Fölöslegesen tanítod a gyereket főzni

A legújabb okoskonyhák felmérik, milyen hozzávalók találhatók a hűtőben, a kamrában, és az előkészítéstől a végső mosogatásig elvégeznek szinte mindent helyettünk.

Képzeljünk el egy olyan automatizált konyhát, ahol nem kell kiabálnunk, hogy mindenki jöjjön vacsorázni, különben kihűl az étel – a melegen tartást gépek végzik, a kiabálást pedig a beépített kamerák és hangszórók teszik feleslegessé. A sütő ajtajának átlátszóságát mi magunk irányítjuk, a benne található kamera miatt pedig okostelefonról, távolról is nyomon követhetjük a sütési hőmérsékletet és a készülő ételt. A konyhapultba rejtett főzőlap hűvös marad, és csakis az edényt melegíti, mellette érintőképernyő várja, hogy receptek után böngésszünk, jelez, ha túl magas hőmérsékleten dolgozunk, és odaégne mondjuk, a hagyma, amit a beépített késélező által nyújtott tökéletes eszközzel vágattunk fel.

A hűtőszekrény ajtaja átlátszó vagy érintőképernyős, esetleg beépített tévéképernyője van, a belső szenzoroknak köszönhetően mindvégig látjuk, mi van benne, mi fogyott el, a tej meddig jó még, és a hőmérsékletet is szekciónként szabályozhatjuk. Nincs több post-it a hűtőre mágnesezve, a gép maga szól, mikor mit kell elintéznünk. A friss zöldfűszereket a fejünk felett lógó vagy a konyhaszekrénybe beépített apró kertek szolgáltatják. Ha innánk egy pohár bort, a hűtőnk tölt nekünk, és megfelelő hőmérsékleten tálalja.

Szia, drágám, megjöttem!

Mindegyik konyhai eszközünkkel beszélgethetünk, eldöntve, mi legyen a menü, és ahhoz milyen hozzávalók szükségesek. A gép javaslatai figyelembe veszik a szavatossági időt, szokásainkat, beállítják a szükséges hőmérsékletet is. Még haza sem értünk, de már lefőtt a kávé, a robotséf készíti elő vagy tartja melegen a vacsorát, mi pedig csak hátradőlünk, és várjuk, hogy elkészüljön. Ha egyedül éreznénk magunkat, bekapcsoljuk a hologramos módszerrel dolgozó Global Chefet, amely lehetővé teszi, hogy profi szakácsokkal dolgozzunk együtt virtuálisan

Robotséf végzi a munkát

Ám ha nincs kedvünk fáradtan, munka után még zöldségeket hámozni, és órákig állni a tűzhely előtt, egyszerűen csak használjuk a robotséfet. Az alapanyagok előkészítésétől kezdve a sütésig minden folyamatot automatizáltan elvégez, csak legyen otthon elég hozzávaló. Már most egyre több helyen találkozunk ilyen konyhai gépekkel: A bostoni Spyce étterem szinte teljesen felváltotta az emberi munkaerőt, ezzel is különlegesebb ízélményt garantálva vendégeinek. A japánok is megalkották a saját verziójukat Nagojában, a futurisztikus étterem ugyanígy gépesítette a konyháját azzal a nem titkolt céllal, hogy ámulatba ejtse az ételükre váró, annak elkészültét elképedve nyomon követő látogatóit.

A gépek már rég nemcsak a spájzban vannak, hanem köztünk élnek, és csak idő kérdése, hogy az éttermek után az otthonunkba is beköltözzenek. Az Egyesült Királyságban működő robotgyártó cég, a Moley egy komplett, otthon használható robotkonyhát épített, amelyben a gép megtanulja a recepteket, folyamatosan fejlődik, és még rendet is tesz maga után. Annyi a dolgunk, hogy az érintőképernyőn kiválasztjuk, mit szeretnénk enni, a gép pedig, amelybe előzetesen Tim Anderson mesterszakács mozdulatait programozták, szeletel, fűszerez, kavar, süt, főz egy átlátszó plexifal védelmében. A 2018-tól kereskedelmi forgalomban is kapható gép 75 000 dollárba kerül, de az előrejelzések szerint az összeg pár éven belül minimum a felére csökken majd. 

Természetesen más cégek, köztük a Sony is beszállt a robotikai versenybe. A Carnegie Mellon Egyetemmel közösen alkották meg a konyhai robotjukat, amely szeletel, előkészít, ellenőrzi a készülő étel hőmérsékletét. Ez vagy az élő szakács keze alá dolgozik, vagy maga végzi el a beprogramozott feladatokat. A pult alól még egy robotasszisztens is kicsusszan, mely italokat szolgál fel a vendégeknek. 

A konyhánk jobban ismer, mint a saját anyánk

Az LG a 2019-es CES-en mutatta be, hogyan képzeli el a jövő konyháját. Az okosreceptek alapvetőek, de a mesterséges intelligenciának és a sztereó hangszóróknak hála már elég csak elmondanunk, mit szeretnénk vacsorára, a hangalapú asszisztens már segít is. A recepteket természetesen érintőképernyős felületen is böngészhetjük, sőt személyre is szabhatjuk. A férfiakra gondolva otthoni, modern, öntisztító, önsterilizáló kis sörfőzőt is kifejlesztettek. A beépített kamerával és érzékelővel felszerelt hűtőszekrény, az öntisztuló sütő és az okosmosogatógép szintén hozzájárul az automatizált élményhez – mindegyiket egyetlen program irányítja.

Érintőképernyős okoskonyha okoshűtővel
Érintőképernyős okoskonyha okoshűtővelmetamorworks / Getty Images Hungary

A szinkronizálásnak hála minden eszközünk együttműködik, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legfinomabb ételt fogyaszthassuk. A technológia a következő 10-15 évben odáig fejlődik, amíg a rendszer maga nem értesíti az alapanyagokat házhoz szállító céget, mire lesz szükség az aznapi fogásokhoz, majd az elfogyasztott kalóriákat hozzáadja az egészségünket nyomon követő okoseszköz adatbázisához. Az egyre elterjedtebb drónok segítségével automatikussá – és embermentessé – válhat a kiszállítás is.

Ha valamit mégsem tudtak házhoz hozni, a 3D nyomtató segítségével bármikor előállíthatjuk. A Fudini elnevezésű eszköz ételeket is képes háromdimenziós formában kinyomtatni – például betöltjük a friss tésztamasszát, és a gépből már a kívánt  formára vágott száraztésztát vesszük ki. Segítségével egészségesebb kekszeket, csipszeket készíthetünk tartósítószer hozzáadása nélkül. Ám a sikeres, összehangoltan működő konyhai rendszerhez legelőször is arra lesz szükség, hogy a különböző gyártók eszközei hajlandóak legyenek egymással kommunikálni.

Búcsú a kreativitástól?

Az okoskonyha nagyszerű, modern, rengeteg időt spórol meg, de kétségtelenül vannak hátrányai is. A legfőbb ezek közül a magas ár: igen jól kell keresnünk ahhoz, hogy megfizessük a különböző eszközöket. Emellett az otthoni internetes rendszer működtetéséért cserébe ismét egy jó adag adatot kell megosztanunk magunkról, elbúcsúzva az intimitástól. A főzés ráadásul mindig is sokkal többet jelentett különböző hozzávalók összemixelésénél: a bevásárlás, a gyümölcsök szagolgatása, a főzés közben történő kóstolgatás, a kreativitás, a munkával járó öröm, az együtt főzés nem pótolható gépekkel, ahogy a nagymama süteménye sem. Hiába készíti el robot pontosan ugyanolyan hozzávalókból, egyvalami hiányozni fog belőle: a szív.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek