ugyanabban a melegséget árasztó nappaliban, amibe télen bekuckóztál. Ráférne egy kis frissítés?

Persze se kedved, se pénzed beruházni egy nagyobb átalakításba? Kate Watson-Smyth, a Mad About The House írójának praktikus tanácsai segítenek, hogy néhány egyszerű trükkel feldobd a nappalidat.

1. Játssz a fényekkel

Ha a nappalid egyetlen fényforrása a mennyezetről lelógó csillár, biztosan meglepődsz majd, ha azt mondom, hogy márpedig számtalan lehetőség rejlik a fényben. Kate Watson-Smyth azt javasolja, hogy variáld a különböző rendeltetésű lámpákat és méretüket. Közben figyelj néhány apróságra. Az a tér vagy tárgy, amit megvilágítasz, mindig legyen világosabb, mint a fényforrás. Minden lámpa külön áramkörön legyen, hogy hangulatod szerint tudd variálni a fényeket, és persze nem árt, ha az íróasztalodon erősebb, míg a komódon, szekrényen vagy kisasztalon lágyabb a világítás.

Feldobhatod a szobát, ha az egyszínű búrákat vagy lámpatesteket mintásra cseréled, a fából készült darabokat pedig akár te magad is lefestheted. Nyáron érdemes a világosabb árnyalatokat előnyben részesíteni. Azt se felejtsd el, hogy ha sötét búrát választasz, a fény alulról és felülről fog érkezni, ha viszont világosat, az lágyan szórja szét a fényt. Homokfúvott üvegbúrával pedig modern hatást érhetsz el.

2. Cseréld le a párnákat

Az egyik legtriviálisabb megoldás, ha lecseréled a díszpárnáidat. Pillanatok alatt képesek megváltoztatni a nappali hangulatát. Légy merész, és ne félj kísérletezni, variáld a különböző színű, mintájú, anyagú és méretű párnákat. Próbálj ki különböző összeállításokat, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb kompozíciót. Akár egy meleg árnylatú téli és egy hideg árnyalatú nyári szettet is állandósíthatsz.

3. Fess valamit szépet

Persze nem egy freskóra gondoltunk, sőt még csak nem is az egész szobára. Ecsetet ragadni a legkönnyebb módja annak, hogy – a szó szoros értelmében – színt vigyél a nappalidba, ráadásul nem is kerül sokba. Fesd le az egyik falat, a fal felét vagy egy sávot. Abszolút modern megoldás, és garantáltan új helyiséget varázsol a nappalidból.

4. Figyeld a padlót

Ahogyan a díszpárnák esetében, a padlónál is beválhat, hogy az évszakok váltakozásával együtt lecseréled a szőnyegeket. Csavard fel a sötét és komor szöveteket, és guríts a helyükre vidám világosakat. Kerüljön a fotel és a kanapé alá, játssz a mintákkal, a textúrákkal és a színekkel. Ha padlószőnyeged van, lehet, hogy eljött az ideje, hogy parkettára cseréld, amire aztán érkezhetnek az újabb, izgalmas rétegek.

5. Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem

Ne becsüld alá a kiegészítők erejét sem. Írd össze, hogy mire van szükséged – egy pár gyertyatartóra, egy új vázára, esetleg néhány képkeretre –, és indulj kincsvadászatra. Nézz körül a piacokon és a régiségkerekedőknél is. Szerezz be néhány kaspót és növényt, vagy ruházz be egy nagyobb példányra, ami az egész szobában dominálhat.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek