Világkonyha: 8+1 tradicionális tojásos étel reggelire!

Szinte minden nemzetnek megvan a maga változata a tojásos reggelire, bár ebben tulajdonképpen ki is merülnek a hasonlóságok: bárányhús, sajtos rétes és paradicsomszósz is szerepel a listán.

A magas fehérje és kolin-tartalma miatt az izmok és az agy karbantartása terén is fontos szerepet betöltő és egy kutatás szerint tulajdonképpen a szívbetegségek kockázatára is kedvező hatást gyakorló tojást mindenhol szívesen fogyasztják reggeli gyanánt. A legtöbb változat bizony jócskán túlmutat a britek közkedvelt, babbal, kolbászkákkal, baconnel és gombával felturbózott napindítóján, amit tulajdonképpen lehetetlen úgy prezentálni, hogy ne börtönkajának tűnjön. Madarat tolláról, embert reggelijéről: állítólag ezért ilyen csúnyák a britek.

Hát, tényleg nem nyerne szépségversenyt.
Hát, tényleg nem nyerne szépségversenyt.Fotó: Shutterstock

Bolgár bánica

Az Insider gyűjtése szerint Bulgáriában például egy leveles tészta rétegek közé helyezett tojásból és fetasajtból álló rétesfélét, a bánicát  fogyasztják reggelire.

A bolgár bánica inkább rétesre emlékeztet
A bolgár bánica inkább rétesre emlékeztetFotó: Shutterstock

Bánh mì

Vietnámban egy egyszerű, tükörtojásból, kolbászból és pirított hagymából álló reggelivel szokás indítani a napot, amit a kenyeret jelentő „bánh mi” szó tanúsága szerint… kenyérrel szolgálnak fel. És teával.

Bánh mì Vietnamból.
Bánh mì Vietnamból.Fotó: Shutterstock

Shakshuka

A Közel-Kelet méltán népszerű „lecsója” egy paradicsomszószos, hagymás és különféle fűszerekkel, például köménnyel és csilipaprikával ízesített egytálétel, amelybe a szósz elkészülte után néhány buggyantott tojást ékelnek az izraeliek.

Shaksuka a Közel-Keletről
Shaksuka a Közel-KeletrőlFotó: Shutterstock

A lengyelek és a venezuelaiak rántottája

A lengyelek gombás, kolbászos rántottája, a jajecznica tulajdonképpen elég hasonló a miénkhez, a venezuelai perico venezolano viszont már egy kicsit eltér ettől: ez utóbbi egy hagymás, paprikás, paradicsomos változat, amit gyakran kukoricalepénybe csomagolva fogyasztanak.

Venezuelai kaja: a perico
Venezuelai kaja: a pericoFotó: Shutterstock

A maláj változat

A malájok egyik kedvence a nasi lemak, azaz a kókusztejben és pandanlevélben főtt rizs, amihez főtt tojást, szardellát, csilikrémet, pirított mogyorót és uborkaszeleteket is felhasználnak.

A malájok kosztja: a nasi lemak.
A malájok kosztja: a nasi lemak.Fotó: Shutterstock

Huevos Rancheros!

A mexikóiak természetesen a tojásétel kategóriáját is igyekeznek teljesen kimaxolni: a tortillára pakolt tükörtojás mellé korianderes, csilis salsa is jár, és biztos, ami biztos egy adag avokádót, zöldséges rizst és babot is hozzácsapnak azért a reggelijükhöz.

Huevos rancheros
Huevos rancherosFotó: Shutterstock

Reszelt krumpli

A kolbászok és tükörtojások mellé az Egyesült Államokban pirított és hagymával is bőven megszórt reszelt krumpli, azaz egy tócsnira emlékeztető röszti is jár.

Az amerikaiak kedvelt reggelije.
Az amerikaiak kedvelt reggelije.Fotó: Shutterstock
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.