Kerüld el a dugót, nyaralj az M6-os autópálya mellett!

Csobbanj egy termálfürdőben, borozz egy pincében, nevezz vitorlásversenyre vagy nézz meg jó színdarabot. Nyaralótippek belföldön.

Kétségtelen, hogy a nyaralás és a hétvégi kirándulás legkellemetlenebb velejárója az autópályákon koncentrálódó dugó és a vele járó mindenféle nyűg elviselése. Vagy résen vagy, és kora reggel vagy késő este indulsz útnak, vagy elviseled a több órányi torlódást a Balaton felé. Az M6-os autópályát megépülése óta sok vád érte, de azt semmiképpen sem róhatjuk fel neki, hogy a vonalán lehetetlen a közlekedés. Összegyűjtöttük azokat a városokat és településeket, amiket ezen a pályán közelíthetsz meg, izgalmas programokat kínálnak, hogy biztosan elkerüld a dugót.

Szekszárd

1 óra 34 perc, 155 km Budapesttől

Szekszárdon mindenképpen érdemes egy napnál több időt eltölteni, a borváros alatt ugyanis megközelítőleg 4500 pince található, amik többsége borkóstolót és borvacsorát kínál. A helyi borok történelmével, jellegzetességeivel és kultúrájával való ismerkedést megkezdheted a város szívében található Bormúzeumban egy sommelier kalauzolásával. A belépőjegy ára 700 forint, de előzetes egyeztetés alapján 5000 forintért csoportokat is körbevezetnek.

"Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem" - ha mást nem, ennyit biztosan tudunk az alliteráció mesteréről, Babits Mihályról, a szülőházából kialakított emlékházból azonban ennél jobban is megismerheted a költőt. Felnőtt belépőt 600 forintért válthatsz, 26 év alatt és 62 év felett pedig 300 forintba kerül a jegy.

Szekszárd alatt nagyjából 4500 pince található.
Szekszárd alatt nagyjából 4500 pince található.Shutterstock

A Bogár Tanyán az egykor itt élő sárköziek mindennapjaival ismerkedhetsz meg, a néprajzi magángyűjteményt bejárva nem csak népviseleti ruhákat próbálhatsz fel vagy énekelhetsz népdalokat, de lehetőséged van részt venni egy borkóstolón is. A belépő felnőtteknek 400, gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 300 forint, a Tanyát előzetes bejelentkezés alapján látogathatod meg.

A Mézeskalács Múzeum nem csak a legkisebbek kedvence lehet. A édességkészítő eszközöket és technikákat bemutató kiállításon túl részt vehetsz mézeskalács- és viaszgyertya készítő foglalkozáson is. Ha csak a tárlatot szeretnéd megnézni, felnőtt jegyet 600, diák és nyugdíjas jegyet 450 forinttól válthatsz, a kézműves csomagok 900-1300 vagy 750-1200 forintba kerülnek, annak függvényében, hogy hány tárgyat szeretnél elkészíteni.

Ha kirándulni szeretnél, látogass el a Szekszárdtól autóval 20 percre fekvő Gemencre, ami a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Túrázhatsz vagy vonatozhatsz az erdőben. A távolság függvényében egy útra felnőttként 600-2250 forintig válthatsz jegyet, kedvezményesen pedig 450-1700 forintig.

Augusztus 25-én zseblámpás éjszakai kalandtúrán is részt vehetsz Szekszárdon. A jelentkező csapatok feladata, hogy adott útvonalon, a város utcáin és terein át haladva derítsenek fényt a játék alapjául szolgáló rejtélyre. A jelentkezés 4000 forint csapatonként. Augusztus 27-én a Nyáresti orgonakoncertek Szimfónia és trombita című orgona és trombita koncertet hallgathatsz meg a Művészetek Házában 2500 forintért.

Mohács

1 óra 57 perc, 208 km Budapesttől

A Duna mellett fekvő Mohácsot nem csak busójárás idején érdemes meglátogatni. Sétáld be a város tereit, a hősök parkját vagy a zöld Szepessy parkot.

Csobbanj egyet a mohácsi fürdő élménymedencéiben vagy lazíts a termálfürdőben, szaunázz vagy jelentkezz egy masszázsra. Általános felnőtt napijegyet 2100, diák jegyet pedig 1600 forintért válthatsz az uszodába.

Mohácsra nem csak a busójárás miatt érdemes ellátogatni.
Mohácsra nem csak a busójárás miatt érdemes ellátogatni.Shutterstock

Júlus 21-én Mohács megrendezi a második Dunamenti Halfesztivált. Benevezhetsz a halfőzésre, de ehetsz egy hamisítatlan mohácsi halászlevet is.  Augusztus 4-én közel 300-an vágnak bele a babfőzésbe 1100 agyagedényben a Sokac Babfőző Fesztiválon, ahol kóstolhatsz vagy gasztronómiai és kézműves bemutatókon vehetsz részt. a nap pedig utcabállal zárul. Ha szereted a táncot, neked szólhat az augusztus 17. és 20. között megrendezett Mohácsi Nemzetközi Néptánc Fesztivál. Az aznap szereplő tánccsoportok a fellépések után táncházat tartanak.

Pécs

2 óra 18 perc, 238 km Budapesttől

Pécs igazi történelmi város. A 2. század elején rómaiak alapították, akkor még Sopiane néven. Azóta pedig minden évszázad rajta hagyta a maga nyomát. A korai kereszténység időszakából a világörökségi listára is felkerült ókeresztény temetői épületegyüttes, a középkorból a székesegyház vagy a Barbakán kapuerőd, a török hódoltság korából a főtéren található, Gázi Kászim pasa dzsámija maradt a városra.

Pécsett minden a történelemről szól.
Pécsett minden a történelemről szól.Shutterstock

Pécsett múzeumokból sincs hiány. A művészetek kedvelőit a Janus Pannonius Múzeum Csontváry kiállítás (a felnőtt belépő 1500, gyerek és nyugdíjas 750 forint) vagy a Zsolnay gyűjtemény (a felnőtt belépő 1500, gyerek és nyugdíjas 750 forint) várja, a tudomány iránt érdeklődőket pedig a Természettudományi Múzeum (a felnőtt belépő 3500, a diák és nyugdíjas 1750 forint) vagy a Planetárium különböző műsoraival (a teljes árú belépő 1200, diák, nyugdíjas és pedagógus 800 forint).

A város népszerű fesztiválja, a Pécsi Nyári Színház augusztus 12-ig tart, amin olyan előadások kaptak helyet, mint a Kosztolányi szerelmi háromszögét és betegségét bemutató Hajnali részegség, A miniszter félre lép vagy a Balfácánt vacsorára című vígjátékok.

Harkány

2 óra 25 perc, 250 km Budapesttől

A nyaralás számodra semmi másból nem áll, mint a medencében való lazulásból és napozásból? Akkor Harkány a te helyed. A város gyógy- és strandfürdője Harkány 13,5 hektáros ősparkjában kapott helyet az száz éves fák és a Zsolnay-féle szökőkutak között. Egyszerre pihenhetsz, frissülhetsz és gyógyulhatsz a termálvízben vagy a strandon, igénybe vehetsz masszázst, gyógytornát és egyéb kezeléseket. A felnőtt belépő 3250, a diák 2200, a 62 év feletti pedig 2400 forint.

Kapcsolódj ki a harkányi gyógyfürdőben.
Kapcsolódj ki a harkányi gyógyfürdőben.Shutterstock

Orfű

2 óra 40 perc, 240 km Budapesttől

Ugyan Orfűn már lezajlott a Fishnig on Orfű fesztivál, de ha aktív kikapcsolódásra vágysz, vedd célba a községet. Három mesterséges taván horgászhatsz, strandolhatsz, kajakozhatsz, vitorlázhatsz vagy akár csónakázhatsz is. A Vízfő-forrástól tanösvény indul, ahonnan elkirándulhatsz Orfű két barlangjához, a Mészégető források barlangjához és a Vízfő-barlanghoz.

A lehetőségekhez igazodva a szervezett programok is a mozgásról szólnak. Idén 31. alkalommal rendezik meg az Orfű Tó Show futást augusztus 4-én. Két távon indulhatsz, 6,2 kilométeren, ami alatt egy kört kell megtenned a Pécsi tó körül vagy a dupláját két körrel.

Vitorlázz, csónakázz vagy horgássz az orfűi tavon.
Vitorlázz, csónakázz vagy horgássz az orfűi tavon.Shutterstock

Ellátogathatsz a Vitorlás napokra is augusztus 24. és 26. között, ahol finn, kalóz, laser és op hajóosztályok, illetve szörfösök mérkőznek meg a Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyen és az Orfű Kupán.

Ha további vizes élményekre vágysz, de kimaradnál a versenyzésből, látogass el az Orfű Aquaparkba, ahol úszhatsz a sportmedencében, lazíthatsz a jacuzzi medencében és kipróbálhatod a csúszdákat. Egész napra felnőtt jegyet 2500, diák jegyet 1900, gyerek 14 éves kos alatt pedig 1300 forintért válthatsz, három óra után pedig kedvezményesen léphetsz be.

Oszd meg másokkal is!
Mustra