10 étel, amit meg kell kóstolnod, ha Lengyelországban jársz

Környékbeli országba utazni gasztronómia szempontjából egyfelől biztonságos, másfelől izgalmas. Ugyanis biztosan találkozol majd néhány kedves ismerőssel, de új ízeket is felfedezhetsz. Lengyelországból mi ezeket a tradicionális ételeket ajánljuk.

Minden országnak sajátos ízvilága van, még akkor is, ha a szomszédok gasztronómiája gyakran hasonlít. Lengyelországban ehetsz tócsnit, tyúkhúslevest és kompótot is, amik biztosan különböznek a mi verziónkétól. Persze kóstolhatsz olyan fogást is, amit itthon még biztosan nem ettél. Mi biztosan bevállalnánk például a borscsot, a lengyel céklalevest. A TripZilla tippjei alapján olyan ételeket hoztunk, amiket érdemes megkóstolnod, ha Lengyelországban jársz.

1. Pierogi

A pierogis töltött tésztaétel.
A pierogis töltött tésztaétel.Shutterstock

A pierogis talán az egyik legnépszerűbb és legismertebb lengyel étel, bizonyos tésztaféle, amit sósan és édesen is elkészítenek. Általában hússal, savanyú káposztával, túróval vagy szezonális gyümölcsökkel (sokszor például áfonyával vagy cseresznyével) töltik meg.

2. Placki ziemniaczane

A placki ziemniaczane a tócsi lengyel változata.
A placki ziemniaczane a tócsi lengyel változata.Shutterstock

A placki ziemniaczane a mi tócsninkkal rokonítható, amit a lengyelek is szívesen esznek tejföllel, viszont náluk a krumpli mellett olyan zöldségek is kerülnek bele mint a sárgarépa vagy a paszternák.

3. Rosół

A húsleves a lengyel konyhának is meghatározó alapja.
A húsleves a lengyel konyhának is meghatározó alapja.Shutterstock

A húsleves Lengyelországban sem ismeretlen fogalom. Forrón, sok tésztával és zöldséggel tálalják. Jó választás lehet, ha ősszel vagy télen látogatsz el az országba, ráadásul összehasonlíthatod az ízvilágát a hazaival.

4. Pączki

A fánk Lengyelországban is népszerű finomság.
A fánk Lengyelországban is népszerű finomság.Shutterstock

A lengyelek a fánkok terén is brillíroznak, és amíg mi általában a töltetlen, porcukros változatát készítjük el, ők nem sajnálják belőle a csokoládét, a pudingot vagy a lekvárt.

5. Gołąbki

Töltött káposztával is találkozhatsz Lengyelországban.
Töltött káposztával is találkozhatsz Lengyelországban.Shutterstock

Lengyelországban töltött káposztával is találkozhatunk. A savanyítatlan káposztalevélbe csomagolt rizses darált húst paradicsomszósszal tálalják.

6. Łazanki

Łazanki, a káposztás kocka felturbózott változta.
Łazanki, a káposztás kocka felturbózott változta.Shutterstock

A házi tésztát párolt káposztával, sertéshússal és más olyan zöldségekkel tálalják, mint a hagyma és a sárgarépa. Egyszerű és könnyen elkészíthető étel.

7. Kotlet schabowy

A rántott hús nem csak nálunk sláger.
A rántott hús nem csak nálunk sláger.Shutterstock

Az egyik legrégebbi lengyel étel, a receptje a 19. századból származik. Hasonlít a mi rántott húsunkhoz és a bécsi szelethez. Lengyelországban általában vajas burgonyával tálalják.

8. Barscs

Mi biztosan megkóstolnánk a lengyel céklalevest.
Mi biztosan megkóstolnánk a lengyel céklalevest.Shutterstock

A klasszikus lengyel borscs receptjében cékla, hagyma és más olyan zöldségek szerepelnek, mint a sárgarépa és a zeller. A különböző változatokban kerülhet a levesbe hús, pörkölt vagy uszka (gombával töltött, ravioliszerű tészta) is.

9. Bigos

A lengyelek pörköltje is különbözik a miénktől.
A lengyelek pörköltje is különbözik a miénktől.Shutterstock

A bigos tradicionális lengyel étel, a székelykáposzta rokona, ami paradicsommal, hagymával és hússal készítenek.

10. Kompót

Lengyelországban a kompótot főként almából, körtéből, őszibarackból és bogyós gyümölcsökből készítik.
Lengyelországban a kompótot főként almából, körtéből, őszibarackból és bogyós gyümölcsökből készítik.Shutterstock

Egyél egy hideg vagy meleg alma-, körte- vagy őszibarack kompótot, és idézd fel a nagymamád konyhájának ízeit Lengyelországban! Smacznego!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek