7 érdekesség, amit nem tudtál Audrey Hepburnről

Erős kisugárzása volt a stílusikonnak kikiáltott színésznőnek, akinek élete számos ponton összeér Marilyn Monroeéval.

A nemrég elhunyt divattervező, Hubert de Givenchy múzsájáról, Audrey Hepburnről sokaknak az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany's) című filmben nyújtott szerepe (Holly Golightly) és annak klasszikussá vált kis fekete ruhája jut az eszébe, ezért a Mentalfloss.com információ alapján összegyűjtöttünk hét dolgot, amit valószínűleg kevesen tudnak az angol-holland származású Oscar-díjas színésznőről, aki filmes karrierje után az UNICEF utazó nagyköveteként tevékenykedett. 

GettyImages-52103226
Hulton Archive / Getty Images Hungary

1. Első szerepe egy oktatófilmben volt

Bár az 1948-as ‘Dutch in Seven Lessons' filmként van besorolva az IMDb-n és a Wikipedia.org-on, valójában inkább egy turistáknak készített oktatófilmről van szó, melyben a 18 éves Hepburn légiutas-kísérőként bukkan fel. Nem sok értelme van megnézni, ha nem beszélsz hollandul, de a Hepburn rajongókn még így igazi ínyencségnek számít. A színésznő egyébként folyékonyan beszélt öt nyelvet, ami később jól jött humanitárius munkája során.

2. Gregory Peck félt, hogy jelentéktelennek tűnik majd Hepburn mellett

Audrey Hepburn első komoly amerikai szerepe Ann hercegnő volt a Római Vakációban az akkor már ünnepelt sztárnak számító Gregory Peck oldalán, aki jól ráérzett, hogy nagy filmcsillag lesz kolléganőjéből. A színész jóslata bevált, Hepburn a filmben nyújtott alakításáért 1954-ben megkapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat.

GettyImages-513666881
Universal History Archive / Getty Images Hungary

A film rendezője, William Wyler eredetileg Elizabeth Taylornak vagy Jean Simmonsnak akarta adni a hercegnő szerepét, de egyikük sem volt elérhető, így esett a választása az őzikeszemű, filigrán testalkatú Hepburnre. Gregory Peck pedig úgy kapta meg a “hálátlan” férfi főszerepet, hogy Cary Grant visszautasította az ajánlatot azzal az indokkal, hogy a figyelem a filmben úgyis a hercegnőre irányul majd. Külön érdekesség, hogy a színésznőt Peck mutatta be későbbi férjének, Mel Ferrernek.

3. Mindent megnyert, amit csak lehetett

Audrey Hepburn egyike annak a 12 szerencsés színésznek, aki hazavihette mind a négy különféle kategóriában elnyerhető díjat: az Oscart, az Emmyt, a Grammyt és a Tonyt is. Az ilyen sokoldalú színészeket EGOT-nak nevezik a szakmában, ami az Energy, a Growth, az Opportunity és a Talent szavak rövidítéséből jött létre. Hepburn mellett olyan hírességeket illetnek ezzel a jelzővel, mint például Mel Brooks, Rita Moreno vagy Whoopi Goldberg. Sajnálatos azonban, hogy a Grammy-díjat az Audrey Hepburn's Enchanted Tales című gyerekkönyvért és az Emmy-díjat a Gardens of the World with Audrey Hepburn című munkájáért csak halála után ítélték meg neki.

A UNICEF-ben végzett munkájáért 1993-ban neki ítélték Jean Hersholt Humanitárius Oscar-díját, amit már nem vehetett át. Érdekes, hogy a színésznő Oscar-díját 1953-ban épp a színész Jean Hersholt, a humanitárius díj névadója adta át neki.

4. Eredetileg Marilyn Monroe lett volna az Álom luxuskivitelben Holly Golightly-ja

A hollywoodi filmtörténet egyik leghíresebb filmjét Blake Edwards rendezte Truman Capote 1958-ban írt novellája alapján. A pletykák szerint az író jó barátnőjét, Marilyn Monroet tartotta a legalkalmasabbnak a szerepre, de a díva tanára lebeszélte a lehetőségről arra hivatkozva, hogy az erkölcstelen lány szerepe nem tenne jót a róla kialakult képnek. Hasonlóképpen vélekedett Kim Novak is, aki szintén visszautasította a szerepet, amit végül a barna hajú Hepburn kapott meg. Ma pedig már aligha tudnánk más főhősnővel elképzelni a filmet.

Bár a Paramount erősen cenzúrázta Holy Golightly karakterét (pl. kikerült a biszex vonal) a főhős alakja így is elég összetett, ami nem csoda, mivel Truman Capote három nő személyiségéből gyúrta össze Holy modern, pimasz, elvarázsolt énjét. Walter Matthau feleségééből, Carol Graceéből, az író-színésznő Gloria Vanderbiltéből, és Charlie Chaplin egykori feleségééből, Oona O'Neilléből.

5. Közel 233 millióért kelt el az Álom luxuskivitelben látott Givenchy ruha

A francia divatház tervezte kis fekete ruhát a Christie's aukciósház bocsátotta eladásra 2006-ban. Bár úgy becsülték, hogy körülbelül 98 800 – 138 200 dollárért (kb. 24,9 – 34,8 millió forint) adnak túl rajta, az ikonikussá vált darabot végül 923 187 dollárért, azaz nagyjából 233 millió forintért vihette haza egy szerencsés rajongó. Nemrég a film forgatókönyve is elkelt, benne Hepburn jegyzeteivel és a filmben végül nem szereplő, törölt jelenetekkel. (Ezért megközelítőleg 220 millió forintot fizetett egy gyűjtő. Ha már az előbb Marilyn Monroet emlegettük, a szőke díva fehér “metrós ruhája” a Hétévi vágyakozás című filmből is rekordáron, 5,6 millió dollárért kelt el egy árverésen.)

GettyImages-83074344
Hulton Archive / Getty Images Hungary

6. Ő is elénekelte a “Happy Birthday Mr. President” című dalt John F. Kennedynek

Meglepő, hogy ennyi közös szál van két ennyire eltérő adottsággal rendelkező színésznő között. Míg Monroe 1962 május 19-én énekelte el a “Happy Birthday Mr. President” (Boldog születésnapot, elnök úr!) című, felejthetetlenre sikerült köszöntőt, addig Hepburn egy évre rá, 1963-ban köszöntötte a dallal az elnököt, akinek ez volt az utolsó születésnapja, 1963. november 22-én merénylet áldozata lett.

7. Még egy tulipán fajtát is elneveztek Audrey Hepburnről

1990-ben egy ritka fehér tulipánt neveztek el a People magazin által a világ legszebb 50 embere közé is beválasztott színésznőről. A “keresztelő” egy hivatalos ünnepség keretei alatt zajlott a család egykori, Huis Doorn-ban található kúriájában. Az eseményt az Audrey Hepburn névre keresztelt tulipán avatóról, ide kattintva nézhetitek meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra