Tisza-tavi utazás a nádtenger varázslatos mélyére

Kevés olyan pontja van az országnak, ahol annyira erősen érezhető a háborítatlan természet csendjében rejlő végtelen szabadság, mint Tiszafüreden és környékén. A Tisza-tó fővárosaként is emlegetett település vadregényes kirándulásokkal, modern kerékpáros centrummal, ízletes halételekkel és színes programokkal várja a látogatókat. Én ezeket élveztem a legjobban.

„Nehéz beazonosítani a turisták helyzetét, amikor eltévednek” – meséli hamiskás mosollyal az arcán Járdán Lali, a Szabics Kikötő és Szabadidőpart túravezetője, miközben a tanösvényen sétálva egyedülálló csodáit tárja elénk az ártéri erdő. „Mindig megkérdezzük tőlük telefonon, hogy mit látnak maguk körül. Mire azt mondják, fát. De mégis, mi van arra: nád vagy gyékény? Hát, azt honnan tudjam, válaszolják nevetve.” A megoldást általában a tündérfátyol nevű, sárgás virágáról könnyen felismerhető ágas-bogas növény jelenti, ami jellegzetes módon egy helyen nő ezen a szakaszon. 

Ennyire senki nem szokott eltévedni, a pecások direkt vannak ilyen korán a vízen
Ennyire senki nem szokott eltévedni, a pecások direkt vannak ilyen korán a vízenKesmedia / www.tiszafured.hu

A történetet hallva abszolút magamra ismerek: városi gyerekként még csak szavaim sincsenek ennyi szépségre. Az újonnan kölcsönvett gumicsizmában először óvatosan lépdelek, majd egyre inkább felbátorodom és élvezni kezdem, ahogy bokáig süllyedek a lápos-mocsaras talajban. Gyermeki kíváncsisággal csodálkozom rá az elhangzó kifejezések különös zenéjére: szárcsa, békatutaj, üstökösgém, bodorka, kárókatona. Egy számomra ismeretlen világhoz tartozó főnevek ezek, de a pákászélet valóságának mindennapi részét képezték. Te tudod, kik voltak ezek az emberek?

#1 Büszkeség és pákászélet

A végtelen nádtenger mélyén, az emberi közösségektől távol éltek a lápok mindentudói, a pákászok. Ezek az emberek nem műveltek földet, hanem a természettel harmóniában létezve gyűjtögető, halászó, madarászó életmódot folytattak. Téli szállásuktól gyakran tíz kilométerre is elbarangoltak, egy-egy területen általában egy-másfél hónapig laktak, majd továbbvándoroltak. Kúp alakú nádkunyhóikat rendszerint egy vén égerfa tövében állították fel, mert úgy tartották, hogy abba nem csap bele a villám. Bölcsességükről te is többet megtudhatsz, ha végigjárod az Örvényi Pákász Tanösvényt. Ha pedig megismerkednél a Tisza-tó élővilágával, kipróbálnál egy autentikus halászladikot, vagy szétnéznél a Göbe-tó lélegzetelállító vidékén egy madárfigyelő toronyból, válaszd a Tiszavirág Ártéri Sétaút kellemes kétkilométeres vonalát.

Gyönyörködj a kérészek násztáncában június elején!

Felejthetetlen élményben lehet részed, ha június első heteiben a tiszafüredi kikötőkbe látogatsz, ahonnan kirándulóhajók segítségével juthatsz a kérészek násztánca közelébe. A kérészek rövid és szenvedélyes víz feletti élete olyan látványosság, ami biztosan hatni fog az érzelmeidre. Tömeges rajzásuk, az ún. tiszavirágzás során olykor milliónyi egyed repül a vízre, egyfajta szőnyegként beterítve a folyót. Az esemény igazi hungarikum, hiszen mára már csak a Tiszán és mellékfolyóin található meg ekkora számban ez a szárnyas rovar.

Zegzugos utakon tárul fel a pákászok titkos élete
Zegzugos utakon tárul fel a pákászok titkos életeKesmedia / www.tiszafured.hu

#2 A síkvidéki kerékpározás központja

Kényelmesen tekerek a májusi napsütésben: a kellemes menetszél kifújja belőlem a hétköznapi gondokat, ritmusosan forog a bicikli pedálja, jólesik a mozgás. A Tisza-tavat körbevevő 2-3 méter magas gátkoronán haladok, ahonnan mesés kilátás nyílik a szigetekkel, kikötőkkel, tavaszi erdőkkel tarkított vízfelületre. A tó körül 65 km hosszú aszfaltburkolatú pálya fut körbe, szinte végig a közúti forgalomtól elzártan. A szintkülönbség mértéke gyakorlatilag elhanyagolható, így felkészülés nélkül is bátran neki lehet vágni a környék két keréken történő felfedezésének. A Tiszafüredi Kerékpáros Centrum a biciklibérlés mellett szervizzel, GPS-es túravezetéssel és sisakkamera-kölcsönzéssel is várja a sportolni vágyókat. Minden eszköz adott, hogy remekül érezd magad. 

Látogass el a Tour de Hongrie versenyre!

Közel 100 évvel ezelőtt, 1925. júniusában startolt el először a Tour de Hongrie mezőnye, hajnali négy órakor, a budapesti Gellért Szálló elől. Az esemény később nemzetközi profi országúti kerékpárversennyé nőtte ki magát, amelyen idén hat nap alatt 11 megyén és 100 településen áthaladva összesen 890 km-t fognak teljesíteni a sportolók. A harmadik szakasz rajtját és befutóját is megtekintheted Tiszafüreden, 2019. június 14-én.

Bakancslistás program: tekerni egyet a Tisza-tó körül
Bakancslistás program: tekerni egyet a Tisza-tó körülKesmedia / www.tiszafured.hu

#3 Pénzásó Pista, a tiszafüredi Indiana Jones

Az épületet, amelyben állok, körbelengi a történelem: innen indult útjára a dicsőséges tavaszi hadjárat 1849-ben, a falak között megfordult Kossuth, Dembinszky és Görgey. Most én vagyok itt, s a szemüvegem mögül érdeklődve veszek szemügyre hétezer éves emberi csontokat, miskakancsókat, pálinkásbutellákat és fanyergeket. A Kiss Pál Múzeum igazgatójától, dr. Mester Edit régésztől röviden azt is megtudom, ki volt a híres-neves Pénzásó Pista.

Régóta foglalkoztatja az embereket, hogy mit rejtenek a környéken található mesterséges földhalmok, melyek nagy része még a bronzkorban, i.e. 2700-800 között keletkezett. Sokan mindenféle kincseket és drága ereklyéket reméltek felfedezni a föld mélyén. A legelszántabb kalandor Pénzes Pista volt, aki a legenda szerint fogakkal született, így táltosként tisztelték a környéken. Az a hír járta, hogy Pista emberfölötti képességekkel is rendelkezik, képes látni a jövőt és megálmodni a lelőhelyeket. A népi képzelet szerint ugyanis Attila hun vezér sírját is valamelyik halom őrzi, de megtalálni mind ez idáig senkinek sem sikerült. 

Lepénysütés, régészkedés, jelmezes játékok várják a gyerekeket

A múzeum izgalmas foglalkozásokat, nyári táborokat kínál a fiatalok számára, ahol korhű ruhákban tapasztalhatják meg, milyen volt az élet évszázadokkal ezelőtt. Többek között régészeti feltárás és restaurálás, huszárkiképzés, ügyességi játékok és ékszerkészítés is szerepel a programban.

Izgalmas néprajzi, helytörténeti, régészeti érdekességeket látott a csapat
Izgalmas néprajzi, helytörténeti, régészeti érdekességeket látott a csapatKesmedia / www.tiszafured.hu

#4 Kóstolj meg mennyei halételeket!

Népi motívumokkal díszített cseréptányérban gőzölgő mediterrán pontyleves érkezik elém: üdítően paradicsomos az íze, a hal zamatos, szinte szétolvad a számban. A Hotel Balneum teraszán ülök, ahonnan pazar kilátás nyílik a Tisza-tóra, amelynek középső része az ország legnagyobb összefüggő horgászvizeként nemcsak a pecások, de a halfogyasztók édenkertje is. Szuper éttermekben lehet megkóstolni a méltán híres tiszai halászlevet, a Hello Hal nevű helyen pedig halas verzióban újragondolt streetfoodot kapni, de halból készült kolbászt is lehet falatozni, ha arra támad kedved.

Július második hétvégéjén ismét Halasnapok!

Idén 41. alkalommal rendezik meg a Tiszafüredi Halasnapokat, ahol a kulináris élmények mellett a Halott Pénz, a Hooligans vagy éppen Demjén Rózsi slágereire rophatják a táncot a fesztiválozók. Tiszafüred további nyári programjairól az alábbi linken tudsz tájékozódni.

Kevés finomabb étel van egy jó halászlénél!
Kevés finomabb étel van egy jó halászlénél!Kesmedia / www.tiszafured.hu

#5 Csapasd le egy kisüzemi sörrel a NoPARA GyógySERtárban!

„Olyan rosszat még nem főztünk, hogy ne igyuk meg” – viccelődik Mihály Sándor, a helyi tűzoltóparancsnok-helyettes, aki szabadidejében jóízű söröket készít, míg felesége, Mihály Ágnes tanárnő kávéval és egyéb csemegékkel várja a vendégeket a családi házuk alján berendezett kultúrbisztróban. Most is itt kóstolgatjuk a frissítő italokat, bár a legfinomabb címért komoly holtverseny alakul ki a meggyes, az áfonyás, az IPAnkrin nevű IPA vagy a 6:3 fantázianevű stout között. Érdemes a helyszínen neked is kipróbálni őket, hogy saját véleményt tudj formálni a kérdésben. 

A napi kirándulás után jöhet egy kis frissítés!
A napi kirándulás után jöhet egy kis frissítés!Kesmedia / www.tiszafured.hu

Ha pedig további programokra vágynál és hosszabb időn keresztül tudsz maradni a térségben, járd be a hortobágyi pusztát, vagy látogass el a debreceni Nagyerdő szabadtéri színpadához, ahol megannyi izgalmas nyári esemény közül válogathatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek