7 mozi, ahol talán még sosem voltál

Előfordul, hogy egy kellemes vidéki városnézés közben elkapja az embert az eső. Ilyenkor vagy pánikba esik, és átkozza magát, amiért még az esernyőt is otthon felejtette, vagy okosan tölti el az idejét, és beül mondjuk egy moziba, hogy megnézzen egyet a filmipar gyöngyszemei közül.

Persze nem feltétlenül csak az eső elől érdemes a moziba menekülni, ugyanis a legtöbb vidéki filmszínháznak hosszabb múltra visszatekintő története van, mint a plázamozik legidősebb jegyárusának. Összegyűjtöttünk hét olyan mozit, ahová szívesen beülnénk, ha a városban járnánk - függetlenül az időjárástól.

Fontana mozi, Hévíz

A hévízi-tótól minket egy kis eső sem tántoríthatna el, de ha estére egy laza programot szeretnél, ellátogathatsz a Fonatana moziba, aminek az épületét azonnal felismerheted az oldalán található domborműről. Ha végigmész a sétálóutcán, el sem tévesztheted. 

Duna mozi, Visegrád

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Retro-mozizás! Jupiiiii! 🎥📽😜☝️#oldschoolcinema

Jozsef Steiner (@stjoehungary) által megosztott bejegyzés,

Semmi esetre sem szeretnénk, hogy kihagyd a visegrádi várat, de rossz idő esetén persze elnapolhatod a látogatást, és beülhetsz a város főutcáján található művészmoziba

Belvárosi mozi, Szeged

Az 1920 óta Szeged belvárosában található mozihoz nem csak akkor érdemes elzarándokolnod, ha városnézés közben éppen elkapott az eső. Az art deco stílusú épület eredetileg is azzal a szándékkal létesült, hogy filmekkel szórakoztassa a város lakosságát. A közönségfilmeken kívül két art-termében egyetemes és magyar kortárs filmeket vetítenek. Helyet kapnak itt a nemzeti filmhetek, fesztiválok és közönségtalálkozókkal egybekötött filmbemutatók, és vidéki moziként elsőként ad teret társművészeti alkotások bemutatásának is.

Apolló mozi, Pécs

Miután megnézted Gázi Kászim pasa dzsámiját, a székesegyházat, felmásztál a tévétoronyba és talán a Mecsekben is túráztál egyet, igazán megérdemelsz egy kis lazítást Pécs első filmszínházában és művészmozijában. Műsorán helyet kapnak az európai filmfesztiválok alkotásai, művészfilmek és magyar rendezők filmjei is.

Városi mozi, Tapolca

A Tapolca központjában található mozit a Dunántúl legszebb mozijaként is emlegetik. Ha hosszú a sor a tavasbarlang előtt, és elkap az eső, ide menekülhetsz. Art mozi lévén a nemzetközi filmkínálaton túl művészfilmeket is vetítenek naponta három-négy alkalommal.

Balaton mozi, Balatonfüred

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mozi a kishugimmal ❤🎥 #thesecretlifeofpets #cinema #balatonfüred #fun #saturday

Bálint Barbara (@locaaagirl) által megosztott bejegyzés,

A Tagore sétányon andalogni, megenni egy hatalmas szelet sütit a Karolina Kávéházban - nincs is kellemesebb őszi balatoni program. Kivéve persze, ha a zord időjárás közbeszól. Ugyan a Balaton mozi nem klasszikus értelemben vett art mozi, a műsorában mégis sokszor szerepelnek olyan alkotások is, amiket a nagy mozihálózatok kínálatában nem találsz meg.

P'Art mozi, Szentendre

Elsősorban Szentendrére sem mozizni járunk, de Budapestről akár ez a lehetőség is megfontolandó, és nem csupán a művészfilmkínálata miatt. Könnyen lehet, hogy amíg a belvárosi mozikban hosszú sorok kígyóznak a pénztárak előtt az esős napokon, Szentendrén kényelmesen találunk magunknak helyet bármelyik filmre. Érdemes figyelned a filmklubokat is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra