Mi mindenbe illik a rebarbara?

A kissé savanykás ízű rebarbara szezonja van: sütemény, turmix, limonádé, de akár leves is készülhet belőle, jól áll az eperlekvárnak, a rebarbarás mártások pedig a húsokhoz kiválóak. Íme, a szezonális receptek kihagyhatatlan zöldsége!

Vidéken nőttem fel, a nagymamám kertjében szinte minden megtermett - még a rebarbara is. Ezért furcsállom, ha valaki még soha nem kóstolta ezt az  – amúgy sajnos eléggé alulértékelt – növényt. Pedig süteményben vagy joghurtos-almás salátában például isteni. Ráadásul most van szezonja, a szupermarketek polcain is megtalálhatod. A Huffington Post azt is elárulja, mire figyelj oda, ha úgy döntesz, megbarátkozol a rebarbarával.

Zöldség vagy gyümölcs a rebarbara?

A rebarbara bár olyan remekül passzol a desszertekbe mint a gyümölcsök, de ez ne tévesszen meg - technikailag ez a növény egy zöldség - bár az amerikaiak szerint meg nem az, mert 1947-ben a New York-i bíróságon gyümölcsként könyvelték el, mivel a leggyakrabban gyümölcs minőségben használták fel. Nagyon hasonlít a szárzellerre, de a rajta futó rózsaszín és piros csíkok segítenek abban, hogy megkülönböztesd őket.

A rebarbara a szezon igazi slágere

Velünk ellentétben nem szereti a mediterrán nyarakat

Főként az északi klímát szereti, a dél forró és száraz nyarain nem terem meg. A nagymamám isteni rebarbarás süteményéhez saját kertjéből szedi a belevalót, te is bátran próbálkozz itthon: a rebarbara termesztése igazán nem nehéz!

Eper és rebarbara: a szezon két slágere együtt

Mivel a rebarbarának önmagában elég savanyú íze van, elkészítésénél érdemes cukrot használni. Gyakran párosítják a szintén vele egy szezonban érő eperrel. Ugye már te is látod a gyönyörű végeredményt?

Rebarbara és eper: egy igazán remek párosítás

Nem minden ehető, ami rebarbara

Vigyázz, mert a növény levelei mérgezőek! Ha megeszed, légzési nehézségeket, gyomorfájdalmat vagy más egyéb kellemetlen tüneteket okozhat. Figyelj rá, hogy csak a szára kerüljön feldolgozásra!

A rebarbara levele mérgező!

Legyél kreatív

A rebarbara szinte bármilyen étellel jól működik. Párold és tálald kacsa mellé, készíts belőle szirupot, vagy használd az édességek elkészítésénél, süsd pitékbe, süteményekbe, fánkokba vagy keverd akár koktélokba.

Rebarbarával az egészségedért

A Live Strong szerint, a rebarbara gazdag kalciumban, antioxidánsokban és K-vitaminban, ami jótékonyan befolyásolhatja a véralvadási képességet. Miért is mellőznéd egy egészséges étrendből? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra