Őszi vártúrák Magyarországon - Irány az 5 legszebb hazai vár!

Tudod, hogy melyik várat építette egyetlen ember? Hogy melyik nem került török kézre? És azt, hogy melyik áll Magyarország hét természeti csodájának egyikén? Idén ősszel kirándulj el az ország legizgalmasabb váraihoz és deríts fényt a múltjukra!

Az egykor dicsőséges váraknál jobb mesélőt keresve sem találsz. Használd ki a hűvös, őszi napokat és keresd fel Magyarország legérdekesebb várait, ahol sokat megtudhatsz a letűnt korokról - hősi csatákról,végvári mindennapokról és legendákról. 

A székesfehérvári Bory-vár

A Bory-várat csak a hitvesi szerelem és a művészi álmok váraként emlegetik. Az épületen Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök saját tervei alapján negyven nyáron keresztül dolgozott. Az építkezést a szobraival keresett összegekkel tudta finanszírozni.

A Bory-várat szobrok és műalkotások díszítik.
A Bory-várat szobrok és műalkotások díszítik.Shutterstock

A munkába az első világháború után kezdett bele, amit egészen haláláig tökéletesített saját két kezével, ritkán vett csak igénybe segítséget. A várhoz hét torony és harminc helyiség tartozik, amelyekben szobrok, képek, régiségek és műtárgyak találhatók. A százoszlopos udvarban pedig a magyar történelem híres alakjai sorakoznak fel.

Jegyárak: A felnőtt belépő 1500, a diák 6-tól 26 éves korig és a nyugdíjas 62-től 70 éves korig 700 forint. 6 éves kor alatt, 70 éves kor felett, valamint pedagógusként a belépés ingyenes.

Nyitvatartás: Október 27-ig 9-től 17 óráig, október 28-tól 9-től 16 óráig tart nyitva a vár.

Szigligeti vár

A Balaton északi partján immár 750 éve áll mezők és hegyek között a szigligeti vár, ami kivételes módon sosem került török kézre, katonáinak 150 éven keresztül sikerült megőrizniük. Később a Habsburgok pusztították el, felrobbantották a falait. A vár most ezeknek a letűnt koroknak állít emléket berendezett termeivel és kiállításaival. Helyet kapnak itt harcászati, solymász- és táncbemutatók is. Sőt, a szerencsések még valódi ágyúdörgést is hallhatnak.

A szigligeti várból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.
A szigligeti várból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra.Shutterstock

Jegyárak: A felnőtt belépő 600, a gyerek 6-tól 16 éves korig 400 forint.

Nyitvatartás: Szeptemberben 9-től 18 óráig, októberben 17 óráig, novembertől februárig pedig 16 óráig tart nyitva.

Füzér Vára

A füzéri vár lélegzetállító környezetben, a Zemplén-hegységben lelt otthonra még a tatárjárás előtt, a 13. század elején. A vulkáni várhegy Magyarország hét természeti csodájának egyike. Az épület falai egykor a Szent Koronát is őrizték. Az elmúlt években komoly felújításon esett át, így lett az egyik legizgalmasabb vármúzeum korhűen berendezett termeivel. Ha Füzér Várát tűzöd ki úti célodul, hegymászásra is készülj, de hidd el, a látvány megér egy kisebb túrát.

#fuzerivar #clouds #canon #135mm

Gábor Czini (@gczini) által megosztott bejegyzés,

Jegyárak: A felnőtt belépő 2000, a diák és a nyugdíjas jegy 1500 forintba kerül.

Nyitvatartás: Szeptember 1-től október 23-ig minden nap 10-től 18 óráig, március 14-ig pedig hétfő kivételével minden nap 10-től 16 óráig várják a látogatókat.

Gyulai vár

A 600 éves gyulai vár a Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára. Török kézre 63 napos ostrom után került 1566-ban. Később gazdasági célokra használták, pálinka- és sörfőző is helyet kapott benne.

Ha megfordulsz a gyulai várban, nem hagyhatod ki a mellette található Almásy-kastélyt sem.
Ha megfordulsz a gyulai várban, nem hagyhatod ki a mellette található Almásy-kastélyt sem.Shutterstock

A vár feltárását 1950-ben kezdték meg, azóta pedig nem csak a vármúzeumnak ad otthont: különböző rendezvények során megelevenedik az egykori várbéli élet, begyújtják a kemencét, kenyeret sütnek, korongoznak. Ha érdekel a kastélyok világa is, látogasd meg a mellette található, az országban egyedülálló, interaktív Almásy-kastélyt is!

Jegyárak: A normál jegy 1800, a csoportos 10 főtől 1700, a kedvezményes jegy pedig 900 forint. Ha az Almásy-kastély is érdekel, válthatsz csomagban is belépőt.

Nyitvatartás: Keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig tart nyitva.

Egri vár

Az egri vár rengeteg látnivalót rejt, amit akár idegenvezető segítségével is felfedezhetsz. Ellátogathatsz a Gótikus Püspöki Palotába, ahol Dobó István az egriek stratégiáit tervezte meg, a Kazamatákban a végváraktól tudhatsz meg többet, az egykori kápolnában, a Hősök termében találhatod Dobó István síremlékét, a Panoptikumban az Egri csillagok története elevenedik meg, a pincében a Börtönkiállítást nézheted meg, a Kálvária-dombról pedig a városra és a Bükkre nyílik kilátás.

Az egri várban számtalan látnivaló vár.
Az egri várban számtalan látnivaló vár.Shutterstock

Jegyárak: Felnőtt jegyet 1700 forintért, kedvezményes belépőt 850 forintért válthatsz. A Panoptikumba teljes áron 500, kedvezményesen 350 forintért léphetsz be.

Nyitvatartás: A bár november 4-ig 8-tól 22 óráig, december 31-ig pedig 18 óráig tart nyitva.

Oszd meg másokkal is!
Mustra