Soha többé könnyes hagymaszeletelés!

A tudósok megbabrálták a természetet, többé nem kell sírni a hagyma felett.

Kevés gyűlöltebb konyhai munka van, mint a hagymaszeletelés. Persze nem jó krumplit meg répát pucolni sem, de a hagyma még a szemed is kimarja. Illetve kimarta egészen eddig, ugyanis néhány tudós annak szentelte az elmúlt évtizedeit, hogy ezt a problémát már a gyökereinél megoldja. Vagyis kikísérletezték a könnymentes hagymát. 

shutterstock 384828805

Sunion az új hagyma neve, amit a Bayer mérnökei fejlesztettek ki. Na nem a sok kérdést felvető, és sokak által támadott génmanipulációs módszer, hanem a jó öreg növénykeresztezéses az, amivel sikerült elérni, hogy csökkentsék azokat az illékony vegyületeket, amik a könnyezésért felelősek.

A legjobb az egészben pedig az, hogy sok más hasonló kutatási eredménnyel ellentétben ennek a hasznát azonnal lehet érezni, ugyanis mostantól nagyüzemben lehet termelni a könny nélküli hagymát. A tervek szerint öt év alatt 5 millió karton könnymentes hagymát terítenek az Amerikai Egyesült államokban.

De miért csíp?

A Webbeteg szerint hagymavágás közben egy olyan enzim szabadul fel, ami serkenti a könnyelválasztást. Ahogyan ez az enzim találkozik a hagyma aminosavjaival, propántiol-szulfoxiddá alakul, mely a levegőbe kerül, eléri a szaruhártya idegeit, és működésbe hozza a könnymirigyeket. 

Lyndon Johnson, a Bayer egyik értékesítési vezetője azt mondta a Digital Trends magazinnak, hogy ezek a hagymák ugyanolyan roppanósak, ugyanolyan finomak, és míg más hagymák az idő múlásával egyre csípősebbé válnak, ezek inkább édesek lesznek. Hogy ez mennyire tesz jót a pörköltnek, azt mindenki döntse el maga, az azonban kiderült Johnson szavaiból, hogy szállítás előtt nagyon komoly teszteknek és ellenőrzéseknek vetik alá a termékeket, nehogy véletlenül mégis könnyet csaljon valaki szemébe a vacsorakészítés közben. 

shutterstock 488319853

Egyelőre Nevada és Washington földjein termesztik a hagymákat, majd áprilisban már az egész Amerikai Egyesült Államokban hozzá lehet jutni. A terjeszkedés pedig attól függ, hogy mekkora lesz a sikere a könny nélküli, ám kissé édeskésebb hagymáknak az első időszakban, vagy kiderül-e, hogy az emberek határozattan szeretnek szenvedve és csukott szemmel hagymát szeletelni.

Hogy mikor ér el a Sunion Magyarországra, az egyelőre rejtély, de mindegy is, hiszen a "Sírva vigad a magyar" mondásba, simán belefér az is, hogy a hagymát is könnyekkel küszködve szeleteljük. Aki viszont mégsem lelkesedik ezért, annak mutatunk néhány tippet, hogyan kerülheti el. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra