Ezeket a turistaparadicsomokat kerüld el nyáron

Van már terved nyárra? Esetleg egy olasz vakáció? Egy romantikus sevillai hétvége vagy egy kirándulás a Skót-felföldön? Felejtsd el!

Ha már túl vagy az egyetemi éveken, és nincs még iskolás korú gyerek a családban, semmi nem indokolja, hogy ugyanakkor menj nyaralni, mint mindenki más. Egyáltalán nem muszáj a világ számos más emberével, szaharai hőségben bevenned a nagyvárosokat, egy párizsi hétvégére választhatsz egy hűvös, őszi hétvégét, egy római kirándulásra pedig akár egy kora tavaszi, langyos hetet. A Huffington Post segítségével megsúgom, hogy melyek azok a helyek, amiket nyáron lehetőleg minél messzebbre kerülj el, és ha teheted, főszezonon kívül írd a naptáradba.

Párizs

A romantika fővárosában augusztus végén jártam, fél lábbal kihátrálva a főszezonból, mégis úton-útfélen, minden látványosság előtt sorokba botlottam, amikbe mindig beékelődött pár tucat ázsiai turista is. Sőt, általában a városkártyám is csak egy másik sorig juttatott. Disneylandben az átlag várakozási időt egy és másfél óra közé lehetett tenni – azóta azt is tudom, hogy ahol viszont nem állnak emberek, oda nem megyünk be. A Small World horrorfilmbe illő, vidámnak szánt törpebábui közé akkor sem hajóznék be soha többet, ha fizetnének érte. Abban ugyan nem vagyok biztos, hogy Disneyék nincsenek tele az év minden napján, de ha a párizsi utazásodat a másik három, gyönyörű évszak idejére teszed, valószínűleg megspórolsz magadnak pár kilométernyi sorban állást.

"A nyár Párizs főszezonja drága szállodai szobákkal, rengeteg turistával és nevetségesen hosszú múzeumi sorokkal. Okosabb, ha márciusban vagy októberben utazol a francia fővárosba. Lehet, hogy az idő ilyenkor hűvösebb, de a sorok is sokkal rövidebbek" – javasolja Jessica van Dop, a Dining Traveler bloggere.

shutterstock 1077468305

Thaiföld

Ha Európán túl választasz úti célt, egészen praktikus kérdéseket is fel kell magadnak tenned, mielőtt beleugrasz az ismeretlenbe. Például ellenőrizd, hogy ha a föld másik felére repülsz, biztosan a nyárba érkezel-e. "Két évig éltem Thaiföldön, és azt tapasztaltam, hogy az időjárás májustól októberig drasztikusan megváltozik, minden nap akár órákig is eshet az eső" – mondja Tosin Idowu, utazó blogger.

"Főleg a szigetek, Koh Phi Phi, Koh Tao és Phuket, népszerű úti célok, ezek a területek a legesősebbek ezekben a hónapokban. A családom és a barátaim Amerikából nyáron látogattak meg, és rengetegszer kellett bocsánatot kérnem tőlük, amiért az eső elmosta minden tervüket. Ha Thaiföldet szeretnéd látni, érkezz novembertől februárig, itt ilyenkor van a főszezon, az idő tökéletes a strandoláshoz és bármilyen más szabadtéri vagy vízi tevékenységhez. Bár Vietnamot, Szingapúrt és Malajziát is láttam már az esős évszakban, az időjárás soha nem hiúsította meg úgy a terveimet, mint Thaiföldön" – teszi hozzá a blogger.

shutterstock 1077373805

Dél-Afrika

Az egyenlítő környékén ugyan hagyatkozhatsz Afrikában az európai évszakokra, de délebbre már más a helyzet, ott ugyanis tél van, amikor a mi féltekénken nagyban tombol a nyár. "Ha nem kabátban akarod bejárni Fokvárost, válaszd az afrikai nyarat, ami decembertől márciusig tart" – javasolja Jessica Nabongo, a Jet Black utazási iroda alapítója és a Catch Me If You Can bloggere.

shutterstock 1073283824

Ibiza

Nyáron a vágyott, homokos strand és a nyugodt, családi kikapcsolódás sem mindig kompatibilis, főleg, ha eltökélt szándékod, hogy mindezt Ibizán valósítanád meg. "Ha gyerekekkel utazol vagy csendes strandra vágysz, Ibiza déli része biztosan nem jó választás. Ha itt akarod kipihend az év fáradalmait, azt javaslom, válaszd inkább az érkezéshez májust vagy szeptembert. Biztosan jó idő lesz, és a strandon is elférsz majd" – tanácsolja Laura Hall, a Kid & Coe kommunikációs igazgatója.

shutterstock 1077020363

Olaszország

Valószínűleg nem tévedek, ha azt mondom, év közben nők ezrei vegetálnak olasz filmeken és járnak gyorstalpaló nyelvkurzusokra azzal a céllal a szemük előtt, hogy nyáron maguk mögött hagyják a betonszürke hétköznapokat, és belekóstolnak Róma romantikájába. A mediterrán éghajlat júliusi bája viszont perzselő hőségben és izzadt turistatestekben merül ki. Ne álmodozzatok tovább, menjetek Olaszországba tavasszal vagy ősszel, így a repjegyek és a szállások is olcsóbbak.

"Az augusztus 15-ei Ferragosto elnevezésű, olaszországi ünnep egybeesik Mária mennybemenetelének ünnepével" – mondja Lisa Vogele, utazási tanácsadó. "Az üzletek bezárnak, a családok pedig a hegyekbe vagy a partra kirándulnak. A legtöbb étterem még az olyan nagyvárosokban is bezárják kapuikat, mint Róma. Augusztus a hőség hónapja az országban, ezért ha érzékeny vagy a melegre, valószínűleg nem a legideálisabb időpont egy római vakációhoz. Májusban és októberben remek az időjárás, kevesebb a turista, ráadásul több szüreti fesztivált is szerveznek. Decembert és januárt inkább azoknak ajánlom, akik bírják a hideget és szeretik a karácsonyi vásárokat, februárban pedig a fesztiváloké a főszerep."

shutterstock 1074727715

Sevilla

Spanyolország csodaszép, de a hőség igen bosszantó tud lenni már akár április végén is. "Andalúzia varázsa közismert. A szenvedélyes flamenco tánc, az ínycsiklandó tapasok és a meleg napok: ezek mind Sevillába, az andalúz székhelyre vonzzák a turistákat. A város építészetére nagy hatással volt a mór befolyás és a spanyol lelkület is, nem beszélve a gyönyörű, narancssárga utcácskákról. Annak érekében, hogy mindezt kiélvezhesd, kerüld el nyáron. Júliusban és augusztusban a hőmérséklet elérheti a 40 fokot is. Ha szeretnéd jól érezni a látogatás alatt magad a bőrödben, időzítsd az utazást tavaszra vagy őszre" – ajánlja Evelina Radoycheva, a Little Big Traveller bloggere.

shutterstock 1074482882

Agra, India

Ha a perzselő olasz vagy andalúz nyár elrettent a mediterrán vakációtól, az Indiai hőség is biztosan megvisel majd, ezért ha a Taj Mahal megtekintése szerepel a bakancslistádon, ne nyárra időzítsd a látogatást.

"Bár a Taj Mahalt valószínűleg ideálisan egy nyári utazás tetőpontjaként képzeled el, légy óvatos! Az indiai nyár, ami áprilistól júniusig tart, akár 40 fokos hőséget is jelenthet – nem ideális időjárás, amikor többszáz turista között az életedért küzdesz" - figyelmeztet Alex Reynolds, a Lost With Purpose bloggere. "Június után megkezdődik a monszun időszaka, az esős évszak, ami egészen szeptemberig tart. Talán egy kicsit hűvösebb van, mint nyáron, de a magas páratartalom így is megkeserítheti az idilli nyaralást. Ahelyett, hogy megküzdenél az indiai nyár minden kellemetlenségével, tervezd a vakációt inkább októberre vagy novemberre. A monszun után a hőmérséklet visszaesik 25-30 fokra, és a vidék is kizöldül. A Taj Mahal egész évben gyönyörű, de sokkal jobban fogod értékelni, ha nem kell közben izzadtságban fürödnöd."

shutterstock 1076670377

Skócia

Régóta álmodozom Skóciáról, a vad tájairól és a végtelen zöldről. Mindig úgy képzeltem, hogy a fentiek reciprok példájára nyáron mennék, hogy elkerüljem a fogvacogtató hideget és a felföldre zúduló rengeteg esőt. Sally Akins, utazó és gasztro blogger arra figyelmeztet, hogy gondoljuk meg a nyári kirándulást: "Ha a Skót-felföldre tervezel utazást, győződj meg róla, hogy felkészültél. Mivel a skót szúnyogszezon július és augusztus közé esik, csak jól felöltözve, szúnyogriasztóval felvértezve kerülheted el a rovarok harapásait. Vagy dönthetsz úgy, hogy szeptemberben vagy októberben vágsz neki az útnak, ilyenkor megváltozik a fák színe is, és már a rovarok sem olyan veszélyesek."

shutterstock 1077003956

Amszterdam, Hollandia

Hollandiát mindig olyan nyugodt országnak képzeltem, ahol tulipánok bólogatnak a végtelen virágmezőkön, a szélmalmok lustán nyújtózkodnak az ég felé és a házikók ablakaiban pöttyös börgében gőzölög a kakaó. Vidéken valóban ilyen Hollandia, legalábbis abban az egy, tavaszi hétben, amit a cserediákomnál töltöttem, ilyen volt. Reggel biciklivel jártunk iskolába, ebédre csokimorzsás kenyeret majszoltunk, délután pedig lementünk a tóhoz. Egy nap ellátogattunk Amszterdamba, és a biciklisek mennyisége megtízszereződött, előkerültek a turisták, a tömeg és a sorok is.

"A nyári hónapokban Amszterdam is a túzsúfolt európai városok közé tartozik. A helyeik megpróbálnak elmenekülni a turisták érkeztével. Ha szeretnéd megtapasztalni a valódi holland életérzést, maradj Rotterdamnál. Ez a modern város tökéletes célpont az építészet szerelmeseinek, itt található például a Markhtal vagy az Erasmus híd" – mondja Jessica van Dop.

shutterstock 1075729880
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek