Az első kürtőskalács cukrászdában jártunk

Mi a fene az a Kürtős Guba és Kürtős Krémes?

Budapest legújabb cukrászdája, az Édes Medve újragondolta a kürtőskalács fogalmát, és olyan klasszikus kedvencek ötvözésével alkotta meg desszertjeit, mint a krémes, a zserbó vagy a mákos guba. Megkóstoltuk, mesélünk milyenek és mennyibe kerülnek ezek a finomságok.

Az elmúlt napokban olyan édességhiány tört rám, hogy munka után minden este sütisütésre adtam a fejem - több-kevesebb sikerrel. Ezért örültem, amikor megtudtam, hogy kürtőskalács kóstolás a feladat, nem is akárhol, a budpesti állatkertben. Az Édes Mackó Magyarország első kürtőskalács cukrászdája, aminek a megnevezése izgalmas desszertkülönlegességeket takar – természetesen a kürtős jegyében. Végigkóstoltam a kínálatot, hogy aztán elmondhassam, milyen a kürtősmennyországba csöppenni. 

Epres, málnál és áfonyás ízesítésű kürtős karikák.
Epres, málnál és áfonyás ízesítésű kürtős karikák.Szecsi Istvan

Vurstlihangulat a kürtős mennyországban

Az állatkert májusban nyitotta meg a Holnemvolt Vár névre hallgató játszóparkját, ahol új életre kelt a vidámpark raktárából mentett körhinta, a célbadobó és a célbalövő. Ahol az állatokat nem csak a kerítésen vagy az üvegen túlról lehet tanulmányozni, hanem simogatni, lovagolni vagy tevegelni is. Ahol színes és izgalmas játszótér kapott helyet, és ahol az Édes Mackó várja az állatkerti túra után megéhezett gyerkőcöket, szüleiket, és a hozzám hasonló gyermeklelkű állatbolondokat.

Földalattival érkeztem a Széchenyi fürdőhöz, és reménykedtem benne, hogy beengednek az állatkertbe akkor is, ha ezúttal csak a kürtőskalácsért érkeztem, és hogy egyáltalán rátalálok az állatkert címe alatt található, nem különösebben jól behatárolt cukrászdára. 

Az Édes Mackóban hagyományos kürtőst is ehetsz.
Az Édes Mackóban hagyományos kürtőst is ehetsz.Szecsi Istvan

A Holnemvolt Várral együtt az állatkert megnyitotta második bejáratát a cikrusz mellett, amit jól észrevehető táblák is jeleznek, ezért korlátozott tájékozódási képességeim ellenére könnyen odataláltam, és minden kürtőskalácsrajongó nevében megkönnyebbültem. Ha be szeretnél nevezni az Édes Mackó finomságokra, nem muszáj jegyet váltanod az állatkertbe, ugyanis a cukrászdának a körút fele is nyílik egy kiszolgáló ablaka, ami mellett ugyanúgy le tudsz ülni, ahogyan bent.

Az Édes Mackó épületét egy fedett lovardából alakították ki, ennek szellemében árnyékos teraszáról a kifutón poroszkáló lovakra látsz. A századfordulót idéző enteriőrben Szabó Edit alkotásai is helyet kaptak, várakozás közben leülhetsz a hátukon fekvő mackókra. Ha pedig egyáltalán nem szeretnél sorban állni, magaddal viheted az ablaknál kiadott csipogót, és körbejárhatsz a környéken. 

Az élet egy nagy kürtőskalács

Főként a Mézes Mackó háza táján. Egyetlen embert sem ismerek, aki ne szeretné a kürtőskalácsot, de valljuk be, hogy a fesztivál- és strandszezon alatt, miután mindenféle szórással és ízesítéssel megkóstoltad, lassan-lassan érzed, hogy erre is rá lehet unni. Bár Prágában már rácsodálkoztam a kürtős kalács fagyival töltött verziójára, a Vitéz Kürtős úgy nyúlt ehhez az édességhez, ahogyan eddig még senki.

Magát a tésztát desszertjeik alapanyagaként használják fel, amiből aztán olyan merész vállalkozások születnek, mint a madártejes Madárlátta Kürtős, a Kürtős Zserbó vagy a Kürtős Krémes. A nutellával bőségesen megkent Kürtős Csapágy már debütált ez előző évek Kürtős Fesztiváljain, a csapat a gyerekek kedvéért viszont egy olyan menüt állított össze, amiben az édesség egy kis furfanggal teljes értékű fogásként is működhet.

Az Édes Mackó a lovak kifutója mellett kapott helyet.
Az Édes Mackó a lovak kifutója mellett kapott helyet.Szecsi Istvan

Bálint Gáspár, az kürtőskülönlegességek megálmodója a Kürtős Grízzel vagy a Kürtős Gubával a gyerekkor világának ízeit szerette volna megidézni. Az Édes Mackóban limonádézhatsz és kávézhatsz is, de semmiképpen nem maradsz kürtős nélkül, ugyanis minden csésze kávé mellé csokis végű Kürtős Patkó jár.

A speciális étrendűekre tekintettel jövő héttől pedig az Édes Mackó bevezet egy gluténmentes napot, amikor a gluténérzékenyek is megkóstolhatják valamelyik finomságot. Édesszájú lévén én mindegyik verziót szerettem, de mivel nagy krémes rajongó vagyok, ezért a nagy befutó nálam a Kürtős Krémes volt.

Mennyibe kerül a kürtős boldogság?

A hagyományos kürtős kalács (vanília, dió, fahéj, kakaó, kókusz és mandula ízesítésben) 1100, a különleges ízesítésűek (eper, málna és áfonya) pedig 1400 forintba kerülnek. A desszertkülönlegességekre, mint a Kürtős Csapács vagy a Kürtős Krémes 700-tól 1200 forintig tehetsz szert, tejes étkekre, a tejbegrízre vagy madártejre kürtős darabokkal 600-700 forintért. Limonádét és szörpöt 500 forintért ihatsz, presszó kávét 350 forintért, amihez 50 forintért kérhetsz elviteles, környezetbarát poharat. A kínálatban találhatsz Cserpes tejet (300-400 forint), joghurtot (450 forint) és rudit (190 forint) is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra