A Budai-hegységben télen is jó kirándulni – mutatjuk merre menj!

Tény, hogy nem télen van a legtökéletesebb időjárás túrázáshoz, de egy egy-két órás erdei séta ilyenkor is jól tud esni. Akkor pedig pláne varázslatos, ha havazik is. Öltözz fel melegen, húzz túrabakancsot és irány a Budai-hegység!

A Budai-hegység télen is szép, hóesésben pedig különösen izgalmas. Ha még lesz szerencsénk idén télen egy szép havas hétvégéhez, mindenképp tegyél egy kisebb túrát valamelyik csúcsra, megdöbbentően alpesi hangulatot áraszt ilyenkor az erdő! És még a leginkább maguktól értetődő útvonalak is izgalmassá válnak. Korábbi havas hétvégéken több ilyet is próbáltam, mutatom milyenek voltak.

Egy jó térképet nem árt beszerezni (meg egy forralt bort sem)
Egy jó térképet nem árt beszerezni (meg egy forralt bort sem)mimi/Dívány

Egyik sem igazán hosszú, mégis kellőképpen izzasztó (főleg a második és a harmadik), úgyhogy biztosan kellemesen lefárasztva mész majd haza utánuk. Mindegyik járható nagy havazás esetén is, de a bokát jól tartó, vízálló túrabakancs a nagyobb szintkülönbségű útvonalakhoz elengedhetetlen.

1. Hárs-hegyi körút

Táv: kb. 3 km, többnyire sík terepen. Kényelmes, ráérős sétával egy óra, a Terepgyerek blog szerint kisgyerekkel totyogva inkább másfél.

Kinek? Túrázással épphogy ismerkedőknek, kényelmes sétálóknak, kisgyerekkel kirándulóknak.

Az útvonal: A Szépjuhásznétól induló zöld körutat kell követni, térképet hozzá itt találsz. A kiindulási pontot kocsival (parkoló van), vagy a Széll Kálmán térről induló 22-es és 22A busszal érheted el.

Látnivalók, érdekes helyek az út során: A túra kiindulópontja a Gyermekvasút (menetrend itt ha mennétek egy kört) megállója. A körútról tábla (és a sárga háromszög jelzés) jelzi az irányt a Kis-hárshegyi Makovecz Imre kilátóhoz. Térj le bátran, csak pár lépés, és tök jól néz ki a csavarodó fakilátó.

Tipp: Ha többre vágysz, a körséta kombinálható a Nagy-Hárs-hegy tetején álló, 454 méteres tengerszint feletti magasságban épült Kaán-károly kilátóval is. Ide a Szépjuhásznétól sárga sáv jelzést követbe tudsz felmászni – viszont itt már van egy kis kaptató felfelé. A kilátás viszont kárpótol a félig kőből, félig fából épült toronyból: hasonló a körpanoráma, mint a János-hegyi Erzsébet-kilátóból, csak ezt a helyet nem ismerik annyian.

2. Zugligetből János-hegyre, majd onnan le

Táv: 5,8 km, felfelé 360 méter, lefelé 225 méter szintkülönbséggel. Mi az egyik nagy januári hóesésben 2 óra alatt sétáltuk le.

Kinek? Akik nem riadnak meg a szintkülönbségtől, és szeretnék, ha túrázás közben nem csak az erdő maga lenne a látnivaló, hanem érdekes sziklaképződmények, épületek is.

Az útvonal: A legjobb, ha busszal mész, mert nem körtúráról van szó. Szállj le a Labanc útnál, a 22-es és 222-es busz is jó a Széll Kálmán tértől. Kezdetnek sétálj el a felújított zugligeti lóvasút végállomáshoz, majd onnan tovább a Libegőhöz. Itt a Zugligeti út mellett, a járdán folytasd az utad, majd egy lépcsősoron kanyarodj be az erdőbe a zöld háromszög turistajelzésen. A viszonylag meredeken emelkedő ösvény hamarosan eléri a Tündér-sziklát, majd menj tovább a zöld háromszögön a János-hegyre. Ha felértél, már csak egy lépcsősort kell leküzdeni az Erzsébet-kilátóig. Ha kipihented magad, max. fél óra alatt leérsz a Szépjuhásznéhoz a piros sáv jelzést követve.

A csodás lóvasút állomás
A csodás lóvasút állomásmimi/Dívány

Látnivalók, érdekes helyek az út során"Gyönyörű, mint egy templom, pedig csak egy megálló" – írta a zugligeti Lóvasút-állomásról az Urbanista blog. És tényleg, svájci vagy alpesi stílusú tetődíszítéseivel igazi mézeskalács házikó. Ha havazik, olyan mintha az Alpokban andalognál. Út közben a jellegzetes alakú dolomit torony, a Tündér-szikla alatt, majd mellett is elhaladsz. A csúcson vár a jánoshegyi Erzsébet-kilátó, amit 1910-ben avattak Schulek Frigyes tervei alapján.

Tipp: Igyatok egy jó forralt bort a kilátó aljában működő kávézóban! Nekem eddig fel sem tűnt hogy létezik ez a hely, pedig milliószor jártam már a kilátónál. Odabent szarvasagancsok, sötét fa burkolat és forralt bor vár, a hütte hangulat garantált – pláne ha odakint hull a hó.

3. Hármashatárhegyre fel, Fenyőgyöngyéhez le

Táv: 5,6 km, fel 270 méter, le 250 méter szintkülönbséggel. Mi nagy hóesésben 2 óra alatt sétáltuk le.

Kinek? Akik szeretik a kihívásokat. (Az útvonal békeidőben egyáltalán nem vészes, de ha havazik és fagy, akkor azért a csúszós emelkedők és lejtők tudnak meglepetéseket okozni benne. De amúgy pont ezektől lesz érdekes.)

Az útvonal: Ülj fel a 137-es buszra a Szentlélek téren, és utazz vele az Erdőalja út megállóig, majd kövesd az Erdőalja utat. Kisvártatva elfogynak a házak, és beérsz az erdőbe (kék kereszt jelzés). Ha nagy a hó sok szánkózó fog szembejönni, erre készülj fel. Sétálj fel az egyre emelkedő úton a Virágos-nyeregig, majd itt térj rá a kék sávra. Innentől egyre meredekebben visz fel az út a Vihar-hegyre majd kicsit le, végül újra fel, és eléred a Hármashatárhegyet, először a turistaházzal és a bisztróval, még feljebb sétálva pedig a dizájnos Guckler Károly kilátóponttal. Onnan le a kék sávon tovább, majd a Kecske-hegynél a zöld sávon irány a Fenyőgyöngye.

Dora Cseri (@csdorka) által megosztott bejegyzés,

Látnivalók: A Hármashatárhegy 495 méter magas csúcsán 2016 júliusában adták át a Guckler Károly-kilátópontot. "A kilátó egy második világháborús légvédelmi ütegállás újrahasznosításával jött létre. Névadójának fővárosi erdőmesterként nagy szerepe volt a 19. század végére a lakossági tűzifaigények miatt szinte teljesen lecsupaszított budai hegyek újraerdősítésében" – írja róla a Wikipedia. 

Tipp: A Hangár Bisztrót is akkor újították fel, amikor a kilátó épült. Ha átfáztál a túrázásban, igyál itt egy teát, kávét vagy forralt bort. Ne lepődj meg, belvárosi árakkal dolgoznak, de legalább a személyzet kedves.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek