10 tipp egy barátságosabb otthonért

Zsörtölődhetünk azon, hogy soha nincs tökéletes rend otthon, és hogy valami mindig javításra vár, de az otthonosság nem ebből fakad, kár elégedetlenséggel töltenünk az időnket.

A legapróbb örömök tesznek minket igazán boldoggá. Egy négylábú barát, egy kedves emlék, egy jó könyv vagy egy finom étel. Ezt a lakásod berendezésénél is tartsd szem előtt. Az AO Life segítségével összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítségével pillanatok alatt otthonossá varázsolhatod a lakást.

1. Elő a fotókkal

Az üres fal fotómontázst kíván
Az üres fal fotómontázst kívánFotó: Ondrooo /

Emlékszel a nyaralásra, amikor a legjobb barátnőddel eltévedtetek Rómában? Vagy amikor a kiskutyádat hazahoztad a menhelyről? Milyen érzés volt, amikor a gyereked megtette az első lépéseit? Ezek azok az emlékek, amik mindig feldobnak, a hosszú és fárasztó munkanapok után is. Nyomtasd ki azokat a fotókat, amik ezekről a pillanatokról készültek, készíts fotófalat, vagy helyezz el egy-egy képet a lakás különböző pontjain.

2. Legyenek szem előtt az utazásaidról magaddal hozott szerzemények

Ne rejtegesd a szuvenírjeidet
Ne rejtegesd a szuvenírjeidetFotó: David Cleveland /

Legyen szó egy különleges formájú kagylóról, amit a tengerparton gyűjtöttél, egy falovacskáról, amihez Svédországban jutottál hozzá, vagy egy kis Eiffel-torony-makett, amit az eredeti lábánál vásároltál. Kapjanak helyet ezek az emlékek is a könyvespolcon vagy a komódon, és repülj vissza egy pillanatra azokra a vidékekre, ahonnan érkeztek, amikor csak rájuk nézel.

3. A vintage az új használt

Lehet, hogy ráfér a kipofozás, de egy vintage bútor az otthonod különleges darabja lehet
Lehet, hogy ráfér a kipofozás, de egy vintage bútor az otthonod különleges darabja lehetFotó: sturti /

Használt vagy second hand bútort ma már senki sem vesz, az új trend a vintage. Mindhárom szó nagyjából ugyanazt takarja, de mennyivel kellemesebb egy vintage lámpának helyet találni az otthonodban, mint egy használt szőnyegnek. A lényeg, hogy mind a kettő borzasztóan menő, ugyanis a piacokon vagy a nagyszülők padlásán nemcsak egyedi és történettel bíró holmikra bukkanhatsz, de azzal, hogy lemondasz az új bútorokról, a környezettel is jót teszel.

4. Mutasd a könyvespolcod

Mutasd meg, hogy mit olvasol
Mutasd meg, hogy mit olvasolFotó: Dougal Waters /

Azt mondják, egy emberről sokat elmond az, hogy milyen könyveket olvas. (Vagy hogy olvas-e egyáltalán.) Legyél büszke az ízlésedre, és oszd meg a vendégeiddel a kedvenc történeteidet. Rendezd el a könyveidet a polcokon, vagy kreálj belőlük ötletes kompozíciókat egy váza vagy könyvtámasz társaságában a dohányzóasztalon és a komódon.

5. Tárold dekoratívan a fűszereidet

Te milyen fűszereket használsz, amikor a kedvenc ételedet készíted?
Te milyen fűszereket használsz, amikor a kedvenc ételedet készíted?Fotó: Jupiterimages /

Ahogy a könyvek, úgy a fűszerek is sokat elárulnak rólad, például azt, hogy milyen ételeket szeretsz és készítesz. Ráadásul gondolj csak bele, milyen szépen mutat a kurkuma, a pirospaprika vagy a tarkabors. Ne zárkózz el a fűszernövényektől sem. 

6. Kuckózz pihe-puha takarókkal

Semmi sem hívogatóbb egy kuckós kanapénál
Semmi sem hívogatóbb egy kuckós kanapénálFotó: KatarzynaBialasiewicz /

Mióta hozzánk is elért a hygge fogalma, tudjuk, hogy semmi sem lehet hívogatóbb egy kényelmes kanapénál vagy hangulatos saroknál, ahova bekuckózhatunk egy könyvvel és egy jó puha takaróval. A párnákról se feledkezz meg, nagyon sokat adnak hozzá az otthonosságfaktorhoz.

7. Növények minden mennyiségben

A növények boldogabbá tesznek
A növények boldogabbá tesznekFotó: RyanJLane /

A szobanövények azért is csodálatosak, mert anélkül kerülhetsz közel a természethez, hogy közvetlenül benne élnél vagy hogy egyáltalán talpalatnyi kerted lenne. (Garzonlakóként ebben tökéletesen biztos vagyok.) Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a növények boldogabbá tehetnek minket azáltal, hogy csökkentik a stresszt és a szorongást, valamint tisztítják a levegőt.

8. Kisállat? Kisállat!

Egy háziállat maga az otthonosság
Egy háziállat maga az otthonosságFotó: Klaus Vedfelt /

No persze senkit sem buzdítunk arra, hogy most azonnal szaladjon el a legközelebbi kisállat-kereskedésbe, és vegyen egy imádni való kiskutyát csak azért, hogy otthonosabb legyen a lakása. De valljuk be, mennyivel jobb úgy hazaérni, hogy a lelkes (és igen, hihetetlenül aranyos) négylábú barátunk farkcsóválva vár minket.

9. Találd meg a lakásod illatát

Szereted a kávét? Miért ne lehetne az otthonod illata?
Szereted a kávét? Miért ne lehetne az otthonod illata?Fotó: skynesher /

Minden otthonnak megvan a saját illata, ami rengeteg összetevőből áll. Mi ezúttal is a természetességre szavazunk, ezért lebeszélnénk az illatosított gyertyákról és a légfrissítőkről. Használj illóolajakat, fűszereket, vagy egyszerűen süss egy finom sütit, főzz egy csésze kávét.

10. Fogadd el a tökéletlenséget

Előfordul néha...
Előfordul néha...Fotó: Justin Paget /

Bármennyire is nehéz megbirkózni a tudattal, egyikük sem él magazinlakásban. Amíg használjuk az otthonunkat, addig sosem lesz tökéletes, de fogadd el, hogy ez így van rendjén, csak így tölthetjük meg élményekkel és emlékekkel. 

Mustra