Borfesztivál 2017: már fröccsöt inni se szégyen

Bor- és gasztrosznobokkal telt meg a hétvégén a Gellért Szálló. Mutatjuk, mit főztek Széll Tamásék és mit gondolnak a borászok!

Nem sokkal a Hilton báltermében tartott sajtfesztivált követően került sor a Gellért Hotel éves Márton napi Borfesztiváljára. Mivel szeretünk jókat enni-inni, megnéztük, hogy miért tartja izgalomban a fél várost már hetek óta a Gellért szállós borfeszkó, illetve utánajártunk, hogy mit gondolnak az efféle rendezvényekről maguk a borászok!

Az idén hetedik alkalommal megrendezett programsorozat tematikája a bűvös 7-es szám körül forgott, a ‘7 mestersörész' fantázianéven futó minisörfesztiválon több mint 30 féle sör közül lehetett választani, de volt ‘Gasztronómia 7 csodája' lakosztályétterem, ahol a Bocuse d'Or-t megjárt Széll Tamás és Szulló Szabina 7 fogásos menüsorát lehetett végigenni, míg a Gellért Sörözőben a Gerbeaud-Gundel-Gellért séfjei tálalták 6 fogásos gourmet vacsorájukat. Mindehhez pedig a szecessziós stílusban épült szálloda biztosította a hátteret. 

Bár alapvetően a borok iránti kíváncsiság  hajtott a Gellértbe, azért benéztünk a hotel leghíresebb vendégeit fogadó 422-es lakosztályba, ahol Széll Tamás és Szulló Szabina egy 12 fős asztaltársaságnak főzött fejenként 44.990 forintért. Íme a menüsor, amit ezúttal nem ettünk végig:

Szulló Szabina és Széll Tamás 7-fogásos prémium gourmet borvacsorája

  • Aperitiv - Kreinbacher Prestige Brut Magnum
  • Cékla, meggy, libamáj + Kreinbacher Birtok - Prestige Brut Magnum
  • Magyar tarka tatár + Demeter Zoltán, Tokaj - Szerelmi Hárslevelű 2012
  • Grillezett zeller, tehénsajt, savanyított medvehagyma + Bencze Családi Birtok, Észak-Balaton - Riesling 2015
  • Gesztenye, velő, kaviár + Szepsy István, Tokaj- Szent Tamás Furmint 2006 / 2007
  • Kacsacomb, káposzta, dió + Pósta Borház, Szekszárd - Kadarka 2015
  • Szarvas, sütőtök, szarvasgomba + Karner Gábor, Mátra - Boróka Kékfrankos 2009
  • Tejberizs, sós karamell Alma, kamilla, kakukkfű + Szepsy István, Tokaj - Tokaji Szamorodni 2012

Dobosi Pincészet: "már fröcsöt inni se szégyen"

A fine dining programokon kívül is zajlott az élet a szállóban, pénteken a Bor és Piac, szombaton pedig a Winelovers szakemberei által válogatott borok közül lehetett korlátlan mennyiségben kóstolni hazánk legjobb boraiból Tokajon és Szekszárdon át a Balatonfüred-Csopak borvidékig. Utóbbi területen található a családi vállalkozásként működő Dobosi Pincészet, akiknek az olyan szkeptikus borivót is sikerült meggyőzniük arról, hogy lehet finom a bio bor, mint én. Dobosi Győzőt arról kérdeztük, hogy mennyiben változtak a magyarok borfogyasztási szokásai az elmúlt években és milyen borokat kedvelünk-keresünk leginkább?

"Az elmúlt pár évben az változott meg leginkább, hogy őszinték lettek a borfogyasztó vendégek és őszintén ki merik kérni azt, amit szeretnek és nem pedig azt, ami a legdrágább, ellenben nem ízlik nekik. Régen nagyon sok ilyen vendég volt, ma elvétve akadunk bele ilyenbe. Talán emiatt főként a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelik, aminek a Márton nap a kicsúcsosodása, valamint már fröccsöt inni se szégyen, ami szintén ezt a kategóriát erősíti" – mondta el nekünk Dobosi.

"Egyre több az olyan borfogyasztó, aki még pár évvel ezelőtt nem szerette a bort és ma örömmel fogyasztja az előbb említett tételeket, illatosabb fajtákat, amiben ő is megtalál önmagától pár gyümölcsjegyet, ami aztán elindítja a bor kóstolás igazi kalandos útjára, hogy nem csak iszik. Nekünk komoly missziónk ez, hogy ne csak a jelenlegi kultúrát borfogyasztókkal foglalkozzunk, hanem foglalkozni kell a jövő borfogyasztóival is!" – teszi hozzá a szakember. És vajon megéri borászatként borfesztiválon, gasztroeseményen megjelenni?

"Egy kisebb családi borászat rendezvényeken tudja népszerűsíteni magát, mert egy pincészetnek lehet és kell, hogy jó honlapja, dizájnja és címkéje legyen, de a bor minősége és íze hozza a vevőket. Azt hogy megéri-e, azt 5 éves viszonylatban lehet látni, mert sok "gyümölcs" nem egyből érik be. Az is tendencia, hogy nem a tömeges nagy rendezvényeken van nagyobb reklám, hanem a kisebb, de szakmai kóstolókon, ami több esetben csak egydélutános rendezvény, mint mondjuk a Márton nap a Gellértben. Nekünk ez a saját tapasztalatunk, azaz létfontosságú képviselni magunkat rendezvényeken" – mondja Dobosi.

"Nagyon jó azt is látni, hogy egyre erősebb az a fogyasztókör, akik a testes, komoly borokat kedvelik és keresik, és ami a legmeglepőbb, hogy értenek is hozzá, nem csak az agyonfahordózott nedűket keresik" – mondja Dobosi Győző, aki az idei füredi borhetek borfogyásának statisztikájából kiindulva azt állapította meg, hogy azért fogyott kevesebb rozé, mert magasabb áron adták, mint az előző években. És milyen borokat ajánlanak a libás ételekhez vagy az ünnepi szezonra?

"A liba mellé mi egy fahordós chardonnay fajtát és szürkebarátot adunk idén, ami mindegyik 2015-ös évjáratú. Ezek szép nagytestű borok. Azt tapasztaltuk, hogy a könnyebb vörösbor helyett jobban kedvelik a vendégek is a liba mellé a testes, érett fehérborokat" – mondja Dobosi.

Etyeki Kúria: "manapság a társasági élet egyik fontos szimbóluma a hazai bor, alapvető elvárás a tájékozottság és hozzáértés"

Mivel különösen felkapott lett az elmúlt években az Etyek-Budai borvidék, ezért a fehérboros régió egyik legismertebb borászatát, a megfizethető és számos helyen megtalálható Etyeki Kúria cégvezetőjét, Nagy Vincét is megkérdeztük, hogy mit gondol a borfogyasztási szokásainkról:

"Az Etyeki Kúria 21 éves fennállása alatt a hazai borfogyasztás és borkultúra folyamatos változáson ment keresztül és ez egy megállíthatatlan folyamat, aminek követése és alakítása minden esetben feladatunk. Manapság a társasági élet egyik fontos szimbóluma a hazai bor, alapvető elvárás a tájékozottság és hozzáértés. Trendek alakítják a fogyasztók ízlését, ebben fontos szerepet töltenek be a kereskedők és azok a szerencsés borászok, akik ismereteiket külföldi gyakorlattal és kitekintéssel tökéletesítették. Úgy gondolom társasági-, könnyen érthető és beazonosítható borokat keres ma az átlag fogyasztó, akinek az óriási kínálatban már nem a márkahűség az elsődleges, hanem az érzékeire ható impulzusokra hallgat. Egy szép címke, egy ismert borász vagy borászat újdonsága kerül a fogyasztó asztalára, kosarába. Ünnepi alkalmakkor gyakrabban esik a választás klasszikusokra, nagy nevekre vagy pedig egyre gyakrabban minőségi pezsgőkre" – mondja Nagy Vince.

"A mi borászatunk együtt nőtt fel a hazai borfesztiválokkal, amelyek ma már olyan szép számmal szerveződnek, hogy külön kollégák dolgoznak azon, hogy minden fontosabb helyen megjelenhessünk. A kitelepülés több szempontból is fontos, azonnali visszacsatolással jár, a márka ismertséget segíti és kereskedelmi céljainkat támogatja. A fesztiválok tematikája nem sokat változott, úgy látom komoly megújulásra lenne szükség, kevés a valódi identitással bíró esemény – teszi hozzá. És ő milyen borokat ajánlana a libás ételekhez vagy az ünnepi szezonra?

"Libás ételhez egyre bővülő kínálatunk sok tétele társítható. Szüret utáni első borunk a Pinot Noirból készülő Rosé 2017 vagy pedig borászatunk több prémium bora: Pinot Noir 2016 vagy egy szép soproni Zweiget 2015."

Dúzsi Pincészet: "egyre nagyobb a kereslet a könnyű, jó ivású borok iránt"

A szekszárdi borvidék egyik legismertebb borásza, a Dúzsi Családi Pincészet kérdésünkre elmondta, hogy nagyon szeretnek ilyen eseményeken részt venni, mert személyen találkozhatnak a fogyasztókkal és azonnali visszajelzést kaphatnak a boraikról. A borász szerint ez legfőképp a Márton napi rendezvények kapcsán a legizgalmasabb, mert a három új borukat, a Fürtikét, a Márton-napi rosét és a Marcit is ezeken a rendezvényeken mutatják be először.

“A fogyasztók többsége nem tudja megengedni magának, hogy évente több alkalommal is ellátogasson hozzánk Szekszárdra, így mi megyünk el hozzájuk és ezáltal első kézből kóstolhatják a borainkat és találkozhatnak velünk is, mellyel személyesebbé válik a történet. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a klímaváltozásra reagálva egyre nagyobb a kereslet a könnyű, jó ivású borok iránt, így már csaknem minden pincészet készít könnyen érthető minőségi borokat is. Ez főleg a rosé fogyasztás tekintetében a legszembetűnőbb, melyre az utóbbi években exponenciálisan nőtt a kereslet” – válaszolta Dúzsi Bence, aki a libás ételekhez csakis újborokat ajánlana, mivel ez az időszak erről szól, a komolyabb könnyű fehér-és rosé borok általában csak a következő évtől érhetőek el.

Gourmet vacsi

Na de mit kapott az, aki a Gerbeud-Gundel-Gellért séfjeinek gourmet vacsorájára ült be? A Tóth Ágnes (Gerbeaud), Merczi Gábor (Gundel) és Frideczky András (Gellért) által prezentált vacsora valamint az Onyx és a Gundel head sommelier-i által válogatott, ételekhez illő borsor 17.990 forintba került. Íme a menü:

 

6-fogásos gourmet vacsora a Gellért Sörözőben

Amuse bouche

Petrezselyem-morzsás lágytojás Pinot Gris sabayonnal / Frideczky András - Gellért

Gervai János Etyeki Pinot Gris 2016 / Gervai János - Gerbeaud-Onyx

Hideg előétel

Házi aranymazsolás libamájpástétom / Merczi Gábor - Gundel

St. Andrea Kedves (Hárslevelű) 2016 / Fabók Mihály - Gundel

Leves

Karfiolos liba-consommé / Frideczky András - Gellért

Oremus Tokaj Mandolás Furmint 2007 / Gervai János - Gerbeaud-Onyx

Tészta

Szarvasgombás ravioli / Merczi Gábor - Gundel

Villa Tolnay Csobánci Zöldveltelini "Föld" 2015 / Fabók Mihály - Gundel

Főétel

Libamell gersli rizottóval, marinált céklával / Tóth Ágnes - Gerbeaud

Losonci Bálint Mátrai Kékfrankos 2013 / Gervai János - Gerbeaud, Onyx

Desszert

Lúdláb XXI. sz., meggy sorbet-val / Tóth Ágnes - Gerbeaud

Gróf Degenfeld 5 Puttyonos Tokaji Aszú 2012 / Fabók Mihály - Gundel

Oszd meg másokkal is!
Mustra